logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kody oznaczone w prawie jazdy, co oznaczają

ALIBABA I 12 Kwi 2025 11:30 246 6
REKLAMA
  • #1 21516457
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 527
    Witam forum, mam ciekawą sprawę, wiem, że to jest forum techniczne, a nie prawne, ale niech będzie w razie czego prośba do moderatora o usunięcie. Otóż na prawo jazdach na odwrocie są kody i tu chodzi o kod 01 (wymaga stałego noszenia szkieł okularowych podczas prowadzenia auta, i a no bo kod 02 szkła kontaktowe jak policjant ma sprawdzić czy on ma "kontakty" szkła / i co ciekawe chłopak prowadził Tira okulary miał, tyle że podwinął je na włosy, słońce nisko no i rutynowa kontrola na początku było OK. Ale jeden z policjantów wypatrzył te kody i jakaś dyskusja i ich wkurzył temat skierowany do sądu potencjalnie 1500 Pln.

Co do tych kodów jest ich sporo to piszę tak na szybko. Bo zaproszenie do sądu dostał, podsunąłem mu rozwiązanie, ale on jest za impulsywny i raczej nie przebrnie tego bez kary, gdyby się im nie stawiał być może rozeszło by się po kościach.
  • REKLAMA
  • #2 21516481
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 216
    Normalnie, niezastosowanie się do przepisów kodeksu ruchu drogowego ogranicza działanie uprawnień do kierowania pojazdem. Z punktu widzenia urzędnika wydającego dokument prawa jazdy najważniejszym elementem jest nie tyle opis, co tak zwany kod ograniczenia. Jest to szereg cyfr, który wskazuje, jakiego rodzaju pomoc podczas prowadzenia pojazdu, w postaci okularów/soczewek lub innych, powinien posiadać kierowca. Informacje na ten temat znajdziesz w rubryce 12. na rewersie prawa jazdy. Jest to o tyle istotne, że kody dotyczące okularów i soczewek są różne i tylko jeden (inny) kod oznacza okulary lub soczewki kontaktowe. Brak zastosowania może się łagodnie skończyć pouczeniem i założeniem okularów i "szerokości bajo", albo jak kolega się nie nauczył jeszcze, cwaniakowanie z obecną władzą prawie zawsze kończy się w sądzie lub ostro po portfelu.
    01 oznacza okulary,
    02 oznacza soczewki kontaktowe,
    03 oznacza szkła ochronne,
    04 oznacza szkło matowe,
    05 oznacza przepaskę na oko,
    06 oznacza okulary lub soczewki kontaktowe,
    07 oznacza indywidualną korektę lub specjalistyczną ochronę wzroku.

Wszystko wynika z przepisów Ustawa z dnia 20 maja 1971 r. – Kodeks wykroczeń Art. 94. Prowadzenie pojazdu bez uprawnień lub prowadzenie pojazdu niedopuszczonego do ruchu

1. Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu prowadzi pojazd mechaniczny, nie mając do tego uprawnienia,

podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny nie niższej niż 1500 złotych.

1a. Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu prowadzi pojazd inny niż mechaniczny, nie mając do tego uprawnienia, podlega karze nagany albo karze grzywny do 1500 złotych.
  • REKLAMA
  • #3 21516580
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    DJ_KLIMA napisał:
    Brak zastosowania może się łagodnie skończyć pouczeniem i założeniem okularów i "szerokości bajo",
    Właśnie o tym napisałem żeby nie cwaniakował bo jak mi mówił okulary miał ale chwilowo na tej łysej czuprynie a uchwyty siedziały na uszach i proste prawda wystarczyło powiedzieć [ na chwilę je uniosłem bo oko mi łzawi i teraz jest / oko łzawi no to co mam natychmiast zatrzymać pojazd czy szukać wysepki autobusowej ? . Emocje są złym doradcą .

Tak dopiszę od siebie no młode lata 18 - 20 lat wtedy miałem / latały nie wiem jak je nazwać czmiele , bąki a ich wielkość to wielkość czereśni no i co zdarzała się jazda bez kasku i zderzenie z tym owadem to miałem wrażenie jak bym dostał kamieniem . I co natychmiastowy stop .
  • #4 21517325
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 583
    W czasie kontroli pojazd stał więc mógł sobie podnieść okulary na czoło żeby lepiej widzieć policjantów ;-) (zależy od wady wzroku) Ja mam okulary cały czas na głowie i spuszczam na oczy gdy pracuję lub siedze przy komputerze . Nie rozumiem o co ten szum . Okulary miał "na sobie" a nie schowane w futerał i gdzieś rzucone . A że wdał się w pyskówkę z policjantami a oni też ludzie a nie roboty , to skierowali sprawę do sądu . Proste
  • REKLAMA
  • #5 21517467
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 469
    Ale w czym masz problem? Jak jest kod, to musi mieć okulary i tyle. Jakby miał na włosach, to guzik by mu zrobili, zapewne w ogóle ich nie miał. Dostanie większy mandat + koszty sądowe w najgorszym wypadku i tyle.
  • REKLAMA
  • #6 21517938
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    PchlaW81 napisał:
    Jakby miał na włosach, to guzik by mu zrobili, zapewne w ogóle ich nie miał.

No właśnie nie wiem a może on też śledzi ten temat na razie się nie kontaktujemy ciekawe ile mu przysolą .
  • #7 21521013
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1219
    DJ_KLIMA napisał:
    06 oznacza okulary lub soczewki kontaktowe,

Ja mam 06 i nigdy w życiu policjant nie pytał mnie czy mam na oczach soczewki - zapewne zakładają, że jak normalnie się patrze, a nie marszcze brwi, to mam, bo widzę i nie próbuję "dostroić" oka :)
    Nie mniej 99% czasu jeżdżę w okularach - mam dwie pary - typowe korekcyjne i p.sloneczne z polaryzacją - również korekcyjne.
    Soczewki miałem może 2 razy, gdy jechałem oddać uszkodzone okulary do naprawy i gdy jechałem je odebrać.
    Nie lubię ich zakładać/zdejmować, samo noszenie nie sprawia mi dyskomfortu.
    PchlaW81 napisał:
    Jakby miał na włosach, to guzik by mu zrobili, zapewne w ogóle ich nie miał.

Do mnie się kiedyś przyczepili, jak na czerwonym świetle zmieniałem p.sloneczne na zwykłe (robiło się ciemno), ale to była bardziej koleżeńska uwaga, niż pouczenie czy mandat.

Podsumowanie tematu

✨ Kody ograniczeń na odwrocie prawa jazdy określają obowiązki kierowcy dotyczące stosowania środków korekcyjnych wzroku podczas prowadzenia pojazdu. Kod 01 oznacza obowiązek noszenia okularów korekcyjnych, natomiast kod 02 dotyczy soczewek kontaktowych. Niezastosowanie się do tych wymogów może skutkować zatrzymaniem prawa jazdy, mandatem lub skierowaniem sprawy do sądu z możliwością nałożenia kary finansowej. W praktyce podczas kontroli policja zwraca uwagę, czy kierowca faktycznie używa wymaganych środków korekcyjnych, a spory z funkcjonariuszami mogą zaostrzyć konsekwencje prawne. Przykładowo, posiadanie okularów, ale noszenie ich na czole zamiast na oczach, jest traktowane jako brak ich używania. Kody ograniczeń są wyszczególnione w rubryce 12 prawa jazdy i obejmują różne rodzaje środków ochrony wzroku, takie jak okulary korekcyjne, soczewki kontaktowe, szkła ochronne czy matowe. W dyskusji podkreślono, że emocje i nieprzestrzeganie przepisów mogą prowadzić do poważniejszych sankcji, a stosowanie się do wymogów jest kluczowe dla legalnego prowadzenia pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA