logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia obrazu w tunerze Amstrad SRX 350 po naprawie zasilacza

charlien 02 Lis 2005 12:58 1209 4
REKLAMA
  • #1 1948649
    charlien
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam ! Mam następujący problem: mam amstrada srx 350 i zakłucenia na obrazie. Przejawia się to tym, że na ekranie oprócz normalnego obrazu kanału przelatują pionowo-śkośne pasy oraz są delikatne poziome linie. Nie jest to wina zasilacza - miałem inny z drugiego tunera i efekt był taki sam (na drugim tunerze oba zasilacze nie zakłucają obrazu). I jeszcze jedno - tuner pierwszy najpierw miał uszkodzony zasilacz (padły rezystory R602i R603) po wymianie w/w elementów przetwornica ruszyła , ale pojawiły sie te zakłucenia i co gorsza nie są jednakowo widoczne na wszystkich obrazach. Jeśli ktoś miałby jakieś sugestie to bardzo proszę o informacje. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1948892
    hkuhn
    Poziom 25  
    Ocena: 85
    W tych Amstradach były bardzo kiepskiej jakosci kondensatory elektrolityczne.Ten problem mogą robić kondensatory koło głowicy.Cena kondensatorów jest nieduża więc proponuje wymianę wszystkich , powinno to rozwiazać problemy z zakłóceniami wizji i fonii.W zasilaczu warto sprawdzić czy kondensatory nie mają wycieku elektrolitu.
  • REKLAMA
  • #4 1948901
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Objaw opisany powodował elektrolit w głowicy tunera.Opisane zakłócenia występowały w tunerach Pace ale nic nie stoi na przeszkodzie aby sie pojawiły w innych tunerach.Zakłocenia powodował również elktrolit na płycie głównej Amstrada -miał on numer C6 lub C9 (z pamięci więc mogę sie mylić)
  • #5 1959261
    charlien
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Bardzo dziękuję za zainteresowanie ...
    Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje, ale padł mi net i nie miałem jak napisać...:cry:
    A wracają do sprawy tunera wymieniłem tak jak sugerowano kondensator przy głowicy C 46 oraz kondensatory na płycie C18, C62,C55 i C45 (w którymś z postów na podobny temat sugerowano by je wymienić) i pomogło - obraz jest czysty i bez żadnych zakłóceń .:D
    Jeszcze raz dzięki wszystkim za zainteresowanie i rady ...
REKLAMA