logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie sterownika TECH I-1 i dwóch listew L8 z piecem Buderus: podłączenie, czujnik temperatury

lukmajes 21 Wrz 2022 10:18 3249 22
  • #1 20200458
    lukmajes
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam w domu ogrzewanie podłogowe sterowane urządzeniami firmy TECH Sterowniki i mam dwa pytania.
    Chciałem dokupić sterownik zaworu mieszającego TECH I-1 z czujnikiem temperatury zewnętrznej, gdzie go podłączyć w piecu. Na zdjęciu screen ze stykami.
    Drugie pytanie. Listwa L8 nie jest połączona z piecem, bo mam dwa obiegi i dwie takie listwy sterujące i hydraulik powiedział, że sie nie da. Poczytałem troche i jednak da się połączyć dwie takie listwy. Pytanie brzmi, czy wystarczy podłączyć styk beznapięciowy do pieca i pompa też się będzie uruchamiać, czy styk do pompy też trzeba podłączyć, a jeżeli tak to gdzie.

Popzdrawiam Łukasz
    Załączniki:
    • Łączenie sterownika TECH I-1 i dwóch listew L8 z piecem Buderus: podłączenie, czujnik temperatury buderus L8.jpg (87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20200493
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    Napisz więcej o instalacji CO i o wyposażeniu:
    Czy dwa obiegi podłogówki czy grzejniki+podłogowa
    Czy mieszczą ma być do jednej podłogówki, a co z drugim obiegiem?
    Czy masz sprzęgło hydrauliczne?
    Czy jest jakiś dodatkowy moduł automatyki?
    Jakie regulatory Buderus?
  • #3 20200522
    lukmajes
    Poziom 5  
    W całym domu tylko podłogówka.
    Na infolini TECHSTEROWNIKI powiedzieli, że sterownik mieszacza działa tylko z piecem i nie ma znaczenia ile jest obiegów, a mi chodzi tylko o to, żeby ten sterownik kontrolował temperature wody wychodzącej z pieca na podstawie temperatury zewnętrznej.
    Sprzegła nie mam(chyba)
    Do pieca nie jest podłączony żaden inny moduł automatyki.
    Jest to Buderus gb172-24t50v2
  • #4 20200645
    ls_77
    Poziom 38  
    Zrób zdjęcia kotłowni.

Teraz to trochę dziwne. O jakim sterowniku Tech mówili na infolinii?

Zawsze jest tak żeby kocioł produkował wodę na CO o temperaturze zależnej od pogody to musi działać regulator pogodowy producenta tego kotła, czyli w twoim przypadku Buderus.
    Niektóre kotły mają wbudowaną podstawową regulację pogodową że wystarczy tylko kupić i podłączyć odpowiedni czujnik temperatury zewnętrznej. A niekiedy musi być odpowiedni regulator pogodowy ze swoim czujnikiem temperatury zewnętrznej.

Dopiero potem jak już będzie zamontowana odpowiednia regulacja pogodową to można podłączać zewnętrzne sterowanie np. Tech.
  • #5 20200793
    vojtas1985
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    j.w. - do tego kotła można podłączyć czujnik temperatury zewnętrznej
  • #6 20200833
    Lukiwawa
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Sterownik I-1
    Teraz tak patrzę i widzę, że mój piec ma wejście na zewnętrzny czujnik temperatury, może faktycznie Ti wystarczy? Łączenie sterownika TECH I-1 i dwóch listew L8 z piecem Buderus: podłączenie, czujnik temperatury

Dodano po 26 [minuty]:

Czyli wystarczy podłączyć czujnik zewnetrzny pod wejście "niebieskie" i będzie działać?
    A pierwsza część mojego pytania?
    Załączanie kotła z listwy?
    Widzę,że trzeba podłączyć do "zielonego" i powinno załączać piec, a jak z pompą? Trzeba jeszcze ciągnąć przewod z listwy sterującej?
    Bo tam jest wyjście do pompy i pytanie jak tak, to do którego wtyku na piecu? Łączenie sterownika TECH I-1 i dwóch listew L8 z piecem Buderus: podłączenie, czujnik temperatury
  • #7 20201028
    ls_77
    Poziom 38  
    Czujnik zewnętrzny już wiesz jak podłączyć - tylko może trzeba będzie odpowiednio zaprogramować.

Listwę Tech łączysz styk NO-COM ze stykiem w kotle "regulator temperatury załącz/wyłącz bezpotencjalowy" - tam powinna być zworka. Wtedy potrzeba grzania z listwy Tech będzie uruchamiać kocioł.

A o jakiej pompie piszesz którą chcesz zasilać?
  • #8 20201047
    Lukiwawa
    Poziom 10  
    Na listwie jest jeszcze wyjście na pompę.
    Łączenie sterownika TECH I-1 i dwóch listew L8 z piecem Buderus: podłączenie, czujnik temperatury
  • #9 20205537
    Lukiwawa
    Poziom 10  
    Witam ponownie.
    Podłączyłem listwę sterujaca, Podłączyłem czujnik temperatury.
    Wyskoczył mi błąd A01 815.
    W instrukcji go nie ma, Google też nie znajduje.
    Ktoś pomoże? Łączenie sterownika TECH I-1 i dwóch listew L8 z piecem Buderus: podłączenie, czujnik temperatury

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Okazało się, że w ustawieniach niepetrzebnie jakiś czujnik włączyłem, już jest ok. Inne pytanie.
    Czy przy podłączeniu styku beznapieciowego do pieca ma znaczenie kolejność przewodów?
    Połączyłem NO do 1 a COM do 2 i...nic się nie dzieje przy ręcznymi załączeniu styku w listwie. Czy w powcu też coś trzeba jeszcze ustawić?
  • #10 20205817
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1976
    Lukiwawa napisał:
    Czy przy podłączeniu styku beznapieciowego do pieca ma znaczenie kolejność przewodów?

Nie ma znaczenia
    Wciśnij przycisk słoneczka ze śnieżynką i zobacz czy symbol grzejnika nie jest przekreślony.

Ten kocioł ma dość fajną pogodówkę.
    Wszelkie listwy ograniczają przepływ przez kocioł.
    Ograniczenie przepływu przy tej mocy będzie powodowało, że kocioł będzie się przegrzewał i taktował.
    Tym bardziej na niskim parametrze.
    Pomijam już, że sterowanie podłogówką w sposób on/off to cofanie się w rozwoju.
    Zaraz będziemy parowozy i kieraty wyciągać z garaży.

Najkorzystniej byłoby puścić całą podłogówkę bezpośrednio z kotła i dać jeden regulator centralny, który będzie dawał zwrotkę czy temperaturę kocioł ma skorygować w górę czy w dół.
  • #11 20205853
    ls_77
    Poziom 38  
    Lukiwawa napisał:
    Na listwie jest jeszcze wyjście na pompę

Ale czy masz jakąś pompę w układzie o.p.? Np. w rozdzielaczu?
    Jak nie masz pompy to nie podłączasz.
    Zrób zdjęcia rozdzielaczy.
  • #12 20205928
    lukmajes
    Poziom 5  
    piracik napisał:
    Wciśnij przycisk słoneczka ze śnieżynką i zobacz czy symbol grzejnika nie jest przekreślony.

Nie jest przekreślony, dopiero zamontowałem czujnik temperatury zewnętrznej, może on blokuje.

piracik napisał:
    Pomijam już, że sterowanie podłogówką w sposób on/off to cofanie się w rozwoju.

Mam ustawioną jedną temperaturę całą dobę.

piracik napisał:
    Najkorzystniej byłoby puścić całą podłogówkę bezpośrednio z kotła i dać jeden regulator centralny, który będzie dawał zwrotkę czy temperaturę kocioł ma skorygować w górę czy w dół.

Już za późno, bo mam czujniki temperatury w pokojach i w zeszłą zimę się sprawdziło, z tym, że tak jak pisałem wcześniej, kocioł nie miał sterowania z listwy i cały czas był aktywny, bo miałem na stałe otwarty obieg grzejnika łazienkowego, a w tym roku chciałem to trochę ulepszyć.
    Połączyłem dwie listwy L8 ze sobą i z piecem, do tego zamontowałem czujnik zewnętrzny.
    Czujnik działa, bo w ustawieniach moge sprawdzić temperaturę zewnętrzną i ustawić krzywą grzewczą, ale jak ręcznie załączam w listwie styk beznapięciowy, to piec nie reaguje i nie wiem dlaczego.

Dodano po 1 [minuty]:

ls_77 napisał:
    Ale czy masz jakąś pompę w układzie o.p.? Np. w rozdzielaczu?
    Jak nie masz pompy to nie podłączasz.

Nie mam pompy na rozdzielaczu, myślałem, że to do uruchomienia pompy w piecu, a jak sie domyślam, pompa uruchamia się automatycznie razem z piecem po odebraniu sygnału przez styk beznapięciowy?
  • #13 20206081
    piracik
    lukmajes napisał:

Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi.

lukmajes napisał:
    mam czujniki temperatury w pokojach i w zeszłą zimę się sprawdziło

To może pochwalisz się licznikiem godzin pracy i liczby startów palnika?
  • #14 20206092
    ls_77
    Poziom 38  
    A czy w kotle fabrycznie była zworka w miejscu gdzie podłączyłeś styk z listwy?
  • #15 20206096
    Lukiwawa
    Poziom 10  
    piracik napisał:
    lukmajes napisał:

Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi.

lukmajes napisał:
    mam czujniki temperatury w pokojach i w zeszłą zimę się sprawdziło

To może pochwalisz się licznikiem godzin pracy i liczby startów palnika?

Widocznie nie zrozumiałem, więc wytłumacz jak możesz o co chodzi.
    Nie pochwalę się, bo nie wiem o czym do mnie piszesz.
    Czuję się zaatakowany, a nie wiem dlaczego. Jestem laikiem w temacie i próbuje się czegoś dowiedzieć i nauczyć przy okazji.

Dodano po 1 [minuty]:

ls_77 napisał:
    A czy w kotle fabrycznie była zworka w miejscu gdzie podłączyłeś styk z listwy?

Nie wiem czy fabrycznie, ale instalator wsadził tam kawałek drutu i zmostkował.
  • #16 20206147
    ls_77
    Poziom 38  
    Ten kawałek drutu robi zworkę. Czyli tak musisz podłączyć styk bezpotencjalowy na listwach żeby zgłaszając potrzebę grzania robiły zworkę.

Być może podłączony czujnik zewnętrzny powoduje A01 815 i nie uruchamia CO.

Dołącz czujnik żeby kocioł działał jak wcześniej na ustawieniach ręcznych i sprawdź listwy (styk bezpotencjałowy). Pamiętaj że listwa może mieć zaprogramowane opóźnienie załączenia styku.
  • #17 20206158
    piracik
    Lukiwawa napisał:
    Widocznie nie zrozumiałem, więc wytłumacz jak możesz o co chodzi.

piracik napisał:
    Wszelkie listwy ograniczają przepływ przez kocioł.
    Ograniczenie przepływu przy tej mocy będzie powodowało, że kocioł będzie się przegrzewał i taktował.

Podłogówkę steruje się poprzez ustawienie przepływu i temperatury czynnika.
    Przepływ jest stały, a temperatura zmienna.
    Podłoga rozgrzewa się ok. 4h i podobnie stygnie.
    Jeśli ty załączasz teraz podłogę bo masz chłodno to za powiedzmy 3-4h termostat już ją wyłączy bo będzie ok. ale podłoga będzie jeszcze grzać przez kolejne 3-4h i to jest ciepło, którego nie chciałeś.
    Takie zmiany powodują straty.

Drugi argument przeciw takim wynalazkom to to, że kocioł ma pewną moc minimalną po niżej, której zejść nie może.
    W przypadku Twojego kotła jest to 7,3kW
    Aby odebrać taką moc w przy temperaturze 0*C na zewnątrz potrzeba około 150m2 powierzchni
    U ciebie jeśli wyłączysz znaczną część instalacji to będziesz w stanie odebrać załóżmy 1,5kW
    To spowoduje, że przepływ przez kocioł będzie ograniczony. Woda płynie przez niego po woli.
    Na tyle po woli, że kocioł zacznie przekraczać temperaturę zadaną i musi się wyłączyć.
    Jak się wyłączy to płynąca woda go schładza w kilka sekund i ten musi załączyć się na nowo.
    I tak w koło.
    Jest to niepożądane zjawisko i dąży się aby uniknąć go.
    Powoduje szybsze zużycie elementów kotła, ale też większe zużycie gazu.
    Kocioł w trakcie zapłonu i chwilę po nim ma niską sprawność.
    Dopiero jak się ustabilizuje to jego sprawność idzie w górę.
    I tak dla przykładu orientacyjnie
    Minuta pracy kotła to średnia jego sprawność będzie 90%
    10 minut pracy to średnia będzie 94%
    60min pracy to średnia sprawność będzie ok. 98%
    nie jest to policzone, podaję dla zobrazowania tematu.
    Chodzi o to, że im rzadziej kocioł się uruchamia i im dłużej pracuje po uruchomieniu tym oszczędniej.

Podobnie z jazdą autem.
    Jeśli rozpędzisz auto do 60 kmh i utrzymujesz tą prędkość przez 60 min to spalisz mniej paliwa niż rozpędzając i hamując co 2 min na tym samym dystansie.
  • #18 20206246
    Lukiwawa
    Poziom 10  
    Próbuję ogarnąć to co napisałeś.
    Przykład z samochodem idealnie to obrazuje, im dłużej chodzi piec tym lepiej i z tego co zrozumiałem podłogówkę najlepiej ustawić ręcznie rotametrami?
    Ja natomiast myślałem, że czujniki temperatury, sterownik i siłowniki termoelektryczne zrobią to lepiej i dokładniej. Zobaczę jak będzie w tym roku po dodaniu czujnika zewnętrznego, bo on z tego co czytałem ogranicza zużycie gazu, a sterownik zwieksza/zmniejsza temperaturę wody zanim spadnie/wzrośnie temperatura w pomieszczeniu.

Dodano po 4 [minuty]:

ls_77 napisał:
    Być może podłączony czujnik zewnętrzny powoduje A01 815 i nie uruchamia CO

Ten problem już rozwiązałem, w menu pieca włączyłem jakiś inny czujnik, jak go wyłączyłem, to jest ok.
    ls_77 napisał:
    Ten kawałek drutu robi zworkę. Czyli tak musisz podłączyć styk bezpotencjalowy na listwach żeby zgłaszając potrzebę grzania robiły zworkę.

Tak jest podłączone.
    ls_77 napisał:
    Dołącz czujnik żeby kocioł działał jak wcześniej na ustawieniach ręcznych i sprawdź listwy (styk bezpotencjałowy). Pamiętaj że listwa może mieć zaprogramowane opóźnienie załączenia styku

Próbowałem, ale nie wziąłem pod uwagę, że może być opóźnienie.
    Sprawdzę jutro.
  • #19 20206622
    lukmajes
    Poziom 5  
    ls_77 napisał:
    Dołącz czujnik żeby kocioł działał jak wcześniej na ustawieniach ręcznych i sprawdź listwy (styk bezpotencjałowy). Pamiętaj że listwa może mieć zaprogramowane opóźnienie załączenia styku.

Odłączyłem czujnik temperatury i załączyłem styk beznapięciowy, odczekałem kilka minut i piec się nie uruchomił. Najgorsze, że odłączyłem ten styk i wsadziłem z powrotem zworke na stałe i piec tez sie nie uruchomił, mimo, że w jednym obiegu spadła przez noc temperatura i otworzył się zawór na tym obiegu, więc powinien się uruchomić i podgrzać...
  • #20 20206755
    ls_77
    Poziom 38  
    Moim zdaniem blokuje pracę kotła jakiś "parametr" w kotle.
    Czy coś jeszcze przestawiałeś w menu serwisowym kotła?
  • #21 20206781
    Lukiwawa
    Poziom 10  
    ls_77 napisał:
    Moim zdaniem blokuje pracę kotła jakiś "parametr" w kotle.
    Czy coś jeszcze przestawiałeś w menu serwisowym kotła?

Załączyłem tylko czujnik zewnętrzny i ustawiłem krzywą grzewczą. Może tą krzywą przy aktualnej temperaturze na zewnątrz ustawiła taka temperaturę wody, że nie potrzeba załączać pieca.
    Przy -10°C mam ustawione 50°C wodę,
    Przy 20°C jest 30.
  • #22 20207250
    ls_77
    Poziom 38  
    Nie znam Buderus a więc się nie wypowiem w tej kwestii
  • #23 20295485
    Lukiwawa
    Poziom 10  
    piracik napisał:
    Podłogówkę steruje się poprzez ustawienie przepływu i temperatury czynnika.
    Przepływ jest stały, a temperatura zmienna.

Witam ponownie.
    Minęły dwa miesiące i mam pytanie.
    Zrobiłem tak, jak poradziłeś. Odkręciłem termozawory i ustawiłem rotametrami przepływ.
    Było ok, ale jak zaczęły się przymrozki, to w domu było chłodno, więc odkręciłem rotametry na maksa i przesunąłem krzywą grzewczą.
    Niestety, maksymalna temperatura jaką złapało w pokojach dzieci, to 19°C. Trochę mało, mimo, że krzywą jest ustawiona dość wysoko. 40°C przy temperaturze na zewnątrz 20 i 55°C przy temp. -10.
    W moim piecu są tylko te dwa parametry do ustawienia.
    Czy czujnik zewnętrzny może jakoś blokować temperaturę wody? Bo starym sposobem, z termozaworami spokojnie łapało w poszczególnych pomieszczeniach od 21 do 23 stopni w łazience, a teraz maksymalnie tak jak pisałem wyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytania dotyczące podłączenia sterownika TECH I-1 oraz dwóch listew L8 do pieca Buderus. Chciał wiedzieć, jak podłączyć czujnik temperatury zewnętrznej oraz jak zintegrować listwy sterujące z piecem. Odpowiedzi wskazują, że czujnik zewnętrzny można podłączyć do pieca, a listwy L8 mogą być połączone z piecem poprzez styk beznapięciowy. Użytkownik napotkał problemy z błędem A01 815 oraz z uruchomieniem pieca po podłączeniu listwy. Wskazano, że może być konieczne odpowiednie zaprogramowanie czujnika oraz sprawdzenie zworki w piecu. Dodatkowo, omówiono kwestie związane z ustawieniem krzywej grzewczej i przepływu wody w systemie ogrzewania podłogowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA