logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dołożenie RAMu zwiększy płynność w grach na moim laptopie?

voyager156 12 Gru 2021 13:48 672 8
REKLAMA
  • #1 19758926
    voyager156
    Poziom 3  
    Zastanawiam się nad zakupem większego RAMu do mojego laptopa Dell Inspiron 15 3537. Obecnie ma 8 GB RAMu, a mogę włożyć max 16 GB. Gram głównie w gry rpg. Czy zwiększenie RAMu poprawi płynność i zmniejszy cięcie się gier?

W załączniku wrzucam log z programu HWiNFO do analizy (ja niestety się na tym nie znam). Powiedzcie proszę co o tym sądzicie.
    Załączniki:
    • HWiNFO64 log.zip (246.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19758941
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10443
    Log jest bezuzyteczny.

Dysk masz talerzowy czy SSD? Jakie to dokladnie gry?
  • REKLAMA
  • #3 19759011
    voyager156
    Poziom 3  
    Czemu bezużyteczny?
  • #4 19759015
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10443
    Probowales go otworzyc i cos sensownego i istotnego w nim zobaczyc? Dostales link: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3347862.html masz tam podane na co patrzec i jak ma wygladac. Ram sie zapelnil dopiero po godzinie, karta jak widac nie caly czas byla obciazona, w przeciwienstwie do procesora.

Dla mnie log nadal jest bezuzyteczny, bardziej interesuje mnie to:
    > Dysk masz talerzowy czy SSD? Jakie to dokladnie gry?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19759624
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8242
    Przecież ten log da się normalnie odczytać, przynajmniej u mnie. Normalny plik CSV spakowany do archiwum.

Pamięć fizyczna jest załadowana do 80% i zaczyna się zwiększone użycie pamięci wirtualnej, więc dołożenie RAM ma sens.
    Większym problemem jest wydajność CPU, podczas tego testu jest obciążony na max, czyli jego wydajność jest niewystarczająca.
    Temperatury procesora dosyć wysokie, przekraczają 70 stopni co powoduje, że procesor nie jest w stanie korzystać z turbo boosta i trzyma taktowanie w okolicach 1.8GHz (sporadycznie podrzucając je na którymś rdzeniu na moment).
    Dysk talerzowy, podczas wgrywania gry obciążony na maksa, później względnie dobrze, ale przez kilka sekund widziałem, że i jego obciążenie stało na 100%, w tym samym momencie obciążenie CPU było dość wysokie co oznacza, że prawdopodobnie było to w trakcie gry a nie dogrywania czegoś w przerwie rozgrywki.
    Grafika też ciepła, ponad 70 stopni, też mocno obciążona, ale zwykle poniżej stówy, więc węższym gardłem jest tu procesor.

Ogólnie dołożenie RAMu spowoduje zmniejszone użycie pamięci wirtualnej, a więc i dysku talerzowego, który i tak nie wyrabia. Dysk warto byłoby wymienić na SSD, hodowanie systemu na talerzówce jest ogólnie dramatem wydajnościowym. Procesora i karty graficznej niestety nie zmienisz, więc procesor nadal pozostanie wąskim gardłem w tym scenariuszu.
  • #6 19759723
    voyager156
    Poziom 3  
    Myślisz że jest sens kupić RAM i dysk SSD czy lepiej zacząć zbierać na nowy komputer?
  • Pomocny post
    #7 19759736
    dt1
    Admin grupy komputery
    Do gier się ten sprzęt nie nadawał i nadawać się nie będzie - jest to sprzęt biurowy, z dwurdzeniowym procesorem w wersji energooszczędnej, niby z dodatkową grafiką, ale ona szału też nie robi.

Do codziennego użytkowania z wykluczeniem gier dorzuciłbym SSD, komfort użytkowania sprzętu wzrasta dramatycznie.
    Dołożenie RAMu nieco poprawi przydatność do gier w takim sensie, że średni framerate pozostanie na podobnym poziomie, ale grubsze przycięcia występujące w parze z intensywnym używaniem dysku mogą zniknąć. Na spektakularną poprawę nie ma co jednak za bardzo liczyć. Dwa rdzenie w wersji energooszczędnej to do obecnych gier za mało.

Jeśli gry są priorytetem to raczej wziąłbym pod uwagę nowy sprzęt (i to do tego stacjonarny ze względu na pewne ograniczenia konstrukcyjne laptopów) - chociaż ceny kart graficznych aktualnie niezbyt rozpieszczają :/
  • #8 19765216
    voyager156
    Poziom 3  
    Gdybym chciał kupić ten dysk SSD to jak mam go wyszukiwać (np. na allegro) żeby pasował do mojego laptopa?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 19765558
    dt1
    Admin grupy komputery
    Crucial MX500, żeby Ci uprościć (niezły sprzęt, cena akceptowalna). Występuje w pojemnościach 250, 500, 1000, 2000 GB.

Podsumowanie tematu

✨ Zwiększenie pamięci RAM w laptopie Dell Inspiron 15 3537 z 8 GB do 16 GB może poprawić płynność gier RPG, jednak nie należy oczekiwać spektakularnych rezultatów. Obciążenie pamięci fizycznej wynosi 80%, co sugeruje, że dodanie RAM-u ma sens, ale głównym ograniczeniem jest wydajność procesora, który jest obciążony na maksymalnym poziomie. Użytkownicy sugerują również rozważenie wymiany dysku talerzowego na SSD, co znacząco poprawi komfort użytkowania. W przypadku gier, ze względu na ograniczenia sprzętowe, lepszym rozwiązaniem może być inwestycja w nowy komputer, zwłaszcza stacjonarny. Wskazano model dysku SSD Crucial MX500 jako odpowiedni wybór.
REKLAMA