logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jednokanałowy przetwornik A/C 8 bit do pomiaru napięcia 50mV, rezystancja 120MΩ

pawelvod 03 Lis 2005 07:42 1377 9
REKLAMA
  • #1 1950668
    pawelvod
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Szukam jednokanałowego przetwornika A/C 8 bitowego, który mierzył by napięcie z dokładnością około 50mV. Nie musi byc szybki, i generalnie sposób komunikacji z mikrokontrolerem jest mi obojętny. Wiem że jest sporo not katalogowych, ale albo ceny są kosmiczne, albo jak już coś wybiorę to idę do sklepu i nie jest dostępny. Pomiar napięcia które musze wykonać jest na ogniwie z rezystancją wewnętrzną około 120Mohm. Jeśli przetwornik miałby dodatkowo dużą rezystancję może obyło by się bez wzmacniacza z dużym oporem na wejśćiu.
  • REKLAMA
  • #2 1950960
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    A nie wystarczy przetwornik A/C w uC...
    Wszystkie megi atmela mają 10bitowy przetwornik ale bardzo łatwo obcina się niepotrzebne dwa bity (z lewej lub prawej strony) już w ustawieniach przetwornika...
    Nie martwisz się o komunikacje...
    Np. mega8 jest tania jak barszcz (~10zł)...
    Seria Tiny też ma chyba przetwornik...
  • #3 1950998
    jony15
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    a może TLC549 8pin czs konwersji 17us w tme kosztuje ( niestety ) okolice 9 goli. potrzebuje on niestety 3 piny. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1951810
    pawelvod
    Poziom 18  
    Atmeg byłby ok. Tylko planowałem urządzenie na 89c51, bo umiem go programować, mam programator i potrzebne mi sporo portów do multiplexowania, przycisków i peryferiów. Więc chyba wolałbym zewnętrzny. 9 zł jest do zaakceptowania więc skorzystałbym z TLC549. Nie mogę się w nocie katalogowej doczytać jaką on ma rezystancję wewnętrzną. Napięcie którę chcę konwertować jest na urządzeniu o oporze 120Mohm więc przydało by się żeby przetwornik miał co najmniej tyle samo, bo inaczej spadek na źródle napięcia będzie większy niż na przetworniku (pzrynajmniej tak mi się wydaje) co znacznie zmniejszy dokładnośc pomiaru. Szybkość jest dla mnie do pominięcia bo potrzebny mi 1 pomiar na kilka sekund.
  • REKLAMA
  • #5 1951841
    genetix
    Poziom 24  
    :arrow: pawelvod
    Może znajdź sobie procesor z ADC zbudowany na bazie 89C51? Będziesz umiał programować i będziesz miał wszystko w jednym scalaku...
  • #6 1952119
    jony15
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    rezystancja wejsciowa przetwornika jest na pewno mniejsza niż 120Mom. pierwsz mysl to aby uzyć jakiejs operacyjki. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1952348
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    troche odbiegne od tematu bo mam pytanie ?
    Cytat:
    Pomiar napięcia które musze wykonać jest na ogniwie z rezystancją wewnętrzną około 120Mohm.

jak dobrze rozumię to 120mega omów co to za ogniwo o takiej rezystancji wewnętrzej
  • #8 1952610
    pawelvod
    Poziom 18  
    sonda pH. -58mV na 1pH. Resyztancja wew 120Mohm. Chyba bez wzmacniacza się nie obejdzie w takim układzie. Czy mogli byście zaproponować mi jakiś układ który spełnił by dobrze to zadanie i nie był jednocześnie zbyt drogi?
  • #9 1953058
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    postawiłeś sobie bardzo ambitne zadanie
    u mnie w pracy jest kilka urządzeń do pomiaru pH w wodzie renomowanych firm , układy pomiarowe są naprawdę mocno rozbudowane , oczywiście wszystko zależy od dokładności z jaką chcesz mierzyć
  • #10 1953665
    pawelvod
    Poziom 18  
    Dokładność około 0,1 pH więc nie za wielka. Interesuje mnie bardziej stały poziom pH niz jego rzeczywista wartość więć ważne żeby układ się nie "rozjeżdzał". Jaką 51 z pzretwornikiem 8 bitowym mogli byście zaproponować, żeby był dostępny i cena była niezbyt powalająca? Znalazłem ostatnio w EP serię C8051fxxx które mają nawet wbydowany wzmacniacz, ale nie bardzo mogę to znalesc w sklepach i nie wiem jaka jest cena tego cuda i czy dużo taniej nie będzie zrobić to z 3 układów.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest jednokanałowy 8-bitowy przetwornik A/C do pomiaru napięcia około 50 mV pochodzącego z ogniwa o bardzo wysokiej rezystancji wewnętrznej około 120 MΩ, co wymaga wysokiej rezystancji wejściowej przetwornika, aby nie obciążać źródła sygnału i nie zaniżać dokładności pomiaru. Szybkość konwersji nie jest krytyczna, a sposób komunikacji z mikrokontrolerem jest dowolny. Propozycje obejmują wykorzystanie wbudowanego 10-bitowego ADC w mikrokontrolerach Atmel Mega (np. Mega8) z redukcją rozdzielczości do 8 bitów, co eliminuje problem komunikacji i jest ekonomiczne. Alternatywnie zaproponowano zewnętrzny przetwornik TLC549, 8-bitowy, o czasie konwersji 17 µs, kosztujący około 9 zł, jednak brak danych o rezystancji wejściowej tego układu. Ze względu na bardzo wysoką rezystancję źródła sygnału (sonda pH), sugerowano zastosowanie wzmacniacza operacyjnego o wysokiej impedancji wejściowej przed ADC, gdyż rezystancja wejściowa przetworników jest zazwyczaj znacznie niższa niż 120 MΩ. Rozważano także mikrokontrolery z wbudowanym ADC kompatybilne z 8051, np. serię C8051Fxxx z wbudowanym wzmacniaczem, jednak ich dostępność i cena są niepewne. Dokładność pomiaru pH na poziomie około 0,1 pH wymaga stabilności układu, a niekoniecznie bardzo wysokiej rozdzielczości ADC. Wnioskiem jest, że do pomiaru sygnału o tak wysokiej impedancji konieczne jest zastosowanie wzmacniacza o wysokiej impedancji wejściowej przed przetwornikiem A/C, a wybór samego ADC powinien uwzględniać dostępność, cenę i kompatybilność z mikrokontrolerem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA