logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór przewodu siłowego 5x2,5mm dla pompy ciepła 8kW na długość 70m

damianeekk 14 Sty 2022 23:35 4035 6
  • #1 19820948
    damianeekk
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem jaki kupić przewód żeby uciągnął pompę ciepła 8 kW, za około miesiąc przyjeżdża instalator zamontować pompę ciepła na budowie nie mam jeszcze prądu (straszne opóźnienia w PGE) mam możliwość podciągnąć około 70 m przewodu od sąsiada na czas instalacji i sprawdzenia pompy ciepła.
    Chciałem sie zapytać czy przewód siłowy 5x2,5mm wystarczy i jakie zabezpieczenie trzeba i czy to w ogóle się da zrobić?
    Na koniec dodam, że moja wiedza na te tematy jest znikoma. Bardzo proszę o pomoc.
  • #2 19821014
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 129
    Czy ta pompa ciepła potrzebuje 8 kw?.O ile tak to na próby wypożycz agregat.
  • #3 19821030
    damianeekk
    Poziom 2  
    zubel napisał:
    Czy ta pompa ciepła potrzebuje 8 kw?.O ile tak to na próby wypożycz agregat.

Potrzebuje chyba nawet 9 kw bo są tam grzałki 3x3 kw. Myślałem już o agregacie ale instalator mówi że miał kiedyś jakąś nieprzyjemną sytuacje z agregatem prądotwórczym spaliła się płyta głowna, mowił że to pewnie przez badziewny agregat ale woli nie ryzykować.
  • #4 19821058
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    Przy tym obciążeniu , tej mocy i odległości to za mało (jeszcze sąsiada instalacja)
  • #5 19821070
    damianeekk
    Poziom 2  
    czyli trzeba by było grubszy przewód np. 5x4 albo 5x6 czy poprostu jest to niewykonalne?
  • #6 19821085
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    Jeżeli masz warunki zasilania to kup kabel jaki zalecił ZE jeżeli nie to wypożycz agregat z obsługą lub popytaj sąsiadów czy.Być może jakiś sąsiad rolnik ma taki agregat
  • #7 19822129
    vipeko
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Jeżeli chcesz podłączyć na sprawdzenie, to ekonomicznie będzie wypożyczyć dobry agregat inwertorowy. Można sprawdzić każdą część osobno, a nie odrazu całość 9 kw. Przewód może Cię wynieść ok 2000 pln. Także wybieraj. Można i przewodem min 5mm2.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat doboru przewodu siłowego 5x2,5mm dla pompy ciepła o mocy 8 kW, planując podłączenie na odległość 70 m od sąsiada. W dyskusji podkreślono, że przewód 5x2,5mm może być niewystarczający ze względu na obciążenie i długość instalacji. Zasugerowano rozważenie grubszych przewodów, takich jak 5x4mm lub 5x6mm, oraz wypożyczenie agregatu prądotwórczego, co może być bardziej ekonomiczne i bezpieczne. Użytkownik został również ostrzeżony przed ryzykiem związanym z używaniem agregatów, które mogą uszkodzić sprzęt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA