logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saeco Picobaristo SM5473 – słabe płukanie i mało spienionego mleka, dużo pary z bloku

Kryplos 21 Maj 2025 11:12 507 3
REKLAMA
  • #1 21555791
    Kryplos
    Poziom 10  
    Dzień dobry,

Proszę Was o poradę w sprawie ekspresu Saeco Picobaristo SM5473.

Przegrzebałem pół internetu w poszukiwaniu rozwiązania, natomiast bez sukcesu. Przez moment myślałem, że udało się znaleźć rozwiązanie w tym temacie (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3624347.html), natomiast u mnie nie przyniosło to efektu.

Problemy:
    - Przy włączaniu/wyłączaniu ekspres praktycznie nie przepłukuje układu. Leci tylko kilka kropli, czasem ciut więcej.
    - Największy problem jest ze spienianiem mleka – ekspres spienia go dość mało, natomiast sama konsystencja pianki jest okej.

Zza bloku zaparzającego wydobywa się dużo pary przed otwarciem elektrozaworu i paruje po jego zamknięciu. W trakcie pienienia mleka, kiedy otwarty jest elektrozawór, parowanie ustaje. Po zakończonym procesie spieniania mleka, jak szybko wyjmę blok zaparzający, paruje z dużych otworów w zaworze gorącej wody (palec).

Brak jest jakichkolwiek wycieków do wnętrza ekspresu. Czarną kawę parzy normalnie, americano również.

Co zostało do tej pory zmienione:
    - Elektrozawór wraz z cewką
    - Uszczelki na zaworze gorącej wody (wszystkie) – finalnie palec został podmieniony na inny z ekspresu, w którym na pewno działa i nie przyniosło to efektu
    - Uszczelki na bloku zaparzającym (wszystkie) – blok był też przełożony do innego ekspresu w celu testu, czy płucze się normalnie – inny ekspres przepłukał układ normalnie.
    - Trójnik zaworu wody (raccord)

Kwestie eksploatacyjne, jak odkamienienie (wielokrotne) oraz konserwacja bloku zaparzającego z przeczyszczeniem sitek i smarowaniem, są ogarniane regularnie.

Prośba o Wasze podpowiedzi, bo już tracę nadzieję, a serwisy też nieszczególnie chcą się podjąć tematu...
    AI: Czy sprawdzałeś może drożność przewodów doprowadzających wodę i parę do systemu mlecznego? Może być tam częściowy zator, który powoduje opisane objawy.
    Tak, drożność sprawdzona, a kilka części również zostało podmienione na nowe.
    AI: Czy podczas pracy ekspresu pojawiają się jakiekolwiek komunikaty o błędach lub ostrzeżenia na wyświetlaczu?
    Brak jakichkolwiek błędów.
    Ekspres ciśnieniowy Saeco Picobaristo SM5473, widok boczny z ciemną plamą na obudowie.
  • REKLAMA
  • #2 21556571
    bartnickipawel1969
    Poziom 5  
    Wymień zawór gorącej wody, czyli palec, który wchodzi do zaparzacza. Ucieka ci nim ciśnienie przy płukaniu i tworzeniu pary do spieniania mleka.
  • REKLAMA
  • #3 21556597
    Kryplos
    Poziom 10  
    Zawór gorącej wody, czyli palec, był już podmieniany na inny, sprawny i nie dało to żadnego efektu. Wspominałem o tym w pierwszym poście.

Dodano po 4 [godziny] 9 [minuty]:

Nagrałem film z wyjętym blokiem zaparzającym w procesie spieniania mleka dla lepszego zobrazowania, o czym mówimy.

Dla jasności, bucha para z otworów w palcu, nie zza niego.

Zaczyna się w trakcie rozgrzewania układu (największe uderzenie pary), po otwarciu elektrozaworu jest okej, paruje lekko po zamknięciu elektrozaworu.

• #4 21559010
    Kryplos
    Poziom 10  
    Dla świętego spokoju kupiłem zupełnie nowy palec.

Efekt? Bez zmian, a ja już tracę siły do tego ekspresu…
REKLAMA