logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Normstahl Ultra – napęd nie otwiera bramy ale jest minimalny ruch i brak błędów

czuga 04 Lip 2025 15:09 1578 71
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego napęd Normstahl Ultra tylko minimalnie rusza bramą bez błędów i czy model Ultra S jest zamienny 1:1?

Najbardziej prawdopodobna przyczyna to nie zużyta przekładnia, tylko problem w silniku/enkoderze albo w elektronice sterującej, bo po testach przekładnia wyglądała na sprawną, a silnik na krótko działał [#21597729] [#21597823] [#21601269] Potwierdzono też, że w silniku są czujniki Halla, a sterownik może odcinać ruch przy błędnym sygnale lub zbyt dużym poborze prądu [#21601269] [#21602265] Ostatecznie napęd udało się uruchomić po ponownym rozebraniu, wyczyszczeniu komutatora oraz okolicy szczotek i enkodera, a potem po resecie i ponownym przyuczeniu pilotów [#21604148] Wcześniej test bez metalowej zębatki na osi pokazał, że sam silnik i przekładnia potrafią pracować, więc problem nie wyglądał na typowo mechaniczny [#21597823] [#21604148] Co do Ultra S: na forum nie potwierdzono zamienności 1:1; wszystko zależy od mocowania całego zespołu napędowego do szyny i jego zgodności wymiarowej [#21597754]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21597494
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Cześć.

Przestał mi działać napęd bramy Normstahl Ultra.

Wyglądało to tak, że otworzyłem bramę z pilota a po kilku minutach nie reagował już na żaden pilot. Sygnalizacja po odłączeniu i podłączeniu prądu wskazuje że wszystko jest ok. Nie ma błędów.

Zresetowałem napęd i próbowałem przyuczyć w wariancie bez pilota ręcznego jak i z pilotem, ale nie przesuwa się "taśmociąg". Z poziomu płytki też nie mogą przesunąć napędu. Pilot zakodowałem bez problemu ale po wciśnięciu jest takie tylko na 3 cm przesuniecie i zatrzymuje się. Drugie naciśniecie to w drugą stronę ruszenie o 3cm i tyle. Jak się cofa (otwiera) to słychać taki strzał jakby na zębie przeskakiwało.

Nie sygnalizuje żadnego błędu.

Mam dwa pytania:
    1. kojarzycie może co może być przyczyną? Silnik umarł?

2. Czy napędy Ultra i Ultra S są zamienne? Mogę mieć za kilka stów cały napęd ale Ultra S i zastanawiam się czy to jest podmianka 1:1 czy czymś się jednak różnią.
    Instrukcja do obu jest ta sama. Parametry też wyglądają na te same. Ultra S ma chyba 50Nm mniej uciągu - 550 Nm vs. 600 Nm dla Ultry.

Dzięki za podpowiedzi.
  • #2 21597520
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    czuga napisał:
    Jak się cofa (otwiera) to słychać taki strzał jakby na zębie przeskakiwało.

Sprawdziłeś napęd pod kątem mechanicznym, jego przekładnię, może wystarczyło by wymienić jakąś zębatkę.
  • #3 21597567
    czuga
    Poziom 23  
    >>21597520
    Nie sprawdzałem ponieważ ten strzał jest tylko wtedy jak zaczep bramy dojedzie do samej obudowy napędu a wręcz jakby w nią lekko wjedzie. Co jakiś czas losowo zaczyna jeździć normalnie w swoim typowym zakresie roboczym i wtedy nic nie przeskakuje i nie strzela. Dlatego wykluczyłem zębatkę bo wtedy musiało cyklicznie strzelać przy każdym pełnym obrocie zębatki.

Pewnie rozkręcę za jakiś czas tak czy siak, ale może to jakiś w miarę typowy objaw awarii czegoś.

Sterownik ma układ z oznaczeniem DCM 16 V37-03. Pewnie tam jest wsad. Tyle że tutaj od strony softu wszystko jest ok. Nie mogę w żaden sposób zmusić do jeżdżenia napędu. Trochę tak, jakby miał zbyt duże obciążenie i od razu odcina. Jednak to tylko taka moja interpretacja. Równie dobrze może po tych 17 latach silnik umarł.
  • #4 21597572
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3692
    Czy tam jest silnik tego typu? Link
    Jeżeli tak, to bardzo możliwe, że wytarła się przekładnia ślimakowa.
  • #5 21597586
    czuga
    Poziom 23  
    balonika3 napisał:
    Czy tam jest silnik tego typu? Link
    Jeżeli tak, to bardzo możliwe, że wytarła się przekładnia ślimakowa.

@balonika3 wygląda, że tak.

I teraz jeżeli on kosztuje ~500 PLN a za tyle mogę mieć leżaka nieużywanego Utra S ale cały kompletny napęd i w razie "w" więcej elementów do podmiany to byłoby chyba lepszym rozwiązaniem jeżeli trzeba by zacząć od wymiany silnika byłby zakup leżaka o ile są "zamienne".

Chyba że to jest rozbieralne i da się wymienić/potwierdzić uszkodzoną przekładnie ślimakową?
    Załączniki:
    • Normstahl Ultra – napęd nie otwiera bramy ale jest minimalny ruch i brak błędów 165529.jpg (945.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21597597
    rokbok
    Poziom 40  
    Odkręć ten dekielek widoczny na zdjęciu, chyba 4 wkręty i będzie jasność, pisałem żeby sprawdzić po stronie mechanicznej ;).
  • #7 21597612
    czuga
    Poziom 23  
    rokbok napisał:
    Odkręć ten dekielek widoczny na zdjęciu, chyba 4 wkręty i będzie jasność, pisałem żeby sprawdzić po stronie mechanicznej ;).

Tak to wygląda. Jak włączę to zębatka obraca się o ~1/5 obrotu najpierw w jedną stronę a przy kolejnym wciśnięciu w drugą stronę. I tak naprzemiennie. Przy drugim obrocie jest strzał. W sumie chyba można tez filmik nagrać i wrzucić.

To ten strzał byłby przeskokiem na zbyt wytartym zębie?
    Załączniki:
    • Normstahl Ultra – napęd nie otwiera bramy ale jest minimalny ruch i brak błędów 173740.jpg (1.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Normstahl Ultra – napęd nie otwiera bramy ale jest minimalny ruch i brak błędów 173736.jpg (1.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21597619
    balonika3
    Poziom 43  
    Trzeba wyjąć kółko i obejrzeć, albo włączyć silnik z jakimś obciążeniem i zaobserwować, czy przepuszcza.
  • #9 21597621
    rokbok
    Poziom 40  
    Załącz przy zdjętym dekielku i przypacz się, filmik też byłby wskazany.
    Sprawdź zęby na ślimaku czy czasami nie są nadmiernie wyrobione i przeskakują na zębatce.
  • Pomocny post
    #10 21597624
    balonika3
    Poziom 43  
    Ślimak się tu nie zużywa, ślimacznica się wyciera. Trzeba obejrzeć dokładnie całą, wytarcie jest zawsze w jednym miejscu.
  • #11 21597695
    czuga
    Poziom 23  
    balonika3 napisał:
    Trzeba wyjąć kółko i obejrzeć, albo włączyć silnik z jakimś obciążeniem i zaobserwować, czy przepuszcza.

@balonika3 podpowiesz jak to kółko się wyjmuje?

balonika3 napisał:
    Ślimak się tu nie zużywa, ślimacznica się wyciera. Trzeba obejrzeć dokładnie całą, wytarcie jest zawsze w jednym miejscu.

Ślimak to ten wirnik a ślimacznica to to koło ślimakowe? Tak?
    Czy takie kółka są do kupienia w ogóle?

@rokbok dodałem filmik w zwolnionym tempie. Taki jeden kawałek obrotu to jak wciskam przycisk otwierania.

Nie za bardzo widzę większe zużycie któregoś z zębów.
    Załączniki:
    • 193908.mp4 (133.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #12 21597729
    rokbok
    Poziom 40  
    Przekładnia wygląda na niezużytą, jeżeli wewnątrz silnika nie poszły panewki/łożyska, w zależności co zastosowano to pozostała by elektronika, jakiejś jej nieprawidłowe działanie.
  • #13 21597738
    czuga
    Poziom 23  
    rokbok napisał:
    Przekładnia wygląda na niezużytą, jeżeli wewnątrz silnika nie poszły panewki/łożyska, w zależności co zastosowano to pozostała by elektronika, jakiejś jej nieprawidłowe działanie.

Elektronika czyli ta płytę główną masz na myśli pewnie.

Pozostaje jeszcze otwarte pytanie gdybym podmienił napęd na model Ultra S to czy to powinno/mogłoby działać z całą resztą od Ultry?
  • #14 21597754
    rokbok
    Poziom 40  
    czuga napisał:
    Elektronika czyli ta płytę główną masz na myśli pewnie.

Tak, to mam na myśli.

czuga napisał:
    Pozostaje jeszcze otwarte pytanie gdybym podmienił napęd na model Ultra S to czy to powinno/mogłoby działać z całą resztą od Ultry?

Nie wiem co to ta cała reszta, w napędzie jest zespół napędowy, mam na myśli tą "skrzynkę" z silnikiem, przekładnią, elektroniką, jest zębatka napędowa, szyna, łańcuch lub pasek zębaty.

Jeżeli masz na myśli sam silnik z przekładnią to zależy od jego mocowania w podstawie/zespole napędowym i rodzaju zębatki napędzającej pasek zębaty, bo chyba taki jest w napędzie.
    Jeżeli masz na myśli cały zespół napędowy z elektroniką to zależy od jego mocowania do szyny, tak że widzisz, to musi wszystko pasować, bo sama elektronika nie ma znaczenia.
  • #15 21597758
    czuga
    Poziom 23  
    rokbok napisał:
    czuga napisał:

Nie wiem co to ta cała reszta, w napędzie jest zespół napędowy, mam na myśli tą skrzynkę z silnikiem, przekładnią, elektroniką, jest zębatka napędowa, szyna, łańcuch lub pasek zębaty.

Jeżeli masz na myśli sam silnik z przekładnią to zależy od jego mocowania w podstawie/zespole napędowym i rodzaju zębatki napędzającej pasek zębaty, bo chyba taki jest w napędzie.
    Jeżeli masz na myśli cały zespół napędowy z elektroniką to zależy od jego mocowania do szyny, tak że widzisz, to musi wszystko pasować, bo sama elektronika nie ma znaczenia.

@rokbok, mam na myśli cały zespół napędowy z elektroniką czyli całe to pudło. Chciałbym tylko je podmienić. Może ktoś wie czy właśnie oba modele były zamienne w kontekście montażu. Jeżeli nie będę wiedział, to mógłbym jeszcze samą płytkę elektroniki podmienić, ale to 300PLN używka i zero gwarancji bo ona działa. Nie zwraca błędów. Niewykluczone jednak, że problem może gdzieś być w sekcji silnika i coś tam się poddało więc błędów nie ma ale mechanicznie nie działa.
  • #16 21597761
    rokbok
    Poziom 40  
    czuga napisał:
    @rokbok, mam na myśli cały zespół napędowy z elektroniką czyli całe to pudło. Chciałbym tylko je podmienić.

Więc wszystko zależy od mocowania szyny do tego jak napisałeś pudła, albo inaczej, tego pudła do szyny, nie powiem Ci czy to jest zamienne bo nie wiem.

Po za tym, dopóki nie znajdziesz przyczyny, dopóty możesz gdybać co podmienić, a co zostawić, żeby się nie okazało że zaczniesz po kolei podmieniać i w sumie koszt będzie tego taki jak nowego napędu ;).
  • #17 21597766
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Nie mogę odtworzyć nagrania. Patrzyłeś czy ośka obraca się razem z ślimacznicą?
  • #18 21597778
    czuga
    Poziom 23  
    Zbych034 napisał:
    Nie mogę odtworzyć nagrania. Patrzyłeś czy ośka obraca się razem z ślimacznicą?

@rokbok , pomożesz? :-) Nie bardzo wiem co jest ośką. Kręci się ślimacznica i ślimak.
  • Pomocny post
    #19 21597781
    rokbok
    Poziom 40  
    Chodzi o ośkę osadzoną na tej białej zębatce (ślimacznicy) na której z drugiej strony jest na wieloklinie osadzona zębatka napędzająca pasek zębaty/łańcuch.
  • #20 21597785
    czuga
    Poziom 23  
    rokbok napisał:
    Chodzi o ośkę osadzoną na tej białej zębatce (ślimacznicy) na której z drugiej strony jest na wieloklinie osadzona zębatka napędzająca pasek zębaty/łańcuch.

A, ok. Ale to nie widać od strony ślimacznicy czyli tej białej zębątki. A jak ją się wyjmuje? Nie chcę na siłę podważać. Można ją wyjąć bez wyciągania ślimaka? W teorii powinna wyjść bo ma którędy. Tylko nie wiem jak ona jest osadzona na tej ośce. Tyle, że jeżeli nawet ślizga się po tej ośce to dlaczego po ułamku sekundy staje? Nie powinna się po prostu kręcić bez przeniesienia ruchu na pasek, czyli pasek stałby a ślimacznica by się kręciła. Chyba, że elektronika wykrywa brak obciążenia i odcina. Aż tak by to było ogarnięte projektowo?

Chyba ze cały ten silnik jak odkręcę to zsunie się z ośki i tym samym ślimacznica będzie możliwa do wyjęcia?
  • #21 21597791
    rokbok
    Poziom 40  
    czuga napisał:
    A, ok. Ale to nie widać od strony ślimacznicy czyli tej białej zębątki. A jak ją się wyjmuje? Nie chcę na siłę podważać. Można ją wyjąć bez wyciągania ślimaka?

Po co chcesz ją wyjmować, przecież ta zębatka napędzająca pasek jest na wierzchu z drugiej strony ślimacznicy na wspominanej ośce, włącz napęd i sprawdź czy się obraca w czasie pracy napędu, możesz też ręką próbować przytrzymać tą zębatkę tak żeby sprawdzić jej obracanie pod obciążeniem.
  • #22 21597792
    czuga
    Poziom 23  
    Będę jutro kombinował. Gdybym umiał potwierdzić ze mechanicznie jest ok, to wymieniłbym elektronikę. Widzę, że jest na allegro za ~300 do tego modelu.

Dwa lata temu miałem problem bo się napęd sam z siebie zresetował. Przyjechały dwie firmy od bram garażowych ale nie potrafili ogarnąć. Chcieli wymieniać napęd na inny. Znalazłem wtedy instrukcję w sieci i w końcu po dłuższej chwili udało mi się przyuczyć. I działało z powrotem do teraz. Nawet gdybym chciał kogoś zamówić, to nie ma kogo pod Wrocławiem, bo same dojazdy 2-3 firm będą kosztować kilka stów a znając życie rozłożą ręce. Życie....

Dodano po 1 [minuty]:

rokbok napisał:
    czuga napisał:
    A, ok. Ale to nie widać od strony ślimacznicy czyli tej białej zębątki. A jak ją się wyjmuje? Nie chcę na siłę podważać. Można ją wyjąć bez wyciągania ślimaka?

Po co chcesz ją wyjmować, przecież ta zębatka napędzająca pasek jest na wierzchu z drugiej strony ślimacznicy na wspominanej ośce, włącz napęd i sprawdź czy się obraca w czasie pracy napędu, możesz też ręką próbować przytrzymać tą zębatkę tak żeby sprawdzić jej obracanie pod obciążeniem.

ok, sprawdzę. Dzięki!

Dodano po 17 [minuty]:

@rokbok, @Zbych034, ośka kręci bo widzę po drugiej stronie koło zębate z paskiem że się obraca. To na zdjęciu.

Jedno co jeszcze zauważyłem, że pas napędowy jest obecnie cały czas bardzo napięty. Normalnie był lekko luźny i dopiero jak zaczynało otwierać/zamykać to się doprężał.
    Załączniki:
    • Normstahl Ultra – napęd nie otwiera bramy ale jest minimalny ruch i brak błędów 215524.jpg (1.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 21597807
    czuga
    Poziom 23  
    Idę spać bo za 3.5h muszę wstać...

Jeszcze zerknąłem ostatni raz na ostatnie zdjęcie i tak do mnie dotarło że to koło zębate na pierwszym planie się obraca ale to nie jest ośka co wychodzi ze ślimacznicy. Ta ośka od ślimacznicy jest w drugim planie nieco cieńsza i tę muszę sprawdzić. Może to ona blokuje.
  • #24 21597810
    balonika3
    Poziom 43  
    czuga napisał:
    podpowiesz jak to kółko się wyjmuje?

Teraz nie pamiętam, czy tam nie ma pierścienia zabezpieczającego, ale w poniedziałek - owszem. Mogę nawet dać zdjęcia.
  • #25 21597816
    rokbok
    Poziom 40  
    Weź odepnij przewody silnika od płyty głównej, podłącz pod akumulator 24 V lub pod dwa 12 V połączone szeregowo lub pod jakiś zasilacz 24 V DC i sprawdzisz sprawność silnika i przekładni, podpinasz / sprawdzasz, kręci w jedną stronę, podpinasz przewody do silnika odwrotnie, kręci w drugą stronę, jak będzie pracować bez problemów i pod symulowanym obciążeniem, np. przytrzymując zębatkę napędową ręką to raczej napęd sprawny.
  • Pomocny post
    #26 21597823
    balonika3
    Poziom 43  
    Nawet nie musi być 24V. Ten silnik można sprawdzić nawet przy 12V - sprawny bardzo chętnie kręci.
  • Pomocny post
    #27 21598191
    rokbok
    Poziom 40  
    @czuga, sprawdź czy nie jest zablokowana któraś zębatka ze zdjęcia poniżej.

Normstahl Ultra – napęd nie otwiera bramy ale jest minimalny ruch i brak błędów
  • #28 21598827
    czuga
    Poziom 23  
    @rokbok , @balonika3 , podłączyłem na krótko 12V z jakiegoś prostownika (nie mam zasilacza) i silnik kręci w obie strony a zaczep bramy przesuwa się w obie strony na pasku zębatym. Nie mam skąd dać od reki 24V ale na krótko kręci na 12V.

Zakładając że silnik jest ok, widać ze ślimacznica przenosi napęd na pasek zębaty czyli żadna z obu zębatek nie jest zablokowana. Pozostaje płytka sterująca którą trzeba by już diagnozować osobno po kolei.
  • #29 21598838
    balonika3
    Poziom 43  
    Pozostaje płytka i ewentualnie enkoder.
  • #30 21598842
    czuga
    Poziom 23  
    balonika3 napisał:
    Pozostaje płytka i ewentualnie enkoder.

A enkoder za co odpowiada? "Zlicza /ustala" ile się przesuwa w jedną/drugą stronę?

Podmienię całą płytkę najpierw. Zobaczymy czy to coś da.

Podsumowanie tematu

✨ Napęd bramy Normstahl Ultra przestał działać prawidłowo – po otwarciu z pilota napęd nie reaguje na kolejne sygnały, wykonując jedynie minimalne ruchy (około 3 cm) w obie strony, bez sygnalizacji błędów. Mechaniczna kontrola wskazuje, że silnik i przekładnia ślimakowa (ślimak i ślimacznica) nie wykazują wyraźnego zużycia ani blokad, a silnik podłączony bezpośrednio do zasilania 12 V kręci się prawidłowo w obie strony, przesuwając zaczep bramy na pasku zębatym. Problem prawdopodobnie leży w elektronice sterującej, w tym potencjalnie w płycie głównej lub enkoderze, który odpowiada za pomiar położenia i ruchu napędu. Enkoder może być czujnikiem Halla umieszczonym w silniku lub przy wałku z tarczą magnetyczną, sygnały z niego są przesyłane do płyty głównej. Podmiana całego zespołu napędowego Normstahl Ultra na model Ultra S jest rozważana, jednak nie ma pewności co do pełnej kompatybilności montażowej i mechanicznej. Diagnostyka powinna obejmować sprawdzenie sygnałów z czujników Halla, testowanie płyty sterującej oraz ewentualną wymianę elektroniki. Mechanicznie napęd nie jest zablokowany, a pasek zębaty jest obecnie bardziej napięty niż normalnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA