logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Bravia KD-65XE7005 - Czerwona dioda miga 6 razy

probas123 21 Gru 2021 19:20 21027 6
REKLAMA
  • #1 19775788
    probas123
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam,
    Posiadam telewizor Sony Bravia KD-65XE7005. Ostatnio przy próbie włączenia telewizor pokazuje napis sony i po chwili się resetuje (i tak 2 razy), następnie czerwona dioda miga 6 razy. Próbowałem wymienić płytę główną ale to niczego nie zmieniło. Według producenta 6 mignięć oznacza uszkodzenie diody LED podświetlenia matrycy. Z tego co wiem są 2 rozwiązania :
    - wymiana diody LED
    - odłączenie przewodu bl_err który daje sygnał o awarii diody LED i wpięcie go w GND (jeśli będzie miejsce) lub uziemienie (oczywiście część matrycy może nie być doświetlona ale TV będzie działał).

I tutaj moja prośba o pomoc w odnalezieniu odpowiedniego przewodu w wiązce - przeszukałem mnóstwo filmików i wątków ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie który przewód odpiąć i gdzie go podpiąć.
    Na zdjęciu widać wiązkę i oznaczenie na płycie "(CN6401-8) BL_ERR" czyli przewód 8 z tym że w wiązce są dwa rzędy przewodów i nie wiem który przewód powinienem odpiąć i gdzie go wpiąć. Jeden przewód jest biały (dolny po lewej stronie), reszta szara. Wolne miejsca to - nad białym, i oba w trzecim rzędzie od lewej.

Sony Bravia KD-65XE7005 - Czerwona dioda miga 6 razy

Proszę o podpowiedź.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19775824
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 862
    Jedyna, poprawna politycznie naprawa, to wymiana calej listwy. Cala reszta rad roznych jutuberow to rzezba.

Dwa rzedy, bo piny w gniezdzie sa na przemian. 1 dol-2 gora, 3 dol-4 gora itd. Schemat w reke i bedziesz wiedzial, ktory przewod odpiac.
    Ale patrz wyzej. Decyzja nalezy do Ciebie.
  • REKLAMA
  • #3 19775827
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1628
    probas123 napisał:
    oba w trzecim rzędzie od lewej.

Jak to w trzecim rzędzie, skoro piszesz:
    probas123 napisał:
    w wiązce są dwa rzędy
  • REKLAMA
  • #4 19775849
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Czy rozbierałeś już takie duże matryce (65 cali) ? Jeżeli nie, to trzeba naprawę zlecić serwisowi. Do wymiany na NOWE jest kompletne podświetlenie LED. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 19775876
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1628
    probas123 napisał:
    oczywiście część matrycy może nie być doświetlona ale TV będzie działał

Może i tak, ale to nie naprawa lecz partyzantka, nie na tym polega serwis TV, w dziale którym piszesz (TV serwis)
    Może powstanie dział TV - partyzantka? :-)
  • #6 19775903
    probas123
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Tak, mam świadomość że to obejście a nie rozwiązanie problemu. I być może TV skończy w serwisie ale dzięki temu na święta miałbym sprawny telewizor. Jeśli dobrze rozumiem to biały przewód ma nr 1 czyli jest to wedle opisu "BLINKING", nr 2 to "PWM1_DIMMER", itd.
    Wedle takiej numeracji puste miejsca 5 i 6 (bez kabli) należą do STBY3.3V i PWM3_DIMMER

Odłączyłem wedle powyższego numer 8 i podłączyłem do uziemienia pod śrubę ale dalej jest to samo...

GanCegall :
    Tak mój błąd - powinienem napisać że wiązka ma 2 rzędy i 14 kolumn - i wolna jest 3 kolumna od lewej.
    p.s. Były już podobne wątki w dziale "TV Początkujący" więc uznałem że to dobre miejsce ale gdyby był dział "TV-partyzantka" to bardzo poważnie bym zastanowił się nad zmianą ;)
  • #7 19779846
    sabret
    Poziom 22  
    Ocena: 157
    Caly backlight do wymiany, obejscie error-a to tylko przedluzanie agoni, na koncu jeszcze ci wsrodku ekran sie schajcuje i tyle bedzie z oszczedzania, a tv ladny i troche kosztowal wiec nawet jak ci powiedza 1k za wymiane backlighta to i tak warto. Samemu lepiej nie rozbieraj bo masz spore szanse na uszkodzenie szkielka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Sony Bravia KD-65XE7005, który przy próbie włączenia resetuje się i miga czerwoną diodą 6 razy, co wskazuje na uszkodzenie diody LED podświetlenia matrycy. Proponowane rozwiązania to wymiana diody LED lub odłączenie przewodu BL_ERR i podłączenie go do GND. Użytkownik poszukuje pomocy w identyfikacji odpowiedniego przewodu w wiązce, jednak napotyka trudności w rozpoznaniu, który przewód odpiąć. W odpowiedziach sugerowane jest, że najlepszym rozwiązaniem jest wymiana całej listwy podświetlenia, a nie stosowanie tymczasowych obejść, które mogą prowadzić do dalszych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA