Mam problem przy wymianie starej płyty głównej ASUS Z87-A socket LGA1150 na GIGABYTE B560 HD3 socket LGA 1200. Na nowej płycie mam jeszcze dodany dysk twardy M2, aczkolwiek podpinam do niej też stary dysk twardy HDD(na którym jest poprzedni windows ze starej płyty). Przy próbie odpalenia nowego sprzętu mój monitor SAMSUNG s24f350fhu nie reaguje. Cały czas tylko przełącza się z hdmi na analogowy i tak w kółko. Zero reakcji nic się nie włącza. Gdy zdjąłem nową płytę główną i wsadziłem starą komputer normalnie ruszył, monitor zadziałał. Czyli problem nie tkwi w monitorze. Nie wiem co dalej zrobić nie mogę uruchomić nowego sprzętu. Poza płytą główną wymieniłem jeszcze ram z ddr3 16gb na ddr4 32gb i procesor z intel core i7 4770 na intel core i5 11400f. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Tak wysokie zużycie energii staje się możliwe, jeśli procesor ma zniesione limity PL1 i PL2, które powinny ograniczać jego żądania do wartości 65 lub 125 watów określonych w specyfikacji. Ale zniesienie limitów zużycia nie jest jakimś sprytnym trybem overclockera, w którym procesor nie działa poza częstotliwościami paszportowymi, a jedynie utrzymuje maksymalną dostępną dla niego częstotliwość turbo, dlatego właśnie zaleca się korzystanie z Rocket Lake.
W przypadku, gdy zużycie jest ograniczone do ramek PL1 i PL2, procesory te nie wychodzą z maksymalnych częstotliwości Turbo, co skutkuje ich opóźnieniem w stosunku do poprzedników generacji Comet Lake,