logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 1.6 8L 1999 gaśnie podczas jazdy i postoju: czy to wina pompy paliwa?

skatesk8 14 Sty 2022 21:40 3105 11
REKLAMA
  • #1 19820729
    skatesk8
    Poziom 3  
    Ocena: 5
    Witam. Mam pewien problem od dłuższego czasu. Moje Audi A3 (LPG i benzyna) gaśnie w trakcie jazdy, w trakcie stania. Obojętnie czy na gazie czy na benzynie potrafi zgasnąć. Wymieniałem już: przekaźnik, czujnik położenia wału, cewkę, czujnik pompy paliwa. I pytanie tutaj do was. Czy waszym zdaniem mogłaby być to pompa paliwa? Czy raczej szukać problemu w elektryce?
  • REKLAMA
  • #2 19820749
    Bartek19957
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Chyba raczej w elektryce albo jeszcze gdzieś ale raczej nie pompa paliwa moim zdaniem, bo gdyby nie dawała paliwa przykładowo to problemy byłby z rozruchem już. A u Ciebie jak rozumiem można odpalić auto po tym jak Ci zgaśnie?
  • REKLAMA
  • #3 19820809
    skatesk8
    Poziom 3  
    Właśnie po zgaśnięciu nie chce odpalić kilka razy. Dopiero za którymś razem odpala i działa znowu normalnie.

Dodano po 3 [minuty]:

Też bywało że się dusił przy odpaleniu.
  • #4 19820857
    Bartek19957
    Poziom 21  
    Aha no to trochę zmienia obraz. A może coś ze sterowaniem benzyna-gaz? Może podaje mu gaz na rozruch albo coś i przez to są problemy? Ciężko powiedzieć jednoznacznie skąd to gaśnięcie
  • #5 19820902
    skatesk8
    Poziom 3  
    Też tutaj nie ma znaczenia czy jest nagrzany czy zimny silnik. Dosłownie gaśnie kiedy chce. Ostatnio przełączyłem chwile na gaz i auto zgasło po przejechaniu 2 km. A na paliwie jeździ normalnie, odpala, ale tez czasem zdarzy mu się zgasnąć ale zdecydowanie rzadziej. Potrafi zgasnąć raz na 3 dni i po kilku próbach odpalenia znowu odpala jak gdyby nigdy nic. I pozniej dalej normalnie działa. Byłem już u kilku mechaników i dalej to samo. Żadnych błędów nie pokazuje jak mechanik podpinał pod komputer.
  • #6 19821237
    Bartek19957
    Poziom 21  
    To skoro częściej zdarza się mu to na gazie to przyjrzał bym się temu bliżej. Wypada mu zapłon. Co jest odpowiedzialne za zapłon w samochodach z instalacją LPG? Pytam bo nigdy nie miałem z gazem do czynienia u siebie. Jakiś sterownik od tej instalacji pewnie dochodzi do kompletu?
  • #7 19821629
    skatesk8
    Poziom 3  
    Testowałem je znowu dzisiaj i gaśnie na paliwie jednak tak samo. Do tego po tym odrazu jak zgaśnie to piszczy kontrolka ciśnienia oleju i zaraz po odpaleniu znika. Nadal nie wiem co o tym myśleć.
  • REKLAMA
  • #8 19849609
    mzasada24
    Poziom 2  
    Mam u siebie to samo. Przy pierwszym odpaleniu wszystko ok. Przejade kilometr i odcina pompe paliwa. Przy probie odpalenia nie slychac pompy. Dopiero po kilkunastu probach zaskakuje. Po kilku minutach to samo. Na poczatku jak mi sie ze dwa razy zdazylo, odlaczylem na chwile akumulator i od razu zaskakiwala pompa. Pozniej probowalem wyciagnac przekaznik pompy bo myslalem ze nawalil. Po wyciagnieciu i wlozeniu przez jakis czas bylo ok. Teraz jest jak juz pisalem odciecie co kilka minut. Nie wiem co dalej🤦
  • REKLAMA
  • #9 19869809
    skatesk8
    Poziom 3  
    Udało mi się znaleźć przyczynę. Okazało się że było coś do zalutowania (mam zdjęcie podeśle pozniej). Teraz jeżdżę dwa tygodnia autem i problemu już nie ma.
  • #10 19870018
    mzasada24
    Poziom 2  
    Super. Czekam na foto🙂
  • #11 19900618
    skatesk8
    Poziom 3  
    Podsyłam zdjęcie. Może komuś pomoże
    Załączniki:
    • Audi A3 1.6 8L 1999 gaśnie podczas jazdy i postoju: czy to wina pompy paliwa? 2880BC48-BCBD-41F1-87B1-01511798A46F.jpeg (126.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 20275573
    sopel4321
    Poziom 1  
    To przekaźnik pompy paliwa. U mnie były te same problemy i zniknęły od razu. Znajduje się pod kierownicą i ma numer 460 lub 167, rzadziej zdarza się 409, a akurat ja ten numer miałem.
    Pozdro!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A3 1.6 8L z 1999 roku zgłasza problem z gaśnięciem silnika zarówno podczas jazdy, jak i postoju, niezależnie od paliwa (LPG lub benzyna). Wymieniono już kilka komponentów, w tym przekaźnik, czujnik położenia wału, cewkę oraz czujnik pompy paliwa, jednak problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że przyczyna może leżeć w elektryce lub w systemie sterowania przełączania między paliwem a gazem. Po dalszych testach i wizytach u mechaników, użytkownik odkrył, że problem był spowodowany uszkodzeniem, które wymagało naprawy lutowniczej. Inny uczestnik dyskusji wskazał na przekaźnik pompy paliwa jako potencjalną przyczynę, co również potwierdził w swoim przypadku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA