logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung TV - Automatyczne zmienianie źródła sygnału z MagicINFO na miniPC przez HDMI

naitsyrk 05 Gru 2021 16:19 1422 12
REKLAMA
  • #1 19746152
    naitsyrk
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Mam TV samsung przeznaczony do pracy ciągłej, niestety nie mam przy sobie jego modelu. Sa na nim wyświetlanie treści za pomocą MagicINFO- siec przez rj45. Niestety nie mam dostepu do treści które s wyswietlane. Czasami musimy odtworzyć coś swojego, chciałbym to zautomatyzować, wiec podpiąłem przez HDMI miniPC, problem jest w tym, że nawet po ustawieniu w harmonogramie miniPC czasów uruchomienia i wyłączenia nie bardzo mam jak wymusić, aby TV samsunga zmieniał źródło na to, które bym chciał. Ma ktoś jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 19746653
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 885
    Załączyć HDMI-CEC w TV czyli Anynet+
  • REKLAMA
  • #4 19748162
    naitsyrk
    Poziom 14  
    Nie znam Rosyjskiego :)

Ale co do włączenia MiniPC. To mam to ładnie w BIOS zrealizowane- harmonogram godzin. Czyli urządzenie włącza sie i wyłączona o odpowiedniej godzinie. Przyjmijmy 10.00 do 12.00 Telewizor za to ma w harmonogramie ustawione od 8.00 do 16.00 i też ładnie to działa. Chodzi o to, aby w godzinach 10.00 a 12.00 nie pobierał danych z MagicINFO a z podłączonego MiniPC przez HDMI

tylko, problem jest taki, że TV nei chce sie przełączyć automatycznie na to źródło. Dzisiaj dopiszę dokładnie model tego TV, ponieważ będę w tej lokalizacji.
  • #5 19748315
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    To ci napisałem co masz zrobić by załączało HDMI. Bez tego nie działa i nie będzie działać.
    Chyba że TV ma jakiś inny sposób albo ma jakiś soft do zarządzania prezentacją.

Raczej sam też nie będzie się potem przełączał Z HDMI na pewno z powrotem na inne źródło, pewnie aplikacje odtwarzającą prezentacje normalnie.
  • REKLAMA
  • #6 19748432
    naitsyrk
    Poziom 14  
    Właśnie ta opcja jest niedostępna o której piszesz
    Załączniki:
    • Samsung TV - Automatyczne zmienianie źródła sygnału z MagicINFO na miniPC przez HDMI IMG_20211206_190054565.jpg (1.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samsung TV - Automatyczne zmienianie źródła sygnału z MagicINFO na miniPC przez HDMI IMG_20211206_185753400.jpg (7.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samsung TV - Automatyczne zmienianie źródła sygnału z MagicINFO na miniPC przez HDMI IMG_20211206_185716490.jpg (5.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samsung TV - Automatyczne zmienianie źródła sygnału z MagicINFO na miniPC przez HDMI IMG_20211206_185952272.jpg (1.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 19748441
    naitsyrk
    Poziom 14  
    Jako źródło główne nie mam również opcji ustawienia hdmi1 albo hdmi2 a wtedy jako pomocnicze ustawionym magicinfo lite i byłoby ok ale wydaje mi się, że ten model ma to zablokowane, jeszcze zastanawiam się nad menu czas czy nie można tam ustawić dwóch trybów. Czyli np. zrobić dwa plany od 8.00 do 10.00 magicinfo, następnie wyłączenie włączenie ponowne i inne złącze gdzie komputer wtez w tym czasie byłby uruchomiony
  • #8 19748537
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    To przemysłowy monitor.
    Poszukaj Program Local Schedule Manager W nim można wszystko ustawić, jak to już nie powiem bo w życiu nie widziałem. :)

cytat z opisu :
     Wystarczy podłączyć urządzenie USB, a na wyświetlaczu zostaną zaprezentowane treści, bez potrzeby ustalania ich kolejności. Uproszczone tworzenie harmonogramu wyświetlania treści Program Local Schedule Manager pozwala płynnie odtwarzać treści z wewnętrznej pamięci i/lub dysku USB. Dodatkowo można konfigurować ustawienia playbacku i tworzyć harmonogramy bezpośrednio przez wyświetlacz, korzystając z pilota. Szerszy zakres połączeń Dzięki wszechstronnemu interfejsowi, obejmującemu porty USB, DVI, HDMI, RS-232C i RJ45, można łatwo połączyć szereg urządzeń z wyświetlaczem i korzystać z nich.

Szybciej chyba zrobisz korzystając z USB by potem odtworzyło to co nagrasz na pena w formacie jaki odtworzy monitor. .
  • #9 19748539
    naitsyrk
    Poziom 14  
    Gdyby była opcja wybrać źródło pomocnicze jako magicinfo lite to byłby problem z głowy ale podobno ten model tego nie obsługuje

Dodano po 3 [minuty]:

tomaszlonski napisał:
    To przemysłowy monitor.
    Poszukaj Program Local Schedule Manager W nim można wszystko ustawić, jak to już nie powiem bo w życiu nie widziałem. :)

Szybciej chyba zrobisz korzystając z USB by potem odtworzyło to co nagrasz na pena w formacie jaki odtworzy monitor. .

Niestety USB zajęte, stanowi dodatkową pamięć dla magicInfo lite na treści buforowane z serwera głównego przez internet.

Mi pozostają pozostałe porty do wykorzystania, tylko nie chcą współpracować tak jak sobie założyłem
  • #10 19748575
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Możliwe że w menu serwisowym jest założone hasło zapobiegające zmianom zapisanej konfiguracji TV albo działa on w jakimś trybie DEMO itp...
    Skoro już jest USB nie problem będzie do niego przecież dołożyć to co potrzebujesz , jak za mało miejsca to po prostu dajesz większego pena czy dysk USB.

Więcej chyba powiedział by ktoś kto zarządza systemem albo zajmuje się serwisem.

Monitor dość stary i z ograniczonymi opcjami jak widać. Jedyne tego typu systemy prezentacji co widziałem i używałem były oparte o BrightSign’s i w nich bez problemu można było nawet bez wiedzy administratora treści nadawanej ( działają z chmury czy serwera zewnętrznego ) dodawać swoje treści w jakimś tam zakresie.
  • #11 19748703
    naitsyrk
    Poziom 14  
    tomaszlonski napisał:
    Możliwe że w menu serwisowym jest założone hasło zapobiegające zmianom zapisanej konfiguracji TV albo działa on w jakimś trybie DEMO itp...
    Skoro już jest USB nie problem będzie do niego przecież dołożyć to co potrzebujesz , jak za mało miejsca to po prostu dajesz większego pena czy dysk USB.

Więcej chyba powiedział by ktoś kto zarządza systemem albo zajmuje się serwisem.

Monitor dość stary i z ograniczonymi opcjami jak widać. Jedyne tego typu systemy prezentacji co widziałem i używałem były oparte o BrightSign’s i w nich bez problemu można było nawet bez wiedzy administratora treści nadawanej ( działają z chmury czy serwera zewnętrznego ) dodawać swoje treści w jakimś tam zakresie.

Zarządzany jest przez UM, ale ze kupili licencje na produkt lite nie mogą puszczać treści z youtube, rozwiązałem to właśnie przez miniPC i stream za pomocą odtwarzacza VLC jednak utknąłem, bo nie przewidziałem że będzie problem z przełączaniem źródeł :) dlatego tez odpada pakowanie czegoś na USB, bo ma to być bezpośrednio z kanału youtuba puszczane.
  • #12 19749462
    naitsyrk
    Poziom 14  
    tomaszlonski napisał:
    To przemysłowy monitor.

Niestety USB zajęte, stanowi dodatkową pamięć dla magicInfo lite na treści buforowane z serwera głównego przez internet.

Mi pozostają pozostałe porty do wykorzystania, tylko nie chcą współpracować tak jak sobie założyłem
  • #13 19865040
    morena7717
    Poziom 2  
    Witam
    mam monitor SAMSUNG LH46OMD
    Kupiłem używany do celów wyświetlania reklam zdjęć itp w gastronomi
    Miałem zamiar korzystać z funkcji MAGIC INFO za pomocą aplikacji w telefonie. Jak się okazało nie jest to takie proste
    Funkcja w monitorze jest jakby nie aktywna,
    czytam w instrukcji że potrzeba dokupić skrzynkę sieciową.
    Macie doświadczenie tego typu monitorami? Może w jakiś inny sposob
    W lokalu jest wifi
    Może jest ktoś w stanie mnie pokierować jak zarzadzac wyświetlanymi treściami za pomocą aplikacji lub ustawienia czasowego - wyświetlanie treści w konkretnych godzinach danego dnia
    Pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizor Samsung, który wyświetla treści za pomocą MagicINFO, ale chce zautomatyzować przełączanie źródła sygnału na miniPC podłączony przez HDMI. Pomimo ustawienia harmonogramu w telewizorze i miniPC, telewizor nie przełącza się automatycznie na HDMI. Użytkownicy sugerują włączenie funkcji HDMI-CEC (Anynet+), jednak niektóre modele mogą mieć ograniczenia w tej funkcji. Inne propozycje obejmują użycie programu Local Schedule Manager do zarządzania treściami oraz rozważenie opcji zewnętrznych pamięci USB, które mogą być użyte do odtwarzania treści. Użytkownik napotyka również problemy z dostępnością portów i ograniczeniami w modelu telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA