Witam mam taki problem, przeszukalem troche archiwum po czym sklecilem sobie taki program:
$crystal = 11059200
$baud = 9600
Config Serialin = Buffered , Size = 100
Config Lcd = 16 * 2
Dim Flaga As Byte
Dim Napis As String * 20
Dim I As Byte , X As Byte
Set Ddrd.1 '= 1
Enable Interrupts
'Echo Off
Do
Cls
Print "AT+CSQ"
I = 0
Flaga = 0
'Flaga = Ischarwaiting()
While I <> &H0D
I = Inkey()
If I > 32 Then
'Lcd Chr(i);
Napis = Napis + Chr(i)
End If
Wend
Wait 1
Cls
Lcd Napis
Wait 1
Loop
Chcialbym odczytac nim moc sygnalu z telefonu (Eryk T10) Odpowiedz telefonu powina brzmiec (a przynajmnije w terminalu to tak wyglada)
+CSQ: 19,99 gdzie 19 bedzie po pewnych przeliczeniach w/w moca.
Problem ze na LCD dostaje co ktoras petle odpowiedni wynik. Do tego program dosc dziwnie dziala tak jak by "zapychal" buffor mimo tego ze jeszcze czegos nie wyswietlil.
Nie wiem gdzie suzkac bledu. Terminal po wypisaniu tego +CSQ: 19,99 robi linijke przerwy nie mam pojecia czy to telefon robi dwa razy "enter" czy zapycha bufor pustymi linijkami
Kolejne pytanie jak moge zapisac buffor uart'a zerami (wyczyscic innymi slowy) ? Moze wystarczylo by tylko odczytac po czym wymazac buffor i znow odczytac ....
Moze ktos cos doradzi jak taki programik wykonac
$crystal = 11059200
$baud = 9600
Config Serialin = Buffered , Size = 100
Config Lcd = 16 * 2
Dim Flaga As Byte
Dim Napis As String * 20
Dim I As Byte , X As Byte
Set Ddrd.1 '= 1
Enable Interrupts
'Echo Off
Do
Cls
Print "AT+CSQ"
I = 0
Flaga = 0
'Flaga = Ischarwaiting()
While I <> &H0D
I = Inkey()
If I > 32 Then
'Lcd Chr(i);
Napis = Napis + Chr(i)
End If
Wend
Wait 1
Cls
Lcd Napis
Wait 1
Loop
Chcialbym odczytac nim moc sygnalu z telefonu (Eryk T10) Odpowiedz telefonu powina brzmiec (a przynajmnije w terminalu to tak wyglada)
+CSQ: 19,99 gdzie 19 bedzie po pewnych przeliczeniach w/w moca.
Problem ze na LCD dostaje co ktoras petle odpowiedni wynik. Do tego program dosc dziwnie dziala tak jak by "zapychal" buffor mimo tego ze jeszcze czegos nie wyswietlil.
Nie wiem gdzie suzkac bledu. Terminal po wypisaniu tego +CSQ: 19,99 robi linijke przerwy nie mam pojecia czy to telefon robi dwa razy "enter" czy zapycha bufor pustymi linijkami
Kolejne pytanie jak moge zapisac buffor uart'a zerami (wyczyscic innymi slowy) ? Moze wystarczylo by tylko odczytac po czym wymazac buffor i znow odczytac ....
Moze ktos cos doradzi jak taki programik wykonac