logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 11 na ASUS PRIME B450-PLUS - Kwestia TPM i bezpiecznego uruchamiania

adlbbear 08 Gru 2021 15:25 3339 8
REKLAMA
  • #1 19751719
    adlbbear
    Poziom 3  
    Witajcie!
    Czy ktoś próbował zainstalować Win11 na ASUS PRIME B450-PLUS?
    Mam problem z TPM, przeczytałem już chyba wszystko co jest w internetach i ciągle PC Health pokazuje mi, że nie mam bezpiecznego uruchamiania (mimo, że mam co widać na dołączonych zdjęciach)
    Przy okazji 3 zdjęcia tego co mam w temacie w BIOS-ie
    Czy ktoś pomoże jak to ogarnąć?
    Pozdrowienia.
    W

Instalacja Windows 11 na ASUS PRIME B450-PLUS - Kwestia TPM i bezpiecznego uruchamiania Instalacja Windows 11 na ASUS PRIME B450-PLUS - Kwestia TPM i bezpiecznego uruchamiania Instalacja Windows 11 na ASUS PRIME B450-PLUS - Kwestia TPM i bezpiecznego uruchamiania Instalacja Windows 11 na ASUS PRIME B450-PLUS - Kwestia TPM i bezpiecznego uruchamiania Instalacja Windows 11 na ASUS PRIME B450-PLUS - Kwestia TPM i bezpiecznego uruchamiania Instalacja Windows 11 na ASUS PRIME B450-PLUS - Kwestia TPM i bezpiecznego uruchamiania Instalacja Windows 11 na ASUS PRIME B450-PLUS - Kwestia TPM i bezpiecznego uruchamiania Instalacja Windows 11 na ASUS PRIME B450-PLUS - Kwestia TPM i bezpiecznego uruchamiania Instalacja Windows 11 na ASUS PRIME B450-PLUS - Kwestia TPM i bezpiecznego uruchamiania
  • REKLAMA
  • #2 19751815
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    Na zrzutach ekranu wszystko jest niby ok...

Jedno mi przychodzi na myśl - dysk GPT (nie MBR)? CSM masz wyłączone?
  • #3 19752609
    adlbbear
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedź, niestety MBR (konwersja do GPT jest nieaktywna)
    A CSM nawet nie wiem gdzie szukać :)
  • REKLAMA
  • #4 19752722
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    Brak GPT jest tu problemem.
  • #5 19755589
    adlbbear
    Poziom 3  
    Przeanalizowalem sporo opcji i muszę się z Tobą zgodzić. :)
    Trza powalczyć z tym GPT!
    W
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 19756172
    adlbbear
    Poziom 3  
    Też już czytałem :)
  • #8 19756228
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    adlbbear napisał:
    Też już czytałem :)

Od czytania MBR w GPT się nie zmieni.
    Jedyny problem to poświęcenie dostatecznej ilości uwagi przy wyborze dysku (o ile jest ich więcej niż jeden).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #9 19756536
    adlbbear
    Poziom 3  
    4 :)
    Ale do wyboru mam w zasadzie jeden na którym aktualnie mam system i programy. (M.2)
    Jedyne co mnie chwilowo wstrzymuje to jeszcze nie zrobiony backup :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o instalację Windows 11 na płycie głównej ASUS PRIME B450-PLUS, napotykając problemy z TPM i bezpiecznym uruchamianiem. W odpowiedziach zasugerowano, że problemem może być brak konwersji dysku do formatu GPT, co jest wymagane dla Windows 11. Użytkownik potwierdza, że dysk jest w formacie MBR i nie wie, jak wyłączyć CSM. W dalszej dyskusji podano link do instrukcji konwersji MBR na GPT oraz podkreślono znaczenie wyboru odpowiedniego dysku podczas tego procesu. Użytkownik planuje wykonać backup przed przystąpieniem do konwersji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA