logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ASUS Prime B550M-A Wi-Fi II - brak możliwości instalacji Win11 (bezpieczny rozruch)

Jan_Nieporadny 08 Gru 2024 19:52 1221 3
REKLAMA
  • #1 21339107
    Jan_Nieporadny
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Problem z jakim się spotkałem to instalacja Windows 11, który już był instalowany, ale ostatnio zrobiłem update BIOS i wszystko, co było ustawione poszło w zapomnienie. Płyta - ASUS Prime B550M-A Wi-fi II.

Po analizie programu do sprawdzania, czy można, czy nie instalować na komputerze Win11 dowiedziałem się, że nie mam włączonego bezpiecznego uruchamiania, ale jak mnie oczy nie mylą to mam.

Wszystkie istotne ustawienia mam tak:

Komunikat instalatora Windows 11 o niespełnieniu wymagań systemowych. Widok ekranu BIOS z ustawieniami rozruchu na płycie głównej ASUS Prime B550M-A Wi-Fi II. Ekran BIOS z ustawieniami AMD fTPM w trybie zaawansowanym. Ekran BIOS pokazujący ustawienia Secure Boot na płycie ASUS Prime B550M-A Wi-Fi II.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21339245
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1409
    Wyłącz CSM!
  • REKLAMA
  • #3 21339310
    Jan_Nieporadny
    Poziom 3  
    Właśnie zauważyłem, że wychodzi na to, że wcześniej system był zainstalowany pod CSM, a teraz po aktualizacji BIOS nie chciał się zainstalować. Wyłączone w BIOS - CSM i poleciała nowa instalacja Win11 wszystko już pod UEFI.

Bardzo dziękuję koledze.
  • #4 21339503
    Jan_Nieporadny
    Poziom 3  
    ...@cysiekw napisał rozwiązanie :)
REKLAMA