Cześć,
Proszę o poradę w doborze sprzętu do budowy sieci w domu. Obecnie mam internet po światłowodzie 200/20 Mb/s i następujące urządzenia.
1. Urządzenie końcowe od dostawcy internetu Dasan H645G
2. Router Netgear WNDR4300
Do obsłużenia jest:
Po kablu:
aktualnie
1. Stacja robocza
2. Przystawka Smart do TV
3. Centrala wentylacyjna – niezbędne do sterowania wentylacją, zrezygnowałem z monitora wiszącego na ścianie.
4. Centralka alarmowa
w przyszłości
5. Rejestrator, monitoring
6. Wideodomofon
7. Może laptop (na piętrze)
8. Sterownik kotła c.o.
9. Za jakieś 3 lata drugi TV
Po WiFi
aktualnie
1. Laptop
2. Laptop
3. Trzy telefony
4. Tablet
5. Urządzenia IoT – odkurzacz, gniazdko, kamerka wifi
w przyszłości
6. Więcej urządzeń IoT – sterowniki do rolet i kilka gniazdek/włączników
Kilka słów na temat domu. Jest to budynek dwukondygnacyjny o podstawie około 12 x 9 m. W domu jest rozprowadzona sieć przewodowa (7 gniazd końcowych). Na parterze po kablu korzystam z przystawki do TV i stacji roboczej. Po WiFi z laptopów, telefonów, tableta, IoT. Niestety na piętrze zasięg WiFi jest kiepski , bo router stoi na dole. Mocno zbrojony strop skutecznie tłumi fale radiowe.
Zależy mi na solidnym urządzeniu na parterze, gdzie jest „największe obciążenie” sieci oraz poprawie zasięgu WiFi na piętrze. Wstępnie myślałem o kupnie AP na parter, a starego NetgearWNDR4 dać jako AP na piętro. Zamysł ten był inspirowany radą „technika” od dostawcy internetu, który twierdzi, że Dasan H645G może pracować jako router. W takiej konfiguracji będę potrzebował jeszcze jakiś swich, tylko jaki?
Czy powyższa koncepcja jest ok?
Proszę o poradę w doborze sprzętu do budowy sieci w domu. Obecnie mam internet po światłowodzie 200/20 Mb/s i następujące urządzenia.
1. Urządzenie końcowe od dostawcy internetu Dasan H645G
2. Router Netgear WNDR4300
Do obsłużenia jest:
Po kablu:
aktualnie
1. Stacja robocza
2. Przystawka Smart do TV
3. Centrala wentylacyjna – niezbędne do sterowania wentylacją, zrezygnowałem z monitora wiszącego na ścianie.
4. Centralka alarmowa
w przyszłości
5. Rejestrator, monitoring
6. Wideodomofon
7. Może laptop (na piętrze)
8. Sterownik kotła c.o.
9. Za jakieś 3 lata drugi TV
Po WiFi
aktualnie
1. Laptop
2. Laptop
3. Trzy telefony
4. Tablet
5. Urządzenia IoT – odkurzacz, gniazdko, kamerka wifi
w przyszłości
6. Więcej urządzeń IoT – sterowniki do rolet i kilka gniazdek/włączników
Kilka słów na temat domu. Jest to budynek dwukondygnacyjny o podstawie około 12 x 9 m. W domu jest rozprowadzona sieć przewodowa (7 gniazd końcowych). Na parterze po kablu korzystam z przystawki do TV i stacji roboczej. Po WiFi z laptopów, telefonów, tableta, IoT. Niestety na piętrze zasięg WiFi jest kiepski , bo router stoi na dole. Mocno zbrojony strop skutecznie tłumi fale radiowe.
Zależy mi na solidnym urządzeniu na parterze, gdzie jest „największe obciążenie” sieci oraz poprawie zasięgu WiFi na piętrze. Wstępnie myślałem o kupnie AP na parter, a starego NetgearWNDR4 dać jako AP na piętro. Zamysł ten był inspirowany radą „technika” od dostawcy internetu, który twierdzi, że Dasan H645G może pracować jako router. W takiej konfiguracji będę potrzebował jeszcze jakiś swich, tylko jaki?
Czy powyższa koncepcja jest ok?