logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniknięcie zielonego koloru w telewizorze ITT E677049 - co sprawdzić?

pruszyniak 03 Lis 2005 17:45 1106 2
REKLAMA
  • #1 1952113
    pruszyniak
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam wszystkich, mam taki stary telewizor ITT E677049, ma moze ze 20 lat... byłem z niego jak dotąd zadowolony bo posiada stereo z bardzo dobrym dźwiękiem, oraz w miarę dobry obraz.
    Niestety ostatnio zniknął mi zielony kolor.... wcześniejsze objaw był taki że obraz zrobił się fioletowy.... po kilku dniach to przeszło i odbierał normalnie... ale jakiś tydzień temu zniknął kompletnie zielony kolor.....
    nie wiem jaki układ może być za to odpowiedzialny.... być może kineskop już się przepala.... moze jest osoba która mi doradzi w tej sprawie. Z góry dziękuję za informację
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1952347
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2304
    Witam
    Kineskop nie ulega uszkodzeniu z dnia na dzień, tymbardziej taki co już tyle lat pracuje (no, nie na 100% :P ).
    W tak wiekowym sprzęcie warto by sprawdzić luty na wzmacniaczach wizji, szczególnie w miejscach termicznie nagrzewających się, jak półprzewodniki.
    Sprawdż jakie masz napięcia w torach RGB. Przelutuj podstawkę kineskopu i złącz do płytki PK (tz. ta która jest na szyjce kineskopu).
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • Pomocny post
    #3 1952742
    BHenryk
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witam przełacz przewód na płytce kineskopu np. R na B jezeli będzie swiecił na zielono to uszkodzenie jest poza płytka kin. jezeli zostanie tylko niebieski to wzmacnacz kol ziel na płytce pozdrawiam
REKLAMA