Cześć. Mój problem ( lub raczej właściciela posesji ) to zabezpieