logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prowadzenie przewodów prądu zmiennego z przewodami od paneli fotowoltaicznych.

slonek47 06 Sty 2022 13:46 1173 3
REKLAMA
  • #1 19803672
    slonek47
    Poziom 2  
    Dzień dobry!
    Czy można poprowadzić wzdłużnie przewody prądu stalego od paneli fotowoltaicznych z przewodem zasilającym z prądem zmiennym razem w jednym peszlu? Jeśli nie jest to możliwe, to czy zastosowanie przewodu Pradu zmiennego ekranowanego rozwiązuje problem?
    Jakie niekorzystne zjawiska mogą zajść przy takim prowadzeniu przewodów?
    Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 19804004
    Bartek19957
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Czy istnieje jakieś ryzyko ciężko mi powiedzieć. Wiem że tak się nie robi. Zauważ że przy instalacji poprawnie wykonanej zawsze masz dwie skrzynki rozdzielcze. Jedna to obsługa zabezpieczeń paneli czyli prądu stałego,druga to obsługa zabezpieczeń prądu zmiennego. Nigdy nie robi się tego w jednej, zawsze się to rozdziela. Może nic by się nie stało jeśli chodzi o czystą fizykę ale dajmy na to jakiś pożar czy pioruna to wtedy firmy ubezpieczeniowe biorą pod uwagę każdy szczegół i można pożegnać się z odszkodowaniem na starcie. Nie żałuj kilka złotych na peszel i kabel a lepiej puść je osobno
  • REKLAMA
  • #3 19804026
    slonek47
    Poziom 2  
    Wiem że to nie jest znaczny koszt, mnie chodzi o sytuację gdzie konieczne jest poprowadzenie przez wspólny przewiert, słupek itp. wszędzie tam gdzie trzeba nadłożyć dużo lub wręcz nie ma innej możliwości.
  • #4 19804140
    Bartek19957
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Rozumiem. Może jeszcze ktoś się wypowie tak bardziej od strony fachowej. Ja wiem to tylko z własnego doświadczenia
REKLAMA