logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki dobrać do wzmacniacza Technics SU-V500 2x50W

_nicko 27 Mar 2007 19:30 3312 9
REKLAMA
  • #1 3724871
    _nicko
    Poziom 11  
    Cześć. Mam prośbę o pomoc w doborze głośników i zwrotnic do kolumn podłogowych. Mam wzmacniacz Technics SU-V500 o mocy 2x50W. Kolumny maja wymiary:
    wys.455mm
    szer.255mm
    gł.20mm,
    średnica dużego otworu 200mm małego 75mm.
    Tak wygląda kolumna.
    Jakie głośniki dobrać do wzmacniacza Technics SU-V500 2x50W
  • REKLAMA
  • #2 3727689
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3730863
    _nicko
    Poziom 11  
    Cześć. Chodzi o to że nic nie mam mam tylko skrzynie, na zdjęciu nie ma głośnika wysokotonowego. Może doradzisz jak cały zestaw miałby wyglądać obojętnie czy z zwrotnicą czy bez. Dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #4 3731095
    patrykdud
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Tak jak napisał kolega tonacja, na bas GDN 20/40, na wysokie GDWK 9/40 lub 9/80 i zwrotnica z ZG30C114, tu masz temat dotyczący tych kolumn:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic582321.html

Przełącznik możesz pominąc i wstawi rezystor bezpośrednio przy głośniku wybierając na słuch czy lepiej bez czy z nim.
  • REKLAMA
  • #5 3734222
    _nicko
    Poziom 11  
    Cześć. Czyli głośnik niskotonowy i wysokotonowy juz mam, a co z głośnikiem średniotonowym? Chodzi o to że kolumna ma trzy otwory na głośniki. Jaką zwrotnice kupić czy lepiej zrobić w własnym zakresie. Jakiej wartości ma być ten rezystor i przy którym głośniku go wstawić. Jestem laikiem w tych sprawach i wiem ze niektóre pytania mogą być śmieszne :D . Dzięki za pomoc
  • #6 3734401
    patrykdud
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Rezystor 3,9om pełni rolę tłumika na wysokotonowym, jedni wolą jak jest wstawiony inni jak go nie ma dlatego na schemacie jest przełącznik.

To będzie kolumna dwudrożna i pokryje całe pasmo dośc równo. Głośnik wysokotonowy wstaw w otwór bliższy nisko-średniotonowego (no chyba że się nie zmieści) a drugi ładnie zaślep (szczelnie) pod głośniki też musisz dac jakąś uszczelkę ( pianka do paneli podłogowych sprawdza się całkiem nieżle)
  • #7 3736615
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Średniotonowy, jesli nigdy nie robiłes kolumn 3-pasmowych i takowej zwrotnicy, to sobie podaruj. lepiej jest miec od razu coś grającego 2-drożnego niż 3 drożny układ obciążający wzmacniacz nietypową charakterystyką.

Najlepiej trzymac sie oryginału. Lub przechodzić n konstrukcje dwudrożną. Średniotonowe tonsila są specyficzne, bardzo głośne i wcale nie tanie. No i oczywiście trzeba zrobić by skrzynkę oddzielająca powietrznie membrane średniotonowca od naporu powietrza niskotonowca lub kupić jeszcze droższy średniotonowiec z zamknietym tyłem.

jest jeszcze inna opcja, sprzedać to dalej na allegro zrobić cos od podstaw kupic i zaprojektowac deski okleić, albo kupic jakieś tanie nowe Tonsile gotowe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 3740770
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    A moze bys wpisał do wyszukiwarki ich nazwę to znajdziesz o nich opinie tutaj na forum.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 3740807
    _nicko
    Poziom 11  
    Dziękuje wszystkim za pomoc.Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośników i zwrotnic do kolumn podłogowych o wymiarach 455x255x20 mm z obudową zamkniętą, zasilanych wzmacniaczem Technics SU-V500 o mocy 2x50W. Zalecane jest zastosowanie głośnika niskotonowego Tonsil GDN 20/40 oraz wysokotonowego GDW 9/15/6 lub GDWK 9/40 bądź 9/80, z kondensatorami oddzielającymi wysokotonowe od niskotonowego. Zwrotnica ZG30C114 jest rekomendowana do dwudrożnego układu, który pokrywa pasmo równomiernie. W przypadku braku doświadczenia z kolumnami trójdrożnymi i zwrotnicami średniotonowymi, lepiej zrezygnować z głośnika średniotonowego, gdyż wymaga to specjalistycznej konstrukcji i może obciążać wzmacniacz. Rezystor tłumiący 3,9 Ω stosuje się przy głośniku wysokotonowym, choć jego obecność można regulować według preferencji słuchowych. Zaleca się uszczelnienie otworów głośnikowych pianką. Wskazano również, że głośniki średniotonowe Tonsila są specyficzne, głośne i kosztowne, a ich montaż wymaga oddzielnej komory powietrznej. Ostatecznie zasugerowano rozważenie gotowych zestawów lub własnej konstrukcji kolumn. Wątpliwości dotyczące konkretnych modeli głośników można rozwiązać poprzez wyszukiwanie opinii na forach branżowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA