logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dostęp do partycji na dysku Seagate ST340015A?

kicia164 02 Lis 2005 11:44 1326 7
  • #1 1948480
    kicia164
    Poziom 11  
    Witam. Mam następujący problem. Mam dysk Seagate ST340015A, niestety posypał mi się w nim pierwszy sektor i nie mogę dostać się do partcji. Słyszałam iż są programy które potrafią na nowo zrobić sektor w którym są zapisane informacje o partycjach w innym miejscu. Czy ktoś może mi coś poradzić albo podać nazwę takiego programu?
  • #2 1948512
    mariusz p
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Witam,
    nie wiem jaki masz system i format plików, ale odpal kompa z dyskietki startowej i w wierszu poleceń wpisz fdisk/mbr
  • #3 1948639
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Spróbuj HDD Regenerator.
  • #4 1951092
    kicia164
    Poziom 11  
    Hdd regenerator coś tam sobie ponaprawiał, ale nie mogę utworzyć partycji na dysku i są jakieś problemy ze spójnością :(
  • #5 1951141
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2239
    Spróbuj tak poszukaj na elektrodzie programu zap kiedyś go tu dawałem i wyzeruj nim MBR dysku.
  • #6 1951673
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    sa dwie metody jakie znam: self scan oraz korekta SA, poprzez zmiane zone.
    self scan ma swoje wady takie jak długi czas reorganizacji dysku nawet kilka dni !!!. drugą wada jest zapewnienie na ten czas awaryjnego zasilania. W przypadku braku zasilania dysk idzie do kosza.
    korekta SA, no cóz trzeba mieć opdopwiednie oprogramowanie aoraz sprzęt ( hardware ) do tego oprogramowania.
  • #8 1952476
    kicia164
    Poziom 11  
    Podczas próby założenia partycji programem Partition Magic wyskoczył jakiś błąd i nie udało mu się założyć partycji (w sumie to podzielił dysk na dwie części ale nie mógł sformatować). Następnie gdy włączyłam komputer na nowo to dysk nie został wykryty, i teraz raz jest widoczny a raz nie. Do tego zaczoł dziwnie "piszczeć". Więc postanowiłam to sprawdzić i go rozebrałam :) Po dostaniu się do talerza i podłączeniu do kompa zauważyłam że servo wraz z głowicą jest tak jakby ściągane na brzeg tależa (tam włancza się ogranicznik). Czemu tak się dzieje? W końcu wcześniej wszystko było ok...

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate ST340015A ma uszkodzony pierwszy sektor, co uniemożliwia dostęp do partycji. Proponowane rozwiązania obejmują użycie narzędzi do naprawy MBR, takich jak polecenie fdisk/mbr uruchamiane z dyskietki startowej, program HDD Regenerator oraz program zap do wyzerowania MBR. Wskazano także na program testdisk-5.5, który pomaga odzyskać utracone partycje. Metody naprawy dysku obejmują self scan oraz korektę tablicy serwisowej (SA), jednak wymagają one specjalistycznego sprzętu i oprogramowania oraz stabilnego zasilania. Próby tworzenia partycji za pomocą Partition Magic zakończyły się błędami, a dysk zaczął wykazywać niestabilność i nietypowe dźwięki, co może wskazywać na uszkodzenie mechaniczne, np. problem z głowicą i serwomechanizmem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA