Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Bosch SMI53L15EU/35 SL6P1B - błąd E24 albo E25

matrixmm 15 Dec 2021 18:20 1071 18
SterControl
    matrixmm
    Level 9  
    Cześć.
    Mam zmywarkę Bosch SMI53L15EU/35 typ: SL6P1B. Od jakiegoś czasu z nią walczę. Czasami umyje do końca, czasami w ogóle nie chce zacząć, a czasami gdzieś przy finiszu wywala błąd E25. Czasami E24. Pierwsze podejrzenie padło na pompę cyrkulacyjną, bo miała spore luzy i głośno pracowała. Wymieniłem, ale dalej to samo. Podmieniłem pompę spustową i dalej to samo. Sprawdziłem zawór aquastop. Działa poprawnie.
    Nie mam doświadczenia, ale pompa spustowa według mnie działa jakoś dziwnie.
    Opiszę to jak to jest u mnie. Poprawcie mnie jak jestem w błędzie. Załączam program i według mnie pierwsze co powinno się zadziać to załączyć pompa spustowa aby wywalić resztki wody. U mnie pompa załącza się kilka razy na parę obrotów po czym staje. Tak jakby silnik wzbudzał się na 2 sek. i koniec. Po takim zabiegu zmywarka nie ruszy i po pewnym czasie pojawi się błąd E:25.
    Jak próbuję zrobić reset programu (trzymając start 3 sek.) dzieje się podobnie. Pompa jakby próbowała się wzbudzić kilka razy i koniec. Po 3 min błąd E:25.
    Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Wcześniej udało mi się kilka razy uruchomić program. Dwa razy doszedł do końca, a potem kilka razy stawał gdzieś w trakcie z E:25.
    PS.
    Znalazłem podobny temat gdzie dołączony jest filmik. Filmik ilustruje dokładnie to co dzieje się także z moją pompą.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=18901646#18901646
  • SterControl
    Janek_15
    Level 24  
    Czy wąż spustowy jest czysty?
  • SterControl
    matrixmm
    Level 9  
    Tak, sprawdzałem jest drożny. Zaciągam nim wodę bez problemu jak zasysam. Zresztą te kilka obrotów pompy raczej by nie wytworzyło zbyt wielkiego ciśnienia by pompa miała opór. Ona rozkręca się na krótką chwilę. Widać że woda w przelotce przez płaszcz lekko drgnie i się wyłącza.

Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

Moje obserwacje, ciąg dalszy. Po wyjęciu pompy i podłączeniu bez obciążenia pompa kręci non stop. Nawet jak przechylę zmywarkę i nie ma w niej wody to też kręci ok. Natomiast jak tylko dostanie obciążenia wodą to od razu staje i zaczyna 3 razy cyklicznie się uruchamiać i gasnąć. Wąż spustowy odłączyłem kompletnie od pompy. Jest jedynie przepona (zawór zwrotny ale otwiera się lekko bez przeszkód.
    Teraz pytanie do kolegów bardziej doświadczonych. Czy jakoś mogę tą pompę sprawdzić. Drugą pompę kupiłem na olx jako nową nie używaną (ktoś ponoć kupił ale uszkodzone okazało się co innego) Pompa wygląda na nową ale nie mam żadnej gwarancji. Czy zanim kupię trzecią pompę mogę to jakoś uprawdopodobnić?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Sprawdź czy wirnik pompy spustowej nie ma luzów na boki lub w górę i dół. Możliwe, że sprzedający ładnie wyczyścił zajechany silnik i sprzedał jako niby "nieużywany"
    matrixmm
    Level 9  
    Tak sobie jeszcze myślę, czy może źle pompę dobrałem. Sugerowałem się BLP3 54V 55Hz. Załączam foty starej i nowej. Stara ma oznaczenie BLP3 02/007 798.096 (ostatnie trzy cyfry nie za wyraźne). Nowa pompa ma oznaczenie BLP3 01/003 475.190. Czy one są kompatybilne i może tu tkwi problem?
    Zmywarka Bosch SMI53L15EU/35 SL6P1B - błąd E24 albo E25 Zmywarka Bosch SMI53L15EU/35 SL6P1B - błąd E24 albo E25
    matrixmm
    Level 9  
    Na boki nie ma a góra dół ma 0,5 cm. Zarówno stara jak i nowa. Na nowej jest index 035/21 co mi by pasowało do roku bo na starej jest 048/15. Pompa rzeczywiście wygląda na nie używaną. Ma jeszcze miękką uszczelkę z frendzlami i wirnik jest śnieżnobiały, reszta zresztą też.

Dodano po 4 [minuty]:

mrice wrote:

Podałeś link do pompy cyrkulacyjnej.
    Ale zamówiłem to: https://north.pl/karta/pompa-odplywowa-do-zmywarki-bosch-blp302007,718-XR-1951.html
    To według opisu jest taka jak moja czyli BLP302007.
    Podpowiedzcie mi jeszcze jedno. Na stronie north mam indeksy zmywarki SMI53L15EU/1 do SMI53L15EU/48. Na mojej jest sam SMI53L15EU bez żadnego indeksu na końcu. Jest jeszcze numer 606000136. W jakim indeksie szukać części?
    Janek_15
    Level 24  
    mrice wrote:
    To powinno pomóc.

mrice o ile mi wiadomo autor tematu potrzebuje pompe spustowa.
    mrice
    Moderator of Home appliances
    matrixmm wrote:
    Podałeś link do pompy cyrkulacyjnej.

Zgadza się, a dokładnie to do pompogrzałki.

matrixmm wrote:
    Ale zamówiłem to: https://north.pl/karta/pompa-odplywowa-do-zmywarki-bosch-blp302007,718-XR-1951.html
    To według opisu jest taka jak moja czyli BLP302007.

Ok, ale prawdopodobnie będziesz miał dwie do sprzedania.

matrixmm wrote:
    Na stronie north mam indeksy zmywarki SMI53L15EU/1 do SMI53L15EU/48

Woli ścisłości od 01 do 48

matrixmm wrote:
    Na mojej jest sam SMI53L15EU bez żadnego indeksu na końcu.

Nie ma takiej możliwości, od zawsze na wszystkich pralkach czy zywarkach jest E-nr i składa się z modelu, od lat 90-tych również kraju dystrubucji i numeru odmiany modelu, czyli to co jest po ukośniku. Musi być SMI53L15EU/xx przy czym xx to cyfry. Dobrze szukaj.

Janek_15 wrote:
    mrice o ile mi wiadomo autor tematu potrzebuje pompe spustowa.

O ile mi wiadomo, autor walczy z błędami E24 / E25 i w cale nie jest przekonany, że ma uszkodzoną pompę spustową i obecnie błądzi we mgle, aby się czegoś zaczepić.
    matrixmm
    Level 9  
    mrice wrote:
    Nie ma takiej możliwości, od zawsze na wszystkich pralkach czy zywarkach jest E-nr i składa się z modelu, od lat 90-tych również kraju dystrubucji i numeru odmiany modelu, czyli to co jest po ukośniku. Musi być SMI53L15EU/xx przy czym xx to cyfry. Dobrze szukaj.

moja naklejka z dolnej płyty:

Zmywarka Bosch SMI53L15EU/35 SL6P1B - błąd E24 albo E25
    To może 11? Gdzieś jeszcze szukać numeru?

mrice wrote:
    Ok, ale prawdopodobnie będziesz miał dwie do sprzedania.

Myślisz, że to nie pompa? Ta pompa ma numer dokładnie taki jak moja oryginalna czyli: BLP302007.

Dodano po 9 [minuty]:

Pompogrzałkę wymieniłem jako pierwszą bo miała luzy i hałasowała. Numery na mojej to:
    pompa z grzałką: 9000.946.120 061/15111
    1BS3610-6AA 730.60010.05 100V 213Hz
    Wymieniłem na pompę o identycznych numerach. Miałem taką ze spaloną grzałką. Więc podmieniłem tylko grzałkę ze starej.

Dodano po 4 [minuty]:

mrice wrote:
    O ile mi wiadomo, autor walczy z błędami E24 / E25 i w cale nie jest przekonany, że ma uszkodzoną pompę spustową i obecnie błądzi we mgle, aby się czegoś zaczepić.

Sam bym lepiej tego nie ujął :).
    Masz jakąś sugestie czego mogę się zaczepić?
    mrice
    matrixmm wrote:
    Gdzieś jeszcze szukać numeru?

Dobrze kombinujesz, obejrzyj dobrze górny rant drzwi :)

matrixmm wrote:
    Myślisz, że to nie pompa?

Ja myślę, że nie, ale przekonamy się jak przyjdzie pompa i ją podmienisz.

matrixmm wrote:
    Wymieniłem na pompę o identycznych numerach. Miałem taką ze spaloną grzałką. Więc podmieniłem tylko grzałkę ze starej.

Czyli odzysk, jak długo leżała ?
    matrixmm
    Level 9  
    mrice wrote:
    Dobrze kombinujesz, obejrzyj dobrze górny rant drzwi

Dzięki, tak jak w wielu innych Boscha wybity w blasze :). Ech chyba za bardzo przywiązałem się do naklejki.
    Indeks 35. Już poprawiam opis. Prawidłowy numer: SMI53L15EU/35
    Pompa leżała ze 3 miesiące.
    mrice
    a wczesniej jaka byla jej historia ?
    matrixmm
    Level 9  
    Spaliła się grzałka, a że nie można kupić samej grzałki więc trafiła na półkę.
    Myślisz, że to może być wina pompy cyrkulacyjnej? Jak zmywarka ruszy i przejdzie momenty wypuszczania wody. Mam na myśli że jak pompa spustowa zadziała bez przerwy to program działa. Zmywarka myje i grzeje. Wydaje mi się, że error pojawia się gdzieś przy próbie wylania wody. Zresztą jak robię reset programu, to też pompa spustowa działa tak jak wcześniej opisałem.
    Mierzejewski46
    Level 37  
    matrixmm wrote:
    U mnie pompa załącza się kilka razy na parę obrotów po czym staje. Tak jakby silnik wzbudzał się na 2 sek. i koniec. Po takim zabiegu zmywarka nie ruszy i po pewnym czasie pojawi się błąd E:25.

To załączanie pompy po parę obrotów to test czy w zmywarce jest woda przed rozpoczęciem programu. Bosch Siemens w zespolonych pompogrzałkach tak sobie wymyślił że na podstawie wielkości poboru prądu przez pompogrzałkę sterownik ocenia czy jest woda w komorze. Niestety ale jest to dość kłopotliwe rozwiązanie bo taki zwiększony pobór powodują też zużyte łożyska wirnika pompy. Moim zdaniem kupiłeś uszkodzoną pompę. Są już firmy które regenerują te pompy.
    matrixmm
    Level 9  
    Hmmm, Nie wiem czy dobrze rozumiem. Gdyby uruchamiała się pompa cyrkulacyjna (pompogrzałka) to rozumiem, że wtedy poborem prądu można coś ocenić. Ale przecież na samym starcie programu pompogrzałka w ogóle nie rusza. Program zaczyna się od drenażu. Czyli Pompa cyrkulacyjna chyba nie bierze w tym żadnego udziału. Dobrze kombinuję czy źle? Znaczy nie może pobierać żadnego prądu. Tak samo chyba przy resecie programu. Bardziej by mi pasowało to co napisałeś ale do pompy spustowej. Znaczy jak pompa spustowa ma za duże obciążenie i pobiera za duży prąd to się rozłącza. Ale co do tego ma pompa cyrkulacyjna?
    mrice
    matrixmm wrote:
    Ale przecież na samym starcie programu pompogrzałka w ogóle nie rusza.

Ruszają obie pompy i to kilkukrotnie.

matrixmm wrote:
    Wydaje mi się, że error pojawia się gdzieś przy próbie wylania wody.

W takim razie koronne pytanie, gdy zmywarka wysypie się z błędem, woda w niej jest, czy nie ma ?

matrixmm wrote:
    Ale co do tego ma pompa cyrkulacyjna?

Jest ona VWI (virtual water indicator) dla urządzenia
    Mierzejewski46
    Level 37  
    @matrixmm
    Uwierz mi na słowo że najpierw rusza cyrkulacyjna a dopiero później spustowa. Jak cyrkulacyjna jest zużyta to mimo, że wody w komorze nie ma. Sterownik uruchamia spustową, na podstawie większego poboru prądu i tak kilka razy. Dlatego ze spustowego węża nic nie leci bo w rzeczywistości wody nie ma, daje to złudne wrażenie, że pompa spustowa jest uszkodzona, a ona nie ma co pompować.

Są to niewielkie wartości dlatego z początku zużycia tulejek zmywarka będzie działać. Taka loteria. Głupi to pomysł inżynierów z Boscha, ale tak już jest. Od kiedy też miałem problem ze zmywarką tyle, że Siemens (to samo co Bosch) dość dobrze zgłębiłem temat. Od padających pompogrzałek po zimne luty na przekaźnikach w sterowniku od grzałki. Pompa spustowa może być rozjechana na maksa i tutaj żaden błąd nie wyskoczy.

Błąd jest spowodowany tym, że cyrkulacyjna sprawdza zawsze czy jest woda w komorze nawet po zakończeniu zmywania to sprawdza. Dlatego pod koniec programu wywala błąd E25 jak spustowa nie wypompuje bo jest popsuta albo wąż zatkany też wywali ten sam błąd, bo sterownik kręcąc cyrkulacyjną sprawdza poziom wody. Trochę chaotycznie piszę, ale mam nadzieję że zrozumiałeś o co chodzi.
    Moderated By TONI_2003:

Cytuj selektywnie lub wcale gdy odpowiadasz po osobie cytowanej!

:arrow: Poprawiłem TONI_2003
    matrixmm
    Level 9  
    Ok, podsumowanie moich zmagań. Dziś przyszła nowa pompa spustowa BLP302007. Po podłączeniu wszystkie problemy zniknęły. Na razie puściłem 4 razy różne programy. Jutro zmywarkę złożę i potestuję na żywo. Napisałem na priv do forumowicza który miał podobny problem. W jego przypadku było dokładnie tak jak u mnie. Kupił najpierw inna pompę spustową. Z tego co pisał wyglądała identycznie jak oryginalna ale różniła się part numberem. Zamówił prawidłową w serwisie i problem zniknął. Mam nadzieję, że u mnie też będzie ok. Jeszcze przez chwilę nie zamykam wątku. Potestuje i podzielę się za kilka dni czy problem rzeczywiście zniknął.
    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i zaangażowanie. Mam kolejne doświadczenie i kolejną porcję wiedzy. Z tego co piszecie to chyba nie warto kupować używanej pompy cyrkulacyjnej bo jest to obarczone dużym ryzykiem. Będę miał to n uwadze.