logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukiwany schemat kolumn KM0503 Kruger Matz i identyfikacja głośników

daggy 04 Gru 2021 21:51 705 5
REKLAMA
  • #1 19744983
    daggy
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    albo może ktoś wie jakie tam są głośniki?
    Wyjąłem spalony tweeter (jedwabna kopułka) ale nie ma na nim żadnych oznaczeń ...
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19745239
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 397
    Rozkręć całkowicie, zmierz cewkę, jak podejrzewam będzie Φ 1 cal - 25,4 mm i szukaj recapów po sieci.
  • REKLAMA
  • #3 19746093
    daggy
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    wkj napisał:
    Rozkręć całkowicie, zmierz cewkę, jak podejrzewam będzie Φ 1 cal - 25,4 mm i szukaj recapów po sieci.

Dokładnie tak jest. 1 cal. Nie mogę zmierzyć rezystancji bo jest przerwa.
    Wiesz gdzie szukać cewki ? - na allego widziałem jedną podobną do głośnika tonsil. Ale jest trochę inna. I skąd będę wiedział ile Ohm, nie znając schematu w środku … Zdrowia
  • REKLAMA
  • #4 19746172
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 397
    daggy napisał:
    wkj napisał:

Dokładnie tak jest. 1 cal. Nie mogę zmierzyć rezystancji bo jest przerwa.
    Wiesz gdzie szukać cewki ? - na allego widziałem jedną podobną do głośnika tonsil. Ale jest trochę inna. I skąd będę wiedział ile Ohm, nie znając schematu w środku … Zdrowia

Chcąc zmierzyć choć rezystancję, zdemontuj do pomiaru ten drugi sprawny w drugiej kolumnie.
    Pamiętaj że przy kupowaniu recapów wszystko ma znaczenie, materiał kopułki, wielkość resoru, materiał karkasu, wysokość nawoju oraz usytuowanie nawoju, najlepiej kupić to samo, ale jak nie będzie ratuj się zamiennikami.
    Można też wymienić samą cewkę bez membranki, ale to już trzeba mieć pewną rękę.
  • REKLAMA
  • #5 19802530
    spid6
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    polecam aliexpress tam kupiłem do swoich cantonów jest tego multum 4,6,8 omowe trzeba tylko swoją stara cewkę zwymiarować i po problemie
  • #6 19802553
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1629
    daggy napisał:
    Nie mogę zmierzyć rezystancji bo jest przerwa.

Po odwinięciu kilka zwoi może się ukazać, przy odrobinie szczęścia.
REKLAMA