logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

B560 HD3, ASUS Z87-A - Kłopoty z uruchomieniem po wymianie płyty głównej, RAM i procesora

maciexxavi 15 Gru 2021 16:11 855 21
REKLAMA
  • #1 19764617
    maciexxavi
    Poziom 4  
    Mam problem przy wymianie starej płyty głównej ASUS Z87-A socket LGA1150 na GIGABYTE B560 HD3 socket LGA 1200. Na nowej płycie mam jeszcze dodany dysk twardy M2, aczkolwiek podpinam do niej też stary dysk twardy HDD(na którym jest poprzedni windows ze starej płyty). Przy próbie odpalenia nowego sprzętu mój monitor SAMSUNG s24f350fhu nie reaguje. Cały czas tylko przełącza się z hdmi na analogowy i tak w kółko. Zero reakcji nic się nie włącza. Gdy zdjąłem nową płytę główną i wsadziłem starą komputer normalnie ruszył, monitor zadziałał. Czyli problem nie tkwi w monitorze. Nie wiem co dalej zrobić nie mogę uruchomić nowego sprzętu. Poza płytą główną wymieniłem jeszcze ram z ddr3 16gb na ddr4 32gb i procesor z intel core i7 4770 na intel core i5 11400f. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19764625
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    Sugeruję odpiąć jeden z dysków i zobaczyć opcje z czego płyta ma się zabotować.
    Jeżeli płyta wstanie to możliwe że dysk ją blokuje.
    Czy płyta bez dysków wstaje?
    Czy zasilanie cpu podpięte ? osobna wtyczka żółto czarne kable
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • Pomocny post
    #3 19764721
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    A pytanie, z której karty graficznej chcesz wyświetlać obraz? :)
  • #4 19764733
    maciexxavi
    Poziom 4  
    Karta graficzna Gigabyte Nvidia RTX 2070
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19764739
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ha ha. A zasilacz do tego jest?
    Dziwna sprawa. Piny w socketcie nie pogięte?
    Może być niekompatybilny RAM (którego modelu nie podałeś)
    Trzeba podawać wszystko w pierwszym poście.
    Bios sprawdzałem. Pod ten CPU każdy będzie pasować ale sprawdź czy nowsze biosy nie mają jakichś poprawek np. odnośnie kompatybilności GPU.
  • REKLAMA
  • #6 19764742
    maciexxavi
    Poziom 4  
    Wiadomo, że jest. Chieftec 600W, nie pamiętam nazwy dokładnej modelu.
  • Pomocny post
    #7 19765046
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    Temat min. Link

Cytat:
    Systemu zainstalowanego ze stara plyta i procesorem nie uruchomisz po wymianie plyty i procesora, musisz reinstalowac.
  • #8 19765178
    maciexxavi
    Poziom 4  
    Czy muszę reinstalować Windows z płyty DVD czy jest sposób żeby zainstalować z internetu? Problem w tym, że nie posiadam Windowsa na płycie, ponieważ wiele lat temu chyba w 2016 Windows pozwalał uaktualnić posiadany Windows do wersji Windows 10. Posiadałem wtedy nieorginalny windows 7 i uaktualniłem go do Windows 10 pro, dlatego nie posiadam płyty DVD. Mam co najwyżej klucz produktu cyfrowy.
  • Pomocny post
    #9 19765203
    safbot1st
    Poziom 43  
    maciexxavi napisał:
    Cały czas tylko przełącza się z hdmi na analogowy i tak w kółko

Ja tak zrozumiałem Panie lisek. Czyli nie ma nawet wejścia do bios.
  • #10 19765215
    maciexxavi
    Poziom 4  
    Dokładnie, nie ma nawet wejścia do bios. Wydaje mi się, że będę musiał kupić nowy windows 10 na płycie dvd, bo inaczej chyba to nie ruszy. Pytanie tylko czy dalej będzie monitor skakał z hdmi na analogowy i nie wyświetlał obrazu. 6 lat temu, jak zmieniałem płytę główną to wystarczyło uruchomić z biosu rozruch z płyty dvd z windowsem i szło.
  • Pomocny post
    #11 19765230
    psine.pl

Czy bez dysków nie pojawia się bios ?
    Jeżeli nie to mało prawdopodobne że to kwestia instalacji.
    Wyjmij grafikę podłącz monitor pod wyjście na PCB.
    Wyjmij jedną z pamięci....
    Nie ma ledów na pcb które podają status GPU, CPU itd....
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
  • #12 19765268
    safbot1st
    Poziom 43  
    Dyski odłączyć.
    Jak nie wstaje, wgrałbym nowszy BIOS jak jest.
    Sprawdzał ktoś poprawki? :)
  • #13 19765308
    lisek
    Serwisant RTV
    Masz jakąs kartę graficzną ?
    - to podepnij pod nowa płytę i nowy cpu

Cytat:

i7 4770 na intel core i5 11400f.

* pierwszy ma wbudowana grafikę (intel® HD Graphics 4600)
    * drugi 11th gen jest bez zintegrowanej 9wbudowanej ) grafiki w procesor

pamiętaj,ze te cpu Rocket lake 11th. gen potrafią pociągnąc sporo mocy (W). np. Core (6x core) i5-11400F – do160 W
    Spoiler:
    Tak wysokie zużycie energii staje się możliwe, jeśli procesor ma zniesione limity PL1 i PL2, które powinny ograniczać jego żądania do wartości 65 lub 125 watów określonych w specyfikacji. Ale zniesienie limitów zużycia nie jest jakimś sprytnym trybem overclockera, w którym procesor nie działa poza częstotliwościami paszportowymi, a jedynie utrzymuje maksymalną dostępną dla niego częstotliwość turbo, dlatego właśnie zaleca się korzystanie z Rocket Lake.
    W przypadku, gdy zużycie jest ograniczone do ramek PL1 i PL2, procesory te nie wychodzą z maksymalnych częstotliwości Turbo, co skutkuje ich opóźnieniem w stosunku do poprzedników generacji Comet Lake,

Na forum TechSpot (Steven Walton Link )... przetestował płyty na chipsecie B560 i wyszło ,że wydajność cpu 11th. może spaśc o 50% z powodu nieprawidłowych ustawień Bios (dotyczu budzetowych płyt na B560 , np. dotyczy MSI B560M Pro > nie dotyczy droższej MSI B560 Tomahawk.)
    * czytaj Link_ intel-b560-disaster
    * opisał Link_ best intel-b560-motherboards
    Spoiler:
    uzytkownik MSI B560M Pro będzie zmuszony przejść do BIOS-u i znaleźć w nim Ustawienia systemu chłodzenia. Tam będzie musiał wybrać element "chłodzenie wodą" zamiast standardowej wartości "cooler box".

Spoiler:
    także w Bios płyt jest zaimpalntowana funkcja ochrony termicznej VRM (Voltage Regulator Module jest integralnym elementem płyty głównej, odpowiedzialnym za zasilanie procesora)... zle ustawienai powoduja ograniczenie dstarczanej mocy do cpu i zatem spadek wydajności
  • REKLAMA
  • #14 19765334
    maciexxavi
    Poziom 4  
    Zrobiłem wszystko co mówiłeś. Uruchamiałem sam dysk m2, sam dysk HDD i bez dysków w ogóle. Dalej nic czarny ekran i skacze z hdmi na analogowy. Jednak jak podpinam starą płytę stary procesor i stary ram wszystko działa.
  • Pomocny post
    #15 19765362
    lisek
    Serwisant RTV
    B560 HD3, ASUS Z87-A - Kłopoty z uruchomieniem po wymianie płyty głównej, RAM i procesora

Masz kartę grafiki?
    - podpięta, brak obrazu , czyli możliwe uszkodzenie

Bo nowy cpu 11th gen NIE ma wbudowanej grafiki.
  • #16 19765379
    maciexxavi
    Poziom 4  
    Karta rtx 2070 podaje jeszcze raz i nie jest uszkodzona, bo na starej płycie głównej i procesorze działa normalnie.
  • Pomocny post
    #17 19765401
    lisek
    Serwisant RTV
    Pozostaje sewis / lub pozycz cpu 11th gen (lub 10th) , podstaw zobacz efekt
    albo płyta albo cpu ... albo ?

Cytat:
    2x PCIe x16 slots

PCI_E1 (from CPU)
    Supports up to PCIe 4.0 for 11th Gen Intel® CPU
    Supports up to PCIe 3.0 for 10th Gen Intel® CPU
    PCI_E2 (from B560 chipset)
    Supports up to PCIe 3.0 x4
    1x PCIe 3.0 x1 slot (from B560 chipset)

Plyta ( gigabyte-b560m-D3H )doskonale opisana pod
    *_ róznica w ustawieniu slotów SATA, złacz, układ zasilania VRAM na płycie (il. faz) Link
    - sa zrzuty Bios
  • Pomocny post
    #18 19765649
    psine.pl

Głupie pytanie a w ogóle wentylatory się kręcą ?
    ROBIŁEŚ RESET biosa ?
    Masz kartę diagnostyczną post ?

Stwierdzenie nic się nie włącza jest tak... niedokładne trochę.
    Ogólnie zacznijmy od tego co powyżej.
    Wyjmij dyski płyta sama z grafiką i pamięciami (lub jedną pamięcią)

Jak kręci wentylatorami po naciśnięciu power znaczy że sekcja zasilania rusza.
    Jak nie kręci to dupa .
    Wyjmij wtedy wszystko z płyty i sprawdź czy wtedy rusza wiatrakami.
    Uwaga wentylator cpu może się zakręcić na chwilę ruszy dopiero po czasie.

Jak styki w gniezdzie CPU ? nie raz widziałem jak klienci pogieli styki.

Ale tak naprawdę jak sprawdzisz to co napisałem i nadal będzie lipa to bez prawdziwej diagnostyki wiele nie podziałasz.
    Możesz w teorii sprawdzić czy ruszy update biosa z pendrive i przycisku na pcb... ale jak CPU nie wstaje to nie wiem czy to pomoże.
    Zrób reset biosa
    Może jakiś szajs się wpisał.
    inna grafika
    masz podpięty speaker ? daje jakieś dźwięki ??? bo to jest ważne.
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
  • #19 19766296
    maciexxavi
    Poziom 4  
    Wentylatory wszystkie chodzą i od cpu i od obudowy. Bios resetowałem. Speaker jest podłączony są dźwięki. Odpalanie z dysku HDD, z dysku m2 i bez dyskow w ogóle już robiłem, pisałem wcześniej. Mogę film zamieścić, jak zachowuje się monitor.
    Załączniki:
    • VID_20211216_152141.mp4 (82.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 19766317
    maciexxavi
    Poziom 4  
    Jeszcze film z wnętrza obudowy. Tak z ciekawości ile kosztuje raja diagnostyka przyjazdem do domu, a ile w serwisie na miejscu?
    Załączniki:
    • VID_20211216_154356.mp4 (102.62 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 19766577
    psine.pl

maciexxavi napisał:
    Wentylatory wszystkie chodzą i od cpu i od obudowy. Bios resetowałem. Speaker jest podłączony są dźwięki. Odpalanie z dysku HDD, z dysku m2 i bez dyskow w ogóle już robiłem, pisałem wcześniej. Mogę film zamieścić, jak zachowuje się monitor.

no właśnie jakie dźwięki są ?
    zamieniałeś końcówki kabla hdmi miejscami ?
    Konto firmowe:
    PSINE.PL

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem nowej płyty głównej GIGABYTE B560 HD3 po wymianie z ASUS Z87-A, a także po wymianie RAM i procesora. Monitor SAMSUNG s24f350fhu nie reaguje, a komputer nie wchodzi do BIOS-u. Użytkownik sprawdził zasilanie, podłączenie dysków oraz kartę graficzną Gigabyte Nvidia RTX 2070, która działa na starej płycie. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują odłączenie dysków, sprawdzenie BIOS-u, a także możliwość uszkodzenia płyty głównej lub procesora. Użytkownik zastanawia się nad reinstalacją systemu Windows 10, ponieważ nie ma płyty DVD. Wiele odpowiedzi sugeruje aktualizację BIOS-u oraz sprawdzenie kompatybilności komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA