logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie wyświetla mi się menedźer zadań windows. Pomocy

showi 03 Lis 2005 21:32 7691 15
REKLAMA
  • #1 1952885
    showi
    Poziom 2  
    Gdy wciskam klawisze alt+ctrl+delete nie wyświetla mi się menedżer zadań. Kiedyś przy uruchamianiu systemu miałem wciśniętą spacje i wyświetliło mi się jakieś okno, ale wyszedłem z niego i od tamtej pory nie działa mi menedźer zadań windows xp. Co robić ??
  • REKLAMA
  • #2 1952953
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Czy jak wpiszesz w Start->Uruchom taskmgr też nie startuje ?
    W trybie awaryjnym startuje ?
    Prawdopodobnie coś załapałeś, wklej log z hijckthis - tylko nie pytaj jak, użyj funkcji Szukaj.
  • #3 1953351
    the_last_one
    Poziom 13  
    zaspamionego windowsa z zasady sie nie naprawia,
    polecam najpierw skan antywira, pozniej adaware, jak nie pomoze to format c: i apiat od nowa...
  • #4 1953403
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    the_last_one napisał:
    zaspamionego windowsa z zasady sie nie naprawia

Z zasady kolega nie ma racji. Z zasady naprawia się właśnie.
  • REKLAMA
  • #5 1953809
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Nie wiem czy masz tak samo ale u mnie gdy chcę uruchomic menadzera zadan to pojawia sie okienko ze zostal on zablokowany przez administratora. Niczego nie robilem i jestem na koncie administratora w XP. Czy ktos wie jak to usunac?
  • #6 1953847
    dardek1
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    W tym przypadku, może być banał (np. blokada firewall'a). Załącz log z hijckthis'a.
  • #8 1953957
    paweliw
    Spec od komputerów
    MiL999 napisał:
    Nie wiem czy masz tak samo ale u mnie gdy chcę uruchomic menadzera zadan to pojawia sie okienko ze zostal on zablokowany przez administratora. Niczego nie robilem i jestem na koncie administratora w XP. Czy ktos wie jak to usunac?

Wyraźne ślady działania robactwa, trzeba zmienić wpis w rejestrze:
    http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=15989&mode=threaded#10
  • REKLAMA
  • #9 1953963
    dardek1
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Nie do końca mogę zgodzić się z mmacias, aczkolwiek trop jest dobry.
    Sytuacja opisana w linku polega na włączeniu usunięcia menedżera zadań z szablonu użytkownika.

Po zmianie ustawienia na włączone, tracimy możliwość uruchamiania taskmgr (efekt wyszarzenia w podręcznym menu paska zadań), ale odpowiedź systemu brzmi:
    "Menedżer zadań został wyłączony przez administratora".

W poście MiL999 napisał o zablokowaniu... - to subtelna różnica.

Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #10 1954166
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Wyglada na to ze obaj macie racje. Jezeli Wcisne Ctrl+Alt+Del i wybiore Menadzera zadan to pojawia sie wlasnie taka informacja ze Menadzer zostal zablokowany przez administratora. A jezeli wcisne prawy przycisk myszy na pasku to Menadzer zadan jest wyszarzony.
    Sprobuje sposob maciasa.
  • #11 1954272
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10455
    Log z hijackthis i tak wklej bo menadzer sam sie raczej nie zablokowal tylko cos mu pomoglo ;-)
  • #12 1954305
    paweliw
    Spec od komputerów
    Poprawka do poprzedniego postu, chodziło tam o blokadę regedit a tutaj jest zablokowany taskmgr (menadżer zadań). :cry:
    Sprawdź w rejestrze klucz (REG_DWORD (DWORD Value)):
    HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System\DisableTaskMgr. Z wartością 1 menadżer jest zablokowany z 0 odblokowany.
    http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=13458&highlight=menad%BFer+zada%F1+zablokowany+przez+administratora
  • #13 1954550
    showi
    Poziom 2  
    Jak wpisuje w Uruchom -> taskmgr to wyświetla się komunikat, że inny program korzysta z tego pliku. Dołączam loga z Hijachthis.
    Załączniki:
    • hijackthis.txt (4.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1954676
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Oczywiście w komputerze jest robactwo! Windows nieaktualizowany - czyżby piracik? Odinstaluj MyBar, NewDotNet i poczekaj na poradę kolegi Kolobosa.
  • Pomocny post
    #15 1954857
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10455
    Zakoncz w menadzerze zadan ten procesy:
    C:\WINDOWS\System32\P2P Networking\P2P Networking.exe
    C:\Program Files\winupdates\winupdates.exe
    C:\WINDOWS\System32\cewmdm.exe

