logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenie naświetlacza LED z czujnikiem ruchu przed długotrwałym świeceniem

lmoszcz 15 Sty 2022 17:20 492 7
REKLAMA
  • #1 19822157
    lmoszcz
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Cześć. Mój problem ( lub raczej właściciela posesji ) to zabezpieczenie naświetlacza LED z czujnikiem ruchu przed długotrwałym świeceniem przy awarii lampy. Właściciel wymienia już którąś z kolei lampę, bo te marketowe psują się po jakimś czasie. Lampa wówczas nie gaśnie, świeci godzinami, rozgrzewa się i może to grozić pożarem. Myślałem, że łatwo rozwiążę problem kupując odpowiedni przekaźnik czasowy, który powiedzmy po 0,5 godziny świecenia wyłączy lampę. Tymczasem nie mogę znaleźć takiego przekaźnika w którym inicjatorem odliczania czasu jest prąd pojawiający się przy włączeniu lampy od ruchu obiektu ( moc 30W ). Lampy są nierozbieralne i nie można dostać do umieszczonego wraz z czujnikiem, przekaźnika. Myślał aby więc w szereg włączyć niewielki rezystor i pobrać napięcie, które zainicjuję uruchomienie przekaźnika czasowego. Przeglądam katalogi producentów np. Żamel i takiego przekaźnika nie znajduję by załączył go impuls o niskim poziomie. Może ktoś doradzi najchętniej gotowe rozwiązanie do zakupu, a nie do montażu. Są sprzedawane drogie lampy, które mają wbudowane takie zabezpieczenie.
    Pozdrawiam
    [/tr]
  • REKLAMA
  • #2 19822742
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    lmoszcz napisał:
    Właściciel wymienia już którąś z kolei lampę, bo te marketowe psują się po jakimś czasie.
    Może zainwestować w oprawy lepszej jakości?
  • REKLAMA
  • #3 19822816
    lmoszcz
    Poziom 10  
    zbich70 napisał:
    lmoszcz napisał:
    Właściciel wymienia już którąś z kolei lampę, bo te marketowe psują się po jakimś czasie.
    Może zainwestować w oprawy lepszej jakości?

One kosztuja 6 razy więcej i także kiedyś się zepsuja, więc trudno namawiac na takie inwestycje. Przekaźnik prądowy + czasowy powinien kosztowac mniej i jest na lata. Nie mogę takiego złowić.
  • REKLAMA
  • #4 19822872
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1910
    lmoszcz napisał:
    Właściciel wymienia już którąś z kolei lampę, bo te marketowe psują się po jakimś czasie. Lampa wówczas nie gaśnie, świeci godzinami, rozgrzewa się i może to grozić pożarem. Myślałem, że łatwo rozwiążę problem kupując odpowiedni przekaźnik czasowy, który powiedzmy po 0,5 godziny świecenia wyłączy lampę.

Co Ci da przekaźnik jak i tak musisz lampę wymieniać, zresztą już którąś z kolei. Może nawet uszkodzenie będzie częściej, bo przekaźniki też mogą ulec awarii.
    Uważam, że lepiej dać te 6 razy więcej i mieć spokój.
  • #5 19822880
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    lmoszcz napisał:
    One kosztuja 6 razy więcej
    A nie pomyślałeś, że może trafiłeś na jakąś wybitnie wadliwą serię/model?

PS. Podaj jakie to oprawy oraz jak je podłączono.
  • REKLAMA
  • #6 19823183
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3451
    Jest rozwiązanie.
    Kupić ogranicznik mocy F&F , można ustawić na moc 200VA.
    Ogranicznik mocy mierzy prąd w obwodzie i przekaźnik wyłącza.
    Należy rozebrać ogranicznik mocy i wyprowadzić przewód sprzed zestyku przekaźnika.
    Wtedy zestyk przekaźnika będzie sygnalizował przekroczenie prądu.
    Mierzony obwód wyłączany nie będzie.
  • #7 19823284
    lmoszcz
    Poziom 10  
    zbich70 napisał:
    lmoszcz napisał:
    One kosztuja 6 razy więcej
    A nie pomyślałeś, że może trafiłeś na jakąś wybitnie wadliwą serię/model?

Te marketowe naświetlacze wszystkie zachowują się podobnie. W niższych temperaturach padają (sprawdziłem, że uszkadzają się najczęściej elektrolity. Chociaż żywotność podają -25 do 45 stopni.
    zbich70 napisał:
    PS. Podaj jakie to oprawy oraz jak je podłączono.
    .
    Podłączenie wszędzie jest jednakowe: brązowy -L, niebieski - neutralny N, żółto zielony ochronny PE.

Dodano po 13 [minuty]:

CYRUS2 napisał:
    Jest rozwiązanie.
    Kupić ogranicznik mocy F&F , można ustawić na moc 200VA.

To jest naświetlacz o mocy 30W czyli pobiera prąd znacznie mniejszy niż 1A. Też o tym myślałem ale trzeba by zastosować ogranicznik z zakresu 0,1-1A. A co potem? Trzeba dać przekaźnik czasowy, bo przy długim świeceniu prąd nie zmienia się znacząco. I znowu jest pytanie

CYRUS2 napisał:

U nas nie ma przekroczenia prądu.
    Ale dziękuję za starania i pomysły.

Cytaty poprawiłem [krzysiek7]
  • #8 19823426
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3451
    cyrus2 napisał:
    lmoszcz napisał:
    U nas nie ma przekroczenia prądu.
    Ale dziękuję za starania i pomysły.
    Czytaj teksty czego szukałeś.
    lmoszcz napisał:
    nie mogę znaleźć takiego przekaźnika w którym inicjatorem odliczania czasu jest prąd pojawiający się przy włączeniu lampy
    Prąd w obwodzie ma wysterować układ mierzący czas świecenia.
    Jeżeli czas ciagłego świecenia nie przekracza 30 minut to układ nic nie robi.
    Przy następnym włączeniu lampy czas liczony jest ponownie od zera.
    Jeżeli czas świecenia przekracza 30 minut to wyłącza lampę na stałe.

Ps.naucz się poprawnie cytować.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zabezpieczenia naświetlacza LED z czujnikiem ruchu przed długotrwałym świeceniem w przypadku awarii lampy, co prowadzi do przegrzewania i ryzyka pożaru. Użytkownik poszukiwał rozwiązania w postaci przekaźnika czasowego, który wyłączy lampę po określonym czasie świecenia. W odpowiedziach zasugerowano inwestycję w lepszej jakości oprawy, jednak użytkownik wskazał na ich wysoką cenę i częste awarie. Proponowano również zastosowanie ogranicznika mocy F&F, który mógłby monitorować prąd w obwodzie i wyłączać lampę w przypadku przekroczenia ustalonego czasu świecenia. Użytkownik zauważył, że lampy często psują się w niskich temperaturach, a ich podłączenie jest standardowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA