Telewizor jest mojego kolegi, stary ale mu pasuje. Przestał nagle się włączać. Po podłączeniu zasilania była dioda, naciśnięcie przycisku włącznika na pilocie lub na panelu dotykowym powodowało, że gasła i dalej żadnej reakcji, aż do rozładowania zasilacza, potem to samo.
Prewencyjnie przelutowałem cały panel raczej wiedząc, że to nie jest problemem. Ale nie zaszkodziło.
Zasilacz to BN44-00339B. Znalazłem garść informacji o problemie z mosfetem MDS1653 - z jednej strony jest 5,25V ale po drugiej stronie brak napięcia mimo, iż wstawiłem nowy element. Zdjęcia przedstawiają efekt obecny po wlutowaniu.
Wylutowanie i połączenie kabelkiem uruchamia telewizor, który włącza się z dźwiękiem i obrazem.
Czy miałem pecha i trafił mi się uszkodzony egzemplarz czy jest coś jeszcze?
Jaką rolę pełni ten mosfet, skoro tv jest w stanie bez niego się uruchomić?

Dodano po 1 [minuty]:
Różnica miedzy starym a nowym mosfetem jest taka, że teraz nie gaśnie już dioda,
Nie reaguje zwyczajnie na włącznik.
Prewencyjnie przelutowałem cały panel raczej wiedząc, że to nie jest problemem. Ale nie zaszkodziło.
Zasilacz to BN44-00339B. Znalazłem garść informacji o problemie z mosfetem MDS1653 - z jednej strony jest 5,25V ale po drugiej stronie brak napięcia mimo, iż wstawiłem nowy element. Zdjęcia przedstawiają efekt obecny po wlutowaniu.
Wylutowanie i połączenie kabelkiem uruchamia telewizor, który włącza się z dźwiękiem i obrazem.
Czy miałem pecha i trafił mi się uszkodzony egzemplarz czy jest coś jeszcze?
Jaką rolę pełni ten mosfet, skoro tv jest w stanie bez niego się uruchomić?
Dodano po 1 [minuty]:
Różnica miedzy starym a nowym mosfetem jest taka, że teraz nie gaśnie już dioda,
Nie reaguje zwyczajnie na włącznik.