logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego brama garażowa Normstahl Ultra Excellent nie zawsze reaguje na pilota?

Majkuś 12 Gru 2021 13:22 1053 6
REKLAMA
  • #1 19758877
    Majkuś
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam
    mam taki problem. co jakiś czas mam problem z otwarciem bramy garażowej Normstahl pilotem. Zmiana pilota nic nie daje. Wciskam kilkukrotnie i nic. Piloty każdorazowo otwierają bez problemu bramę ogrodzeniową, ale nie można otworzyć bramy garażowej. Baterie są ok. Przy załączaniu bramy napęd ultra excellence komunikuje się z pilotem (pulsuje na czerwono), ale nic się nie dzieje. po jakim czasie jakby nigdy nic bramę mogę bez problemu otworzyć. Ktoś miał podobny przypadek?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19759771
    tmtch
    Poziom 20  
    Ocena: 86
    Masz już bardzo leciwy napęd. Jęśli od ręki pomaga ponowne zaprogramowanie pilota, to tylko masz dwie opcje: najtańsza to zewnętrzny nowy odbiornik albo nowy napęd. Wszelkie poprawianie lutów, czyszczenie scieżek i styków niewiele już pomoże. To poprostu starość i trzeba się z tym pogodzić.
  • REKLAMA
  • #3 19760345
    Majkuś
    Poziom 3  
    tmtch napisał:
    Masz już bardzo leciwy napęd. Jęśli od ręki pomaga ponowne zaprogramowanie pilota, to tylko masz dwie opcje: najtańsza to zewnętrzny nowy odbiornik albo nowy napęd. Wszelkie poprawianie lutów, czyszczenie scieżek i styków niewiele już pomoże. To poprostu starość i trzeba się z tym pogodzić.

Czyli mam rozumieć, że raz działa, raz nie, aż w końcu przestanie całkowicie reagować? Samo zaprogramowanie ponowne pilota nic nie da?
    Napęd jest z 2005 roku. 15-16 lat działania to max dla napędów? Taki napęd musi być dedykowany do bramy tej samej firmy, czy niekoniecznie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19760372
    tmtch
    Poziom 20  
    Każdy szynowy napęd bedzie pasował. Ze starego możesz wykorzystać (jeśli masz) fotki i przycisk ścienny. Ale jeśli stary jest w dobrej kondycji mechanicznej to zainwestuj w polski odbiornik do pilotów które masz i wyjdzie to o wieeele taniej.
  • #5 19760435
    Majkuś
    Poziom 3  
    Majkuś napisał:
    tmtch napisał:

Czyli mam rozumieć, że raz działa, raz nie, aż w końcu przestanie całkowicie reagować? Samo zaprogramowanie ponowne pilota nic nie da?
    Napęd jest z 2005 roku. 15-16 lat działania to max dla napędów? Taki napęd musi być dedykowany do bramy tej samej firmy, czy niekoniecznie?

A skąd pewność, że to nie przetwornik tudzież transformator lub inne ustrojstwo, które należy wymienić i po sprawie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19760890
    tmtch
    Poziom 20  
    Majkuś napisał:
    A skąd pewność, że to nie przetwornik tudzież transformator lub inne ustrojstwo, które należy wymienić i po sprawie?[

Wszystko da sie naprawić ale jakim kosztem? Kolega pewnie nie wie, że po kilkunastu latach elementy bierne zmieniają trochę wartość, nie mówiąc już o półprzewodnikach albo o korozji cyny. Jednym słowem: niedoświadczony uzytkownik użera się z wymianami, napęd stoi i nawet gdy naprawi ma na suficie dalej bardzo stary napęd.
  • #7 20239707
    Majkuś
    Poziom 3  
    Prawdopodobnie czeka mnie wymiana napędu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z bramą garażową Normstahl Ultra Excellent, która sporadycznie nie reaguje na pilota, mimo że piloty do bramy ogrodzeniowej działają bez zarzutu. Po kilku próbach otwarcia bramy, napęd komunikuje się z pilotem, ale brama nie otwiera się. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z wieku napędu (z 2005 roku) i zalecają rozważenie wymiany na nowy napęd lub zewnętrzny odbiornik. Wskazują również, że napęd może być w dobrym stanie mechanicznym, a tańszą opcją może być zakup polskiego odbiornika do istniejących pilotów. Wymiana elementów, takich jak przetwornik czy transformator, może być kosztowna, a naprawa starego napędu może nie być opłacalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA