logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja modułu ESP32-CAM z kamerą OV2640 dla przesyłania obrazu przez WIFI w sieci PLAY

omnixcrs 23 Gru 2021 11:22 1962 5
  • #1 19778490
    omnixcrs
    Poziom 11  
    Ocena: 60
    Witam,
    zakupiłem moduł ESP32-CAM z kamerą OV2640. Chciałem zastosować ten moduł do przesyłania obrazu z punktu gdzie jest dostęp do WIFI z routera z internetem mobilnym PLAY (podgląd bramy przesuwnej). Chciałem ten podgląd uruchomić w aplikacji Blynk (ewentualnie po prostu w przeglądarce lub coś podobnego). Oczywiście urządzenie na którym chcę odbierać obraz będzie miało dostęp do internetu ale w zupełnie innej lokalizacji (inna sieć).
    Powiedzcie mi proszę czy jest na to jakiś sposób ??
    Ewentualnie wystarczy mi samo przesyłanie zdjęć z tej kamery, niekoniecznie musi to być stream.
  • #3 19789915
    omnixcrs
    Poziom 11  
    Witam,
    właśnie korzystałem z wielu tych przykładów robienia zdjęć, ale za każdym razem mi to nie działa tzn.
    Kod wgrywa się poprawnie, połącznie wifi jest, nawet sama procedura robienia zdjęcia się wykonuje i nawet flash na ESP miga, ale w samej aplikacji blynk nie mam żadnego obrazu. Niby widget IMAGE GALLERY dostaje link url itp, ale tak jak wspomniałem zdjęcia żadnego nie widać. Kamera sprawna bo testowałem moduł przy lokalnym przesyłaniu obrazu i pokazuje poprawnie.
    Poza tym tak jak pisałem wyżej te przykłady również działają tylko lokalnie.
  • #4 19790364
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    omnixcrs napisał:
    działają tylko lokalnie.

Czyli loklanie działają ...

Całe zagadnie skupia się teraz na routerze, zwykle to się nazywa NAT albo Port Forwarding, tzreba router skonfigurować
  • #5 19791013
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19797424
    omnixcrs
    Poziom 11  
    khoam napisał:
    omnixcrs napisał:
    Poza tym tak jak pisałem wyżej te przykłady również działają tylko lokalnie.

Serwer Blynka też masz lokalny, czy korzystasz z chmury?

Korzystam z chmury.
REKLAMA