tofuuu napisał: Nie znam się, dlatego proszę o pomoc nie wiem co mogłabym więcej napisać. Zmieniłam już krzywa grzania podniosłam z 0.9na 1.1 a temperatura zamiast wzrastac maleje.
Nie podajesz istotnych danych. Czy instalacja wyposażona w grzejniki czy ogrzewanie podłogowe? Jaki model kotła?
Przykładowo, jeśli w instalacji są grzejniki na parametry wody grzewczej 75/65 C, temperatura wewnętrzna 20C to wybierasz taką krzywą grzewczą, która przy temperaturze zewnętrznej -20C zapewni temperaturę wody zasilającej instalację 75C (krzywa 1,2 na obrazku poniżej). Jeśli jest to ogrzewanie podłogowe, w którym maksymalna temperatura wody grzewczej nie powinna przekraczać 50C, to wybierasz taką krzywą grzewczą, która przy -20C na zewnątrz zapewni temperaturę wody grzewczej 50C (krzywa 0,6).
Niezależnie którą krzywą wybierzesz to wraz ze wzrostem temperatury zewnętrznej będzie obniżana temperatura wody zasilającej instalację.
Na przykład dla krzywej 0,6 przy temperaturze zewnętrznej -5C temperatura wody zasilającej będzie 42C. Taka sama temperatura wody grzewczej będzie także dla krzywej 1,0 przy temperaturze zewnętrznej 6C.