logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie dwóch ruterów w innej adresacji (tak aby się nie widziały)

DanielI77 12 Gru 2021 15:08 585 5
REKLAMA
  • #1 19759119
    DanielI77
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem z ustawieniem dwóch routerów.
    1. Router to DrayTek ma ustawienie adresację 10.0.0.1 (ruter 1)
    2. Chciałbym podłączyć do niego drugi zwykły stary TP tylko do sieci Wi-Fi. (router 2)
    Podłączyłem przewodem z LAN (1 routera) do WAN ustawiłem mu adresacie 192.168.1.2, ustawiłem DNS. I router się łączy prawidłowo. Ale zastanawia mnie dlaczego z routera 2 mogę się połączyć na router 1 10.0.0.1. Chodziło mi aby była inna adresacja i aby sieć ta nie miała dostępu do tej na routerze 1.
    Może ktoś podpowie jaki błąd robię? Czy może ustawić to w jakiś inny sposób.
  • REKLAMA
  • #2 19759137
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    Tak samo jak ze swojej sieci wewnętrznej możesz się łączyć ze światem, który jest na łączu "WAN" routera. Router ma tu UŁATWIAĆ. Dla routera 2 pierwsza podsieć jest "światem".

Co rozumiesz przez "dostęp do sieci 10.0.0.1"? Musisz myśleć o dostępie do konkretnych usług (lub braku). Wtedy opanować na firewallu.

Nie da się myśleć inaczej, "mieć dostęp, ale nie mieć dostępu", to się nie trzyma tzw. kupy.
  • REKLAMA
  • #3 19759196
    DanielI77
    Poziom 2  
    Witam. Nie jestem w tych sprawach aż tak obeznany (podstawowe ustawienia). Chciałbym zrobić tak, aby router 2 był odrębna siecią i nie był widoczny dla sieci 1 (routera1).
    Myślałem że takie ustawienia wykluczą widoczność tych komputerów/urządzeń.
  • REKLAMA
  • #4 19759226
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    W pierwszym pytaniu przedstawiasz odwrotnie
    Czy innym jest widoczność 1 z 2, a innym 2 z 1

Ciężko coś zrobić, jak się nie mówi klarownie co.
  • REKLAMA
  • #5 19759578
    DanielI77
    Poziom 2  
    Zarówno w pierwszy jak i ostatnim zapytaniu napisałem, że router drugi nie powinien widzieć pierwszego. Powinny to być osobne podsieci.
    Jak tego dokonać.?
  • #6 19762017
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2526
    DanielI77 napisał:
    Powinny to być osobne podsieci.
    Jak tego dokonać.?

Zrobić to jak być powinno a nie dziwne zabawy w podwójny NAT.
    W Draytek masz opcje VLANòw. Zarówno tagowanych jak i per port. Przykładowo ustawiasz dwie sieci warstwy trzeciej i potem przypisujesz je do poszczególnych portów. Port Drayteka z drugą siecią podłączasz do tej mydelniczki co kupiłeś przewodem. Mydelniczkę oczywiście podłączasz już jako AP a nie router (port WAN ma być ODŁĄCZONY, zmieniony adres IP i wyłączone DHCP). Oczywiście na Drayteku trzeba jeszcze ustawić reguły ruchu między sieciami, czyli w tym przypadku wszystko zablokować.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA