logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Deutz Fahr Agrotron m620 z 2009 roku: Opuszcza podnośnik mimo braku wycieku

Bartek0130 05 Sty 2022 18:27 3435 6
REKLAMA
  • #1 19802202
    Bartek0130
    Poziom 5  
    Deutz Fahr Agrotron m620 z 2009 roku: Opuszcza podnośnik mimo braku wycieku
    Witam, Mam problem z podnośnikiem w M620 z 2009roku. Podnośnik opuszcza ale nie ma wycieku na zewnątrz - więc to nie jest wina siłowników. Opuszcza powoli i w polu to nie przeszkadza - w 15 minut opuści do zera maszynę. Ale w transporcie jest to bardzo uciążliwe. Po zgaszeniu ciągnika również opuszcza. Co może być przyczyna. Od czego zacząć?
    z góry Dziękuje za pomoc !!!
    Bartek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19802390
    Bartek19957
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Podnośnik jest sterowany elektronicznie zapewne za pomocą silnika krokowego. Z jego strony raczej nie będziesz miał żadnych problemów ale sprawdzić można np w ten sposób że po uniesieniu maszyny i zgaszeniu ciągnika zobaczyć jak podnośnik zachowa się po odpaleniu. Jak podniesie maszynę do pozycji z przed opadnięcia to znaczy że krokowy się nie ruszył czyli oki. To będzie raczej problem uszczelnień wewnętrznych rozdzielacza ale czy można je tak samemu wymienić to nie mam pojęcia.
  • REKLAMA
  • #3 19802455
    Bartek0130
    Poziom 5  
    To tylko tak prosto wygląda.. po zgaszeniu elektronika blokuje podnosnik i po kolejnym odpaleniu on nie ma prawa sam nawet drgnąć, zabezpieczenie bhp.. Po odblokowaniu system jakby się restaruje i też nie wraca do pozycji z przed zgaszenia.. Natomiast podczas jazdy czy postoju na zapalonym silniku, na pozycji transportowej podnosnik sam co chwilę się podnosi do zadanej pozycji - powoli opuści o parę cm i podnosi do zadanej pozycji sam... podczas jazdy szarpie wręcz do góry gdy obroty wyższe- nie bezpieczne czasem jeśli ciężkie narzędzie wisi.
  • Pomocny post
    #4 19802468
    Bartek19957
    Poziom 21  
    To teraz jak to opisujesz to wygląda tak jakby czujnik uciągu szalał. Tak to się w JD nazywa, nie wiem jak to jest w DF. W JD jest pokrętło do regulacji siłowej i pozycyjnej. Gdy ma się pług np na podnośniku to jak się ma najmocniejszą czułość ustawioną i dotkniesz go ręką to od razu zareaguje na zmianę nacisku. Tu wygląda podobnie jak to opisujesz w trakcie jazdy. Ale to nie tłumaczy opuszczania. To raczej wina rozdzielacza
  • REKLAMA
  • #5 19802528
    Bartek0130
    Poziom 5  
    Tak sprawdzałem ten potencjometr, teoretycznie działa poprawnie.. ale opuszcza nawet po odłączeniu akumulatora ;-)
    Więc chyba coś mechanicznie - rozdzielacz właśnie.
  • REKLAMA
  • #6 19802547
    Bartek19957
    Poziom 21  
    No to ewidentnie. W Jaśkach jest o tyle fajnie że katalogi części są w necie dostępne i można sobie zajrzeć co gdzie i jak jest zbudowane. Tu nie wiem niestety co jeszcze mogę Ci poradzić jeśli chodzi o dostanie się do tego i ewentualne rzeczy do najrzenia
  • #7 19992335
    Bartek0130
    Poziom 5  
    Wymieniłem cały blok hydrauliki odpowiedzialny za podnośnik (środkowy blok z dwoma elektrozaworami) koszt kilka tyś zł. Ale najważniejsze że działa :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z podnośnikiem w ciągniku Deutz Fahr Agrotron M620 z 2009 roku, który opuszcza się powoli, mimo braku widocznych wycieków. Po zgaszeniu silnika podnośnik również opada. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w uszczelnieniach wewnętrznych rozdzielacza hydraulicznego lub w czujniku uciągu. Po wymianie bloku hydrauliki odpowiedzialnego za podnośnik, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA