logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy instruktor ma wgląd do tego czy mamy zalecone okulary

Mareeczeek 03 Sty 2022 12:31 516 11
REKLAMA
  • #1 19797022
    Mareeczeek
    Poziom 3  
    Witam, dzisiaj odbyłem swoją pierwszą jazde na kat. B. Wczesniej na badaniach lekarz mi wpisał kod 01.01 co zalicza jazde w okularach. Na dzisiejszej lekcji jednak nic instruktor nie wspomniał o wadzie ani o tym że nie mam okularów i normalnie jeździlem bez nich. Oczywiscie wszystko dobrze widziałem, nie mialem żadnego problemu i teraz mam myśli, czy nie wpisali w urzędzie czy instruktor nie doczytał? Chyba instruktor powinien mieć wgląd do tego jakiś. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19797528
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6610
    Kierowales bez uprawnień.
  • #3 19797714
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2027
    andrzej20001 napisał:
    Na pewno kierował bez uprawnień bo ich nie ma. Ale nie o to chodzi. Jeżeli masz wadę wzroku i lekarz wpisał "jazdę w okularach" to sam dla własnego i innych bezpieczeństwa, powinno się poinformować instruktora i jeździć w tym co lekarz zalecił.
  • #4 19797780
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1070
    A jak się teraz robi badania i gdzie papiery zanosi? Za moich czasów był lekarz w ośrodku albo można było ze swoim świstkiem przyjść ale to OSK apiery po kursie zawoził do ośrodka egzaminacyjnego.
  • REKLAMA
  • #5 19797781
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6610
    To porozmawiaj z policją. Jak masz kod a nie masz okularów, soczewek może byc mandat i laweta, zakaz jazdy.
  • REKLAMA
  • #6 19797809
    Tommy82
    Poziom 41  
    @andrzej20001
    Lawety nie będzie bo dopiero się uczy jest kursantem ale mandat to raczej on wyłapie nie instruktor.
  • REKLAMA
  • #7 19798469
    Mareeczeek
    Poziom 3  
    ta_tar napisał:
    andrzej20001 napisał:
    Na pewno kierował bez uprawnień bo ich nie ma. Ale nie o to chodzi. Jeżeli masz wadę wzroku i lekarz wpisał "jazdę w okularach" to sam dla własnego i innych bezpieczeństwa, powinno się poinformować instruktora i jeździć w tym co lekarz zalecił.

No dostałem okulary ze szkłami -0.5, ale no widze wszystko dobrze na drogach bez nich. Z resztą zaczynam na próbe ćwiczenia na poprawe wzroku i zobaczymy czy coś się poprawi. Wydaje mi się, no i na tyle co sie czuje, że jazda w okularach by mnie męczyła bo ostatnio chodząc po domu w okularach zacząlem odczuwac ból oczu.

Dodano po 2 [minuty]:

andrzej20001 napisał:

Brawo jak na to wpadłeś :D
  • #8 19798480
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2469
    Jezeli w papierach masz jazdę w okularach, szklach kontaktowych to musisz je nosic
    Wizyta u okulisty aby to odkręcić
  • #9 19798496
    Tommy82
    Poziom 41  
    @Mareeczeek
    Ale to co Ci wygodnie nikogo nie będzie interesować.
    Jazdy to Ci może jeszcze przejdą najwyżej gościa wkurzysz jak się połapie ale jak byś miał wypadek na jazdach i skasował komuś auto a wyszło ze miałeś mieć na nosie bryle to ubezpieczyciel się wywinie a za wszystko zapłacisz z własnej skarbonki.
    Poza tym na egzaminie gość na pewno będzie miał komplet papierów i itak egzamin będziesz musiał zdawać z.
    No i że przy połówkach ci to w prawko wpisali nie wiem jakie tu są regulacje ale chyba nie spotkałem żeby ktoś z 0,5 miał wpis w prawie jazdy.

https://moto.pl/MotoPL/7,88389,26962666,masz-...-jazdy-a-jedziesz-bez-okularow-policjant.html
  • #10 19798509
    Mareeczeek
    Poziom 3  
    Tommy82 napisał:
    @Mareeczeek
    Ale to co Ci wygodnie nikogo nie będzie interesować.
    Jazdy to Ci może jeszcze przejdą najwyżej gościa wkurzysz jak się połapie ale jak byś miał wypadek na jazdach i skasował komuś auto a wyszło ze miałeś mieć na nosie bryle to ubezpieczyciel się wywinie a za wszystko zapłacisz z własnej skarbonki.
    Poza tym na egzaminie gość na pewno będzie miał komplet papierów i itak egzamin będziesz musiał zdawać z.
    No i że przy połówkach ci to w prawko wpisali nie wiem jakie tu są regulacje ale chyba nie spotkałem żeby ktoś z 0,5 miał wpis w prawie jazdy.

https://moto.pl/MotoPL/7,88389,26962666,masz-...-jazdy-a-jedziesz-bez-okularow-policjant.html

Wszystko to co napisales jest dla mnie zrozumiałe, tez jestem zdziwiony ze przy -0.5 mam wpisany ten kod, ale no pewnie zależy od lekarza i jego podejścia :/ . Może być też tak że ktoś w urzedzie sie walnął i nie wpisał? Czy raczej mało prawdopodobne. Pozdrawiam ;)
  • #11 19806360
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 271
    Instruktor nie doczytał bo nie miał okularów. Proste.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące konieczności noszenia okularów podczas jazdy, gdy lekarz wpisał kod 01.01, co oznacza jazdę w okularach. Podczas pierwszej lekcji jazdy instruktor nie zwrócił uwagi na brak okularów, co wzbudziło wątpliwości użytkownika co do tego, czy instruktor miał dostęp do informacji o jego wadzie wzroku. W odpowiedziach podkreślono, że użytkownik powinien informować instruktora o konieczności noszenia okularów dla bezpieczeństwa, a także że jazda bez okularów może prowadzić do konsekwencji prawnych, w tym mandatu. Użytkownik zauważył, że widzi dobrze bez okularów, ale rozważa wizytę u okulisty w celu wyjaśnienia sytuacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA