logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór sprzętu sieciowego dla domu jednorodzinnego z internetem po światłowodzie 200/20 Mb/s

BiEj 28 Gru 2021 00:00 1047 18
REKLAMA
  • #1 19785547
    BiEj
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Cześć,

Proszę o poradę w doborze sprzętu do budowy sieci w domu. Obecnie mam internet po światłowodzie 200/20 Mb/s i następujące urządzenia.
    1. Urządzenie końcowe od dostawcy internetu Dasan H645G
    2. Router Netgear WNDR4300
    Do obsłużenia jest:
    Po kablu:
    aktualnie
    1. Stacja robocza
    2. Przystawka Smart do TV
    3. Centrala wentylacyjna – niezbędne do sterowania wentylacją, zrezygnowałem z monitora wiszącego na ścianie.
    4. Centralka alarmowa
    w przyszłości
    5. Rejestrator, monitoring
    6. Wideodomofon
    7. Może laptop (na piętrze)
    8. Sterownik kotła c.o.
    9. Za jakieś 3 lata drugi TV
    Po WiFi
    aktualnie
    1. Laptop
    2. Laptop
    3. Trzy telefony
    4. Tablet
    5. Urządzenia IoT – odkurzacz, gniazdko, kamerka wifi
    w przyszłości
    6. Więcej urządzeń IoT – sterowniki do rolet i kilka gniazdek/włączników

Kilka słów na temat domu. Jest to budynek dwukondygnacyjny o podstawie około 12 x 9 m. W domu jest rozprowadzona sieć przewodowa (7 gniazd końcowych). Na parterze po kablu korzystam z przystawki do TV i stacji roboczej. Po WiFi z laptopów, telefonów, tableta, IoT. Niestety na piętrze zasięg WiFi jest kiepski , bo router stoi na dole. Mocno zbrojony strop skutecznie tłumi fale radiowe.

Zależy mi na solidnym urządzeniu na parterze, gdzie jest „największe obciążenie” sieci oraz poprawie zasięgu WiFi na piętrze. Wstępnie myślałem o kupnie AP na parter, a starego NetgearWNDR4 dać jako AP na piętro. Zamysł ten był inspirowany radą „technika” od dostawcy internetu, który twierdzi, że Dasan H645G może pracować jako router. W takiej konfiguracji będę potrzebował jeszcze jakiś swich, tylko jaki?

Czy powyższa koncepcja jest ok?
  • REKLAMA
  • #2 19785555
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2026
    BiEj napisał:
    Zależy mi na solidnym urządzeniu na parterze,
    Przemyśl przejście na sprzęt Ubiquiti. Drożej, ale wg mnie warto. Zyskasz wydajność, spójne zarządzanie, monitoring sieci i jej wykorzystania. Inwestycja na lata.

BiEj napisał:
    W domu jest rozprowadzona sieć przewodowa (7 gniazd końcowych).
    Tak jest najlepiej, brawo :-)
  • #3 19785863
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2499
    Ten Netgear jak router to było nieporozumienie.
    Jeśli chcesz to zrobić sensownie, to powinieneś mieć sieć zbudowaną w oparciu o dwie podsieci. Domową i gościnną z urządzeniami IoT. Ewentualnie oddzielne sieci: domową, dla gości i trzecia dla IoT.
    Do tego przechodząc pomiędzy punktami AP z telefonami i laptopami przydaje się szybki roaming i zarządzanie poziomem sygnału z optymalnym przełączaniem klienta.
    Zrobisz to na dwa sposoby
    1. Bardzo dobry, ale drogi.
    Trzy access pointy z VLANami i BSSID, np Unifi UAP AC Lite/Pro/U6. Do tego switch zarządzalny i router z VLANami. Wtedy Dasan pracuje jako mostek sieciowy. Masz dowolną ilość VLAN-ów i porządną sieć.

2. Przyzwoity i tani, zazwyczaj wystarczający w domu.
    Zestaw trzech Deco M4 połączone do switcha a ten do Dasana. Dasan może być routerem a Deco AP. Ewentualnie Dasan jako mostek (jak obecnie) a jedno główne Deco jako router. Masz dwa VLANy i stabilną sieć domową. Rozwiązanie nr Deco jako routerem umożliwa sprytne zarządzanie cała siecią z ichniej dedykowanej aplikacji.

Dodano po 2 [minuty]:

BiEj napisał:
    Wstępnie myślałem o kupnie AP na parter, a starego NetgearWNDR4 dać jako AP na piętro. Zamysł ten był inspirowany radą „technika” od dostawcy internetu, który twierdzi, że Dasan H645G może pracować jako router.

Od biedy też będzie, ale nie ma separacji dla IoT, szybkiego roamingu i zarządzania poziomem sygnału i optymalnego przełączania klientów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 19877341
    BiEj
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedź. Temat sieci musiałem odstawić na bok z powodów zdrowotnych , ale wracam.

Mam następujące pytania:
    1. Nie bardzo rozumiem (laik), dlaczego akurat 3 urządzenia Deco M4, a nie dwa skoro mam dwa poziomy w domu. Czy to ma coś wspólnego z uzyskaniem dwóch VLAN-ów?
    2. Jaki switch polecisz?
  • #5 19878123
    KOCUREK1970
    Ocena: 5353
    BiEj napisał:
    Nie bardzo rozumiem (laik), dlaczego akurat 3 urządzenia Deco M4, a nie dwa skoro mam dwa poziomy w domu. Czy to ma coś wspólnego z uzyskaniem dwóch VLAN-ów?

To nie jest tak, że stosuje się zasadę 1 AP per kondygnacja. Może się okazać, że będziesz tam potrzebował 3 AP a może nawet więcej.

A co do switcha - to musisz zdecydować, czy Access Pointy będą zasilane po skrętce.
    Jeśli nie, musisz tylko się określić ile portów
    LAN potrzebujesz.
    Natomiast jeśli zaśilisz Access Pointy z tego switcha, wtedy już potrzebujesz switch PoE, to też trzeba będzie zliczyć łączny pobór energii przez wszystkie Access Pointy.

Stary Netgear utylizacja, na dziś nie będzie już z niego pożytku przy budowaniu nowej sieci.
  • REKLAMA
  • #6 19878160
    IC_Current
    Liczba AP wynika z rozkładu pomieszczeń a nie z ilości poziomów w budynku. Może trzeba w budynku dwa AP a może cztery. Wszystko się w praktyce okaże. Zasadą jest, że zasięg szybkiej sieci na 5GHz to pomieszczenie gdzie stoi AP oraz pomieszczenie za jedną ścianą. Znasz rozkład budynku, więc zobacz, czy uda się tak ustawić dwa AP, że do każdego pomieszczenia będzie tylko jedna ściana. Oczywiście przez dwie ściany też będzie działać, ale już z prędkością może 20% tego co bezpośrednio przy AP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19879754
    BiEj
    Poziom 9  
    Przyjmijmy opcję zasugerowaną przez @IC_Current z Deco M4 (wersja na wypasie z powodów ekonomicznych odpada).
    Poniżej rzuty kondygnacji mojego domu.
    Parter - tutaj sytuacja wydaje się oczywista - jedna sztuka M4 w salonie. Wydaje się, że ogarnie cały parter zasięgiem WiFi. W salonie mam dwa przewody LAN. Jeden wykorzystałbym do M4, a drugi do FireSticka. Gdybym chciał tutaj podłączyć po kablu dodatkowe urządzenie (PS3), to zapewne musiałbym zastosować dodatkowy switch? W pokoju opisanym jako pracownia, korzystam głownie z komputera wpiętego w sieć, ale czasem również z laptopa po WiFi. Reguła jednej ściany spełniona - powinno być dobrze ;)
    Piętro - zastanawiam się czy wystarczy jedno urządzenie. Najbardziej pasowałoby postawienie w pokoju 1. Jest to pokój "rezerwowy", na chwilę obecną niezamieszkały ;). Pokój 2 zajmuje córka, czasem korzysta z tableta i telefonu (streaming video), więc dobrze by było gdyby tam zasięg był dobry. Pokój 3 to sypialnia, gdzie bardzo szybki transfer nie jest priorytetem. Sypialnia jest miejscem wolnym od multimediów, oprócz telefonów oczywiście ;)
    Strych - jedno zakończenie LAN - do obsługi rekuperatora.
    Czy według Was dwa urządzenia dadzą radę?
    Czy kupno urządzeń używanych niesie jakieś większe ryzyko? Psuje się to? Bo żaden router jeszcze nigdy mi się nie popsuł.
    Czy taki switch będzie ok? TP-LINK Easy Smart TL-SG1016DE. Bo 8 portowy chyba niestarczy...
    Domyślam się, że część sygnału "wyjdzie" na zewnątrz (np. taras). Co będę mógł zastosować do wzmocnienia sygnału na zewnątrz w miejscu, na którym mi zależy? Chodzi o miejsce oddalone około 30 - 40 m (w prawo, małe okno) od proponowanego Deco M4 na parterze.
    Dobór sprzętu sieciowego dla domu jednorodzinnego z internetem po światłowodzie 200/20 Mb/s
  • #8 19879774
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Miałem taki i po 5 latach padł - TP-LINK Easy Smart TL-SG1016DE
    - Warunki gwarancji - 60 miesięcy,
    - Typ gwarancji - Producenta.
    Wymieniony na NETGEAR GS716Tv3
    - Warunki gwarancjii - wieczysta,
  • REKLAMA
  • #9 19879777
    IC_Current
    Przy tym układzie ścian AP w pokoju nr 2 na piętrze i w salonie na parterze chyba wystarczy na pokrycie domu wewnątrz.
    BiEj napisał:
    Gdybym chciał tutaj podłączyć po kablu dodatkowe urządzenie (PS3), to zapewne musiałbym zastosować dodatkowy switch?

Deco ma switch na dwa porty Ethernet, więc PS3 też podłączysz.
    BiEj napisał:
    Chodzi o miejsce oddalone około 30 - 40 m (w prawo, małe okno) od proponowanego Deco M4 na parterze.

Jak będziesz sygnał zbyt słaby, to potrzebny przewód na zewnątrz i tam jakiś dedykowany zewnętrzny AP.
    BiEj napisał:
    Czy taki switch będzie ok

Każdy się nada, byle był gigabitowy.
    BiEj napisał:
    Czy kupno urządzeń używanych niesie jakieś większe ryzyko? Psuje się to?

Raczej zależy jakiej klasy urządzenie i ile lat przepracowało. Sprzęt enterpise spokojnie 10 i więcej lat działa bez awarii. Sprzęt SOHO to 5 lat i bym się bał taką używkę brać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 19880062
    BiEj
    Poziom 9  
    OK, coraz więcej wiem i rozumiem. Zaryzykuję z dwoma M4. Przeanalizowałem moje potrzeby co do ilości portów i wygląda na to, że starczy 8.
    Na końcu wpisu szkic planowanej sieci. Czy jest on poprawny?
    Niestety mam braki wiedzy odnośnie VLAN. Czy dobrze rozumiem, że dla IoT komunikujących się po WiFi, należy utworzyć wirtualną sieć z poziomu aplikacji Deco M4? A dla switcha od videodomofonu i rekuperatora z poziomu "głównego" switcha? Jeśli tak, to switch "główny" musi być zarządzalny czy taka możliwość konfiguracji jest standardem?
    Konfiguracją, którego urządzenia można "obciąć" przepustowość łącza na striming video? Bo mam wrażenie, ze jak córka ogląda Netflixa, to siada mi jakość (przycinanie) spotkania na Teams. Aczkolwiek może to być tez wina słabego routera i jakości łacza WiFi.
    Jeszcze jedna rzecz do wpięcia - rejestrator obsługujący kamery IP. Nie wiem czy wpiąć do switcha "głownego" czy do tego z PoE od Videodomofonu?

Dodano po 1 [minuty]:

hermes-80 napisał:

Wymieniony na NETGEAR GS716Tv3
    - Warunki gwarancjii - wieczysta,

Czy każdy Netgear ma wieczystą gwarancję? Bo nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Mam wrażenie, że tylko produkty "z wyższej półki".
  • REKLAMA
  • #11 19880075
    IC_Current
    Żeby mieć pełne VLANy potrzebujesz switch, router i AP z ich obsługą. Ty wybrałeś tańsze rozwiązanie, więc tylko zostaje sieć główna przewodowa i na WIFi od Deco oraz dodatkowa sieć gościnna (i dla IoT) tylko na WiFi od Deco.
    Ten Dasan to chyba tylko terminal ONT i nie może pracować jako router. Musisz mieć między Dasanem a switchem router. Może to być Deco z piętra. Jednym przewodem ze ściany łączysz go z Dasanem a drugim wracasz do switcha.
    Deco na piętrze w pokoju 2 a nie w 1.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 19880106
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Cytat:
    Mam wrażenie, że tylko produkty "z wyższej półki".

Tak tylko wyższej jakości modele - najczęściej biznesowe.
  • #13 19880117
    BiEj
    Poziom 9  
    Czyli w sieci przewodowej "nie odetnę" pana Chińczyka z Dahua (producent videodomofonu , rejestratora i kamer) od możliwości uzyskania informacji z mojej sieci? Co musiałbym zrobić, kupić żeby utrudnić panu Chińczykowi dostęp do sieci domowej? Nie pozbywając się funkcji zdalnej obsługi urządzeń (podgląd online)?

Celem potwierdzenia, że dobrze zrozumiałem. W sieci bezprzewodowej temat bezpieczeństwa załatwię tworząc dodatkową sieć gościnną, do której zaloguje urządzenia IoT?

Zapytałem dostawcę internetu czy Dasan ma wbudowany modem i mogę podłączyć do niego AP bez modemu. Dostałem odpowiedź: "Nasz modem Dasan H645G posiada wbudowany router, także podpięcie AP również będzie działało." Czyli mogę go wpiąć przed switch?
  • #14 19880146
    IC_Current
    BiEj napisał:
    W sieci bezprzewodowej temat bezpieczeństwa załatwię tworząc dodatkową sieć gościnną, do której zaloguje urządzenia IoT?

Tak

BiEj napisał:
    "Nasz modem Dasan H645G posiada wbudowany router, także podpięcie AP również będzie działało." Czyli mogę go wpiąć przed switch?

Tak.
    Jednak podpinając go pod Deco i ustawiając Deco jako router masz jeden interfejs do zarządzania w aplikacji.

BiEj napisał:
    Co musiałbym zrobić, kupić żeby utrudnić panu Chińczykowi dostęp do sieci domowej?

Router z obsługą VLAN 802.1Q i switch zarządzalny. To akurat spory wydatek, rzędu nawet 1000zł za router i drugi tysiąc za switch. Ewentualnie, jeśli na przewodzie będzie do czterech klientów IoT, to można router Draytek ze zintegrowanym switchem za ok 1500zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 19880292
    BiEj
    Poziom 9  
    Trzymając się wersji ekonomicznej, wolałbym aby jako router działał M4 z parteru (salon), dlatego że do salonu mam poprowadzone dwa przewody LAN z garderoby, gdzie jest światłowód i Dasan. Na piętrze jest problem z przełożeniem przewodu z gniazda z pokoju 1 do gniazda pokoju 2 - jest za krótki.
    Domyślam się, ze tym sposobem nie połączę przewodem FireSticka i PS3. Trudno. Schemat poniżej.
    Najpóźniej w przyszłym roku zainwestuję w router ze switchem Drytek o którym wspomniałeś. Czy Drytek Vigor 2135 będzie ok? W opisie jest wymieniony parametr "VLANy tagowane 802.1Q".
  • #16 19880323
    IC_Current
    BiEj napisał:
    Domyślam się, ze tym sposobem nie połączę przewodem FireSticka i PS3.

Połączysz, tylko będzie potrzebny dodatkowy switch 4/5 portowy obok Deco.

BiEj napisał:
    Czy Drytek Vigor 2135 będzie ok?

Będzie ok do tego łącza. Jednak jeśli zwiększysz przepustowość, to może nie wyrabiać.

Do takiego Drayteka potem urządzenia podłączasz następująco:
    Porty 1-2 LAN - 2xDeco i dwa VLANy, jeden z podstawową siecią nietagowany i drugi tagowany dla gości.
    Port 3 - obecny niezarzadzalny switch z podstawową siecią
    Port 4 - dodatkowy niezarzadzalny switch z siecią dla gości
    Brakuje piątego portu dla ewentualnego trzeciego Deco lub tym podobnego urządzenia.
    Inną opcja to zamiast dwóch switch niezarzadzalnych dajesz jeden zarządzalny i wykorzystujesz tylko jeden port w Drayteku.

Natomiast tak czy siak, patrząc po Twoich pytaniach mam spore wątpliwości czy poradzisz sobie potem z konfiguracją tego wszystkiego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 19880959
    BiEj
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i pomoc (głównie @IC_Current). Kupię Deco M4 i switch 8 portowy.

IC_Current napisał:
    Natomiast tak czy siak, patrząc po Twoich pytaniach mam spore wątpliwości czy poradzisz sobie potem z konfiguracją tego wszystkiego.

Co do ewentualnej konfiguracji Dryteka, masz rację, błądziłbym jak dziecko we mgle. Zapewne wyląduję z tematem na forum, gdy nie znajdę pomocy wśród znajomych.
  • #18 19881133
    IC_Current
    BiEj napisał:
    Zapewne wyląduję z tematem na forum

Bez podstawowej wiedzy na forum Ci nie pomożemy, bo jednak trochę trzeba tam wyklikać. Będzie musiał Ci to jakiś rozgarnięty sieciowiec zrobić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 20563146
    BiEj
    Poziom 9  
    Ostatecznie kupiłem Deco M4 - 2 szt. Jedna na parterze, druga na piętrze. Wszędzie zasięg i płynne przełączanie między urządzeniami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał porady dotyczącej doboru sprzętu sieciowego do domu jednorodzinnego z internetem światłowodowym 200/20 Mb/s. Obecnie korzysta z urządzenia Dasan H645G oraz routera Netgear WNDR4300. W dyskusji zasugerowano przejście na sprzęt Ubiquiti dla lepszej wydajności oraz stabilności sieci. Proponowano różne konfiguracje, w tym użycie trzech access pointów Deco M4 lub Unifi UAP, z możliwością podziału na VLAN-y dla różnych typów urządzeń (domowe, gościnne, IoT). Użytkownik zdecydował się na zakup dwóch Deco M4, które zapewniły zasięg WiFi w całym domu. Wskazano również na potrzebę zakupu switcha, z zaleceniem wyboru modelu zarządzalnego dla lepszej kontroli nad siecią.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA