logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Whirlpool WP122 nie suszy naczyń - wymiana czujnika OVI i grzałki bez efektu

dziuniekdz 14 Gru 2021 00:33 1311 4
REKLAMA
  • #1 19761962
    dziuniekdz
    Poziom 2  
    Zmywarka Whirlpool WP122
    Od kilku dni jest problem z suszeniem. Naczynia wyjęte z suszarki są mokre niezależnie od programu. Woda podczas zmywania jest letnia i nie ma pary na koniec cyklu.
    1. Pierwsze podejrzenie czujnik OVI (czujnik zmętnienia wody) - wymieniłem i nic się nie zmieniło - dalej to samo.
    2. Grzałka (sprawdziłem dobra), ale tak dla pewności zmieniłem - dalej nie grzeje.
    3. Programator - dosyć spory koszt za oryginał (chyba lepiej opłaca się wymienić zmywarkę) - może ktoś podpowie jak to sprawdzić ?
    4. Możliwe, że jest jeszcze jakiś czujnik temperatury, ale nie mogę znaleźć, a w okresie świątecznym w serwisie to nikogo nie można zapytać.

Pomocy, bo święta idą ...

Z góry dziękuję za pomoc
    Darek
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19762154
    dziuniekdz
    Poziom 2  
    Ten przekaźnik jest w module sterowania jako osobny element czy scalony z modułem?
  • REKLAMA
  • #5 19763327
    dziuniekdz
    Poziom 2  
    Rozkręciłem moduł sterowania i sprawdziłem przekaźniki. Jest ich 4 szt. i wszystkie są dobre. Na wyjściu z modułu są 2 kable od pompy i tu jest 230V i 3 kable pewnie od grzałki, na których mam napięcie około 300 do 340V. Jeszcze raz sprawdzę czy dochodzi napięcie do grzałki, bo podejrzewam, że jest jeszcze jakiś czujnik po drodze.
REKLAMA