logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie listwy sterującej Tech L-8 do kotła VITODENS 100-W przez złącze F 1L

PawlusW 29 Gru 2021 10:25 2331 5
  • #1 19787792
    PawlusW
    Poziom 10  
    Witam,
    Chciałem podpiąć listwę sterującą tech L-8 przez styk beznapięciowy.
    Czy w kotle mam ją podpiąć w złącze (F) 1L zamiast istniejącego tam mostku?
  • #2 19788038
    Indutronic
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 31
    Podłączenie listwy sterującej Tech L-8 do kotła VITODENS 100-W przez złącze F 1L
    Tak, podłączasz pod "L" i "1"
  • #3 19792646
    marilynek
    Poziom 2  
    Witam,

Zastanawiam się nad podłączeniem tej samej listwy sterującej do tego samego kotla tj Tech L8 do Vitodens 100w. Moje pytanie brzmi czy konfiguracja typu Kocioł + urzadzenie opentherm- vitoconnect, sterujące obecnie kotłem będzie działać jak podłącze jeszcze listwę Tech pod gniazdo x1/96 ? Wyczytałem w jednym poście, że dla tego kotła albo sterowanie przez moduł X21 tj opentherm lub przez x1/96 przez który podłącza się sam sterownik on/off Jest jeszcze opcja podpiecia Listwy pod vitoconnect tam gdzie jest podpięty vitorol ot1 zmostkować, tylko nie wiecz czy to by miało sens działać ?Generalnie chodzi mi o dodanie do całości instalacj listwy + siłowników na belkę OP, zeby listwa załączała kocioł. Z góry dziękuję za jakąkolwiek podpowiedź
  • #4 19849559
    sermarek
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Witam. Kolego czy zastosowałeś proponowane przez siebie rozwiązanie tj. podpięcie sterownika opentherm i sterowanie stykiem termostatu on-off. Chciałbym połączyć funkcjonalność sterownika OT a jednocześnie móc włączać niezależnie kocioł termostatem z parametrami ustawionymi na sterowniku OT. Mam podłogówkę na parterze i grzejniki na poddaszu. Obecnie mam sterowniki on-off na parterze i na poddaszu. Sterują pompami w sprzęgle i załączaniem kotła. Pomyślałem, że dobrze byłoby sterować podłogówkę sterownikiem OT a kaloryfery z termostatu on-off. Pytanie - co załączy pompę podłogówki w sprzęgle skoro kocioł będzie sterowany przez sterownik opentherm? Pozdrawiam. Marek.
  • #5 19851060
    marilynek
    Poziom 2  
    Witam,
    Po rozeznaniu tematu dałem sobie spokój ponieważ takie rozwiązanie w żadnym wypadku nie będzie działać. Albo decydujesz się na sterowanie używając złącza opentherm albo druga opcja sterowanie typu on/off.

Dodano po 30 [minuty]:

@sermarek Jak napisałem powyżej oba rozwiązania nie wchodzą w grę. Ja mam na chwilę obecną sterowanie przez opentherm- vitoconnect+vitotrol, jakoś to działa. Jeżeli chodzi o załączanie pompy cyrkulacyjnej, możesz kupić jakiś tani sterownik typu on/off sterowany temperatura, sondę dajesz na rurę i sterownik załącza pompę jak kocioł zaczyna tłoczyć wodę do instalacji.
    Pozdrawiam
  • #6 19862815
    sermarek
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Witam. Dzięki za odpowiedź. Szkoda, ze nie da się połączyć tych funkcjonalności, Open Therm i sterowania On Off. Pozostaje przy obecnym rozwiązaniu: osobne termostaty parter, poddasze. Termostaty sterują pompami w sprzęgle i załączaniem kotła. Działa. Pozdrawiam. Marek.
REKLAMA