W hijackthis usun:

O2 - BHO: URLLink - {4A2AACF3-ADF6-11D5-98A9-00E018981B9E} - C:\Program Files\NewDotNet\newdotnet6_90.dll <- usun caly katalog NewDotNet
    O3 - Toolbar: My &Search Bar - {0494D0D9-F8E0-41ad-92A3-14154ECE70AC} - C:\Program Files\MyWay\myBar\1.bin\MYBAR.DLL (file missing)
    O4 - HKLM\..\Run: [P2P Networking] C:\WINDOWS\System32\P2P Networking\P2P Networking.exe /AUTOSTART <- usun katalog P2P Networking
    O4 - HKLM\..\Run: [Drivers_XP] C:\Program Files\Gadu-Gadu\FIFI.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [New.net Startup] rundll32 C:\PROGRA~1\NEWDOT~1\NEWDOT~1.DLL,ClientStartup -s
    O4 - HKLM\..\Run: [winupdates] C:\Program Files\winupdates\winupdates.exe /auto <- usun katalog winupdates
    O4 - HKCU\..\Run: [Drivers_XP] C:\Program Files\Gadu-Gadu\FIFI.exe <- usun plik
    O4 - HKCU\..\Run: [cewmdm] C:\WINDOWS\System32\cewmdm.exe <- usun plik
    O9 - Extra button: (no name) - {CD67F990-D8E9-11d2-98FE-00C0F0318AFE} - (no file)
    O10 - Hijacked Internet access by New.Net <- sciagnij z google lspfix.exe i usun w nim newdotnet ale nic wiecej nie ruszaj bo zepsujesz.
    O16 - DPF: {1D6711C8-7154-40BB-8380-3DEA45B69CBF} (Web P2P Installer) -

I jeszcze skan tym:
    http://download.microsoft.com/download/8/1/5/...-fca2f2c6f0cc/MicrosoftAntiSpywareInstall.exe
    oraz:
    http://download.ewido.net/ewido-setup.exe <- zrob update przed skanowaniem, po przeskanowaniu odinstaluj.

Zamknij porty tym:
    http://www.firewallleaktester.com/tools/wwdc.exe
  • #16 1954899
    showi
    Poziom 2  
    Dzięki Kolobos, zrobiłem co kazałeś i wszystko wróciło do normy. Pozdro dla wszystkich.

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem polegał na braku możliwości uruchomienia Menedżera zadań w systemie Windows XP po naciśnięciu kombinacji klawiszy Ctrl+Alt+Del. Użytkownik otrzymywał komunikat, że Menedżer zadań został zablokowany przez administratora, a opcja uruchomienia była wyszarzona. Przyczyną była infekcja złośliwym oprogramowaniem (robactwem), które zmieniło wpisy w rejestrze systemowym, blokując dostęp do taskmgr.exe. Wskazano na konieczność przeskanowania systemu antywirusem i programem AdAware oraz analizę logów z HijackThis. Zalecano usunięcie procesów i wpisów autostartu powiązanych z podejrzanymi aplikacjami takimi jak MyBar, NewDotNet, P2P Networking, winupdates.exe oraz plików powiązanych z Gadu-Gadu. Klucz rejestru odpowiedzialny za blokadę to HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesSystemDisableTaskMgr z wartością 1 blokującą Menedżera zadań. Po usunięciu złośliwego oprogramowania i przywróceniu odpowiednich wpisów rejestru funkcjonalność Menedżera zadań została przywrócona.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA