logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór głośników niskotonowych do wzmacniacza Technics SU-V500 i kolumn Voice Kraft 8040

pelczarskiarek 05 Gru 2021 19:00 543 4
REKLAMA
  • #1 19746525
    pelczarskiarek
    Poziom 2  
    Witam, mam pewien problem, ponieważ mam wzmacniacz Technics SU-V500 oraz 2 kolumny około 30l składające się z 2x głośników szerokopasmowych 25 cm Voice Kraft 8040 oraz jednego wysokotonowego Dibeisi max 80 W bodajże, wszystkie mają 8 ohm, zakupiłem ostatnio te głośniki z myślą że będzie fajny basik, troszkę się rozczarowałem.
    Był to głośnik DBS B1023 8 ohm.
    Czy jest ktoś kto by mi podpowiedział jaki głośnik warto wsadzić do kolumny, chodzi mi oczywiście o niskotonowe ponieważ na dźwięk nie narzekam, coś tam grają basem, lekkie drgania czuć na końcu pokoju, myślę że kupno głośników fajnego rozwiązałoby mój problem, szukam czegoś do 200 zł szt.
    Mam pokój 13 m2 około, oraz dobrą akustykę w pokoju, z góry dziękuję za pomoc oraz czekam na jakieś porady, dodaję zdjęcie kolumn:
    Dobór głośników niskotonowych do wzmacniacza Technics SU-V500 i kolumn Voice Kraft 8040
  • REKLAMA
  • #2 19746666
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2028
    Witam,
    na wstepie juz jest zle, dobierasie obudowe do glosnikow a nie odwrotnie.
    Nie oczekuj basu od glosnikow szerokopasmowych, one sa przeznaczone do nieco innych konstrukcji.
    Chodzi ci o te niebieskie kolumny ze zdjecia? one maja 30l?
    Wspominasz o dobrej akustyce w pokoju - rozwin, ja widze skosy, meble to juz nie wrozy dobrze.
    Nie znam dobrze polskiego rynku wiec nie moge szczegolnie czegos polecic. Jezeli chcesz kontynuowac ten projekt to rozwaz czy to ma byc kolumna 4ro drozna, 3 drozna czy moze 2.5. Sprawdz dokladnie jaka jest jej pojemnosc i szukaj glosnikow do obudowy o takiej pojemnosci.
    Rozwaz uzycie programu np. WinISD do zasymulowania czy wybrane glosniki wogole maja sens.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 19746686
    pelczarskiarek
    Poziom 2  
    Dzięki za tipa, napewno sprawdzę, mam na myśli 30l ponieważ jest tam sporo wygłoszenia w tych kolumnach, znajdę coś konkretnego
  • REKLAMA
  • #4 19746722
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2028
    Witam,
    sporo wygluszenia? ja tam widze bassreflex z przodu na dole - mam racje?
    w konstrukcjach BR nie uzywa sie duzo wytlumienia, wyjmij wiekszosc i posluchaj, typowo 1-2cm na sciankach za glosnikami, napewno nic za wylotem tunelu, tu nic nie moze blokowac przeplywu..
    Pozdrawiam
  • #5 19746816
    pelczarskiarek
    Poziom 2  
    Chodzi mi o ścianki wygłoszenie bocznej tam wsadzona jest wełna
REKLAMA