logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Saeco Picobaristo - wybija różnicówkę, słabo leci kawa

jarekjarekjarek 12 Sty 2022 19:42 5136 0
REKLAMA
  • #1 19816299
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    Dwie usterki, które ostatnio mi się przydarzyły w 3 letnim ekspresie:
    USTERKA 1. wybijanie bezpiecznika - różnicówki.
    Zaczęło się pojawiać po ponad dwóch latach użytkowania i nie miało powiązania z jakimiś zdarzeniami. Było już potem na tyle częste że rozebrałem ekspres.
    Jednoznacznej przyczyny nie znalazłem ale usunąłem dwie znalezione wady tj.
    - wyczyściłem gruby nalot kurzu na ścieżkach elektroniki i elementach oraz
    - usunąłem niewielki przeciek na dolocie do grzałki.
    Po wykonaniu powyższego wybicie różnicówki już się nie zdarzyło.
    Fotki poniżej. Daję tez foto pomocne przy demontażu przodu - trzeba przesunąć srebrną ramkę w górę.
    Wkurzająca śrubka, która trzyma dół obudowy z górą jest z tyłu, pod młynkiem.

Saeco Picobaristo - wybija różnicówkę, słabo leci kawa Saeco Picobaristo - wybija różnicówkę, słabo leci kawa Saeco Picobaristo - wybija różnicówkę, słabo leci kawa Saeco Picobaristo - wybija różnicówkę, słabo leci kawa Saeco Picobaristo - wybija różnicówkę, słabo leci kawa

USTERKA 2: słabo leci kawa, słabo leci woda z dyszy kawowej podczas płukania i podczas odkamieniania, odkamienianie nie pomaga.
    Powodem było bardzo mocne zarośnięcie sitka "od środka" w bloku zaparzającym. Osad był kawowy a nie kamienny (odkamienianie nie pomagało) bardzo twardy i musiałem nieźle się naszorować żeby się go pozbyć. Niestety nie mam fotki brudnego sitka ale było totalnie czarne (od środka oczywiście).
    Na obrazku pokazane jak po kolei odkręcić sitko: najpierw odkręcić dyszę wylotową (uwaga żeby nie zgubić sprżężynki i szklanej kulki "crematora" która jest pod sprężynką), potem odgiąć cztery zatrzaski oznaczone jako "2" i wysunąć w dół element z sitkiem jak pokazuje strzałka "3" , odkręcić sitko.
    Można próbować odkręcić sitko bezpośrednio bez demontowania plastików (kroki 1-3) jeżeli ktoś ma kątowy torx.
    Po wyczyszczeniu kawa leci pięknie, również pojawia się strumyk wody podczas płukania przy włączaniu i wyłączaniu ekspresu. Przed naprawą były pojedyncze krople.

Saeco Picobaristo - wybija różnicówkę, słabo leci kawa
  • REKLAMA
REKLAMA