logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z RAM - Mam problem z komputerem, a najprawdopodobniej z RAMem

szejner710 18 Gru 2021 23:53 393 2
REKLAMA
  • #1 19770672
    szejner710
    Poziom 2  
    Witam.

Mam problem z komputerem, a najprawdopodobniej z RAMem. Musiałem odłączyć komputer w słusznej sprawie świątecznych porządków, lecz po ponownym podłączeniu już nie ruszył. Najpierw się włączał, lecz nie wyświetlał ekranu, świeciły diody CPU i DRAM na płycie głównej, więc skierowałem uwagę na ram, z którym miałem już przygody ze względu na posiadanie 3 kości. Zostawiłem 2(w slotach 2-4) i po Xtym razie zakręcił. Wszystko działało sprawnie i bez problemu więc go zgasiłem i dołączyłem trzecią kość. Od tamtego czasu już nie ruszył na żadnej ilości kości, w żadnym ustawieniu, nawet pojedynczo każda z kości w każdym slocie po kolei. Wyjąłem więc baterię, odczekalem swoje, włożyłem i sytuacja identyczna, komp nie kręci i dodatkowo nie świecą się nawet diody CPU i DRAM. Speaker piszczy, komputer się nie restartuje, ale wiatraki chodzą jakby na pół gwizdka. Ciekawostką jest, ze jak wypne kartę graficzną to speaker milknie, komputer wciąż się nie uruchamia, próbowałem także bez karty i wpiętym HDMI w integre - to samo, speaker cisza, diody wyłączone i komputer się nie włącza choć działa. Komp leci na serwis w poniedziałek jeśli nie ruszy, ale może ktoś miał podobną sytuację albo zna się na tyle, żeby wiedzieć co jest problemem? Za odpowiedzi z góry dziękuję.

Karta graficzna: Asus GeForce GTX 1060 6GB GDDR5 STRIX ROG
    Procesor: Intel core I7-8700k (3,7GHz, przed wyjęciem baterii 4.9GHz)
    MOBO: TUF 390 PC PRO GAMING
    Zasilacz: Corsair VS 550W

RAM: Corsair Vengeance LPX, DDR4, 8 GB,3000MHz, CL15 x3

Monitor: Asus VG248QE
    Dysk: SSD ADATA Premier Pro SP550 + Zewnętrzny Seagate 500GB

System: WIN10PRO 64BIT
  • REKLAMA
  • #2 19770685
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2032
    Ciekawe zachowanie po ponownym wpięciu karty grafiki. Masz inny zasilacz na wymianę do testu?
  • #3 19772632
    szejner710
    Poziom 2  
    freebsd napisał:
    Ciekawe zachowanie po ponownym wpięciu karty grafiki. Masz inny zasilacz na wymianę do testu?

Niestety nie
REKLAMA