logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WW90M741NOA/EO - nie startuje program, nie obraca bębnem

Variurx 27 Gru 2021 15:05 2004 7
REKLAMA
  • #1 19784547
    Variurx
    Poziom 5  
    Ocena: 14
    Samsung WW90M741NOA/EO - nie startuje program, nie obraca bębnem
    Witam,
    Mam problem ze swoją pralka Samsunga Eco Bubble wersja 9kg. Problem jest prosty, kiedy chce załączyć program, jakikolwiek, pralka jest załadowana drzwiczki są zamknięte, to sterownik jakby "testował zamek od zamykania drzwi, załącza to i rozłącza ok 7-8 razy po czym następuje odpompowywanie wody. Po odpompowaniu wody pralka nie startuje dalej, nie pobiera wody i silnik nie pracuje, stoi w miejscu, nie wyświetla żadnego błędu. Zamek od drzwi został wymieniony na nowy, w serwisie powiedzieli mi, że na innym modelu pralki zamek zachowuje się prawidłowo i trzeba zakupić nowy moduł. Czy może to oznaczać uszkodzony sterownik?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19785745
    Variurx
    Poziom 5  
    Sprawdziłem rezystancję grzałki na głównych bolcach. No a jej stykach jest rezystancja 26,6 Ω. Przebić do obudowy grzałki nie ma i jak postępować dalej?
  • #4 19786593
    Janek_15
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Czy jest wskaźnik, że drzwi są zamknięte? Włącza się, gdy drzwi są zamknięte?
  • REKLAMA
  • #5 19787691
    Variurx
    Poziom 5  
    Właściwie to po włączeniu pralki i zamknięciu drzwiczek oraz włączenia programu pralka testuje zamek ok 7 razy(wydaje mi się że za dużo) po czym odprowadza wodę i na tym koniec. Zamek po tej procedurze nie chce zwolnić drzwiczek jest cały czas zamknięty. Mierzyłem napięcia na wtyczce od zamka. Są tam przewody czarny niebieski(L) i brązowy do sterowania cewka. W momencie załączenia samej pralki na cewce między brązowym a niebieskim jest 85 V AC???? około ,natomiast między czarnym a niebieskim około 205V AC. Czy są to dobre wskazania?
  • REKLAMA
  • #6 19787707
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3703
    Czym zmierzyłeś grzałkę? Jeżeli multimetrem to na jakim zakresie?
  • #7 19787768
    Janek_15
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Jaki napięcia na wtyczce zamka kedy on jest zablokowany?
  • #8 19788439
    o2pl
    Poziom 6  
    Moderowany przez mrhari:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

W moim, podobnym modelu Eco Bubble 7 kg, problemem były szczotki:
    Po odpompowaniu wody nie startował test załadowania (testowe obracanie bębnem), a w programach bez tego testu (pranie szybkie itp) nabierał wody i koniec.

Ogólnie w moim samsungu szczotki (tak dokładnie to tylko jedna z nich) wymagają wymiany co jakieś 3 lata....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Samsung Eco Bubble 9 kg (model WW90M741NOA/EO), która nie uruchamia programów prania. Po zamknięciu drzwiczek pralka wielokrotnie testuje zamek, a następnie odpompowuje wodę, nie podejmując dalszych działań. Zamek drzwi został wymieniony, ale problem nadal występuje. Użytkownik sprawdził rezystancję grzałki, która wynosi 26,6 Ω, oraz napięcia na wtyczce zamka, które wydają się nieprawidłowe. Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie grzałki oraz szczotek silnika, które mogą być przyczyną problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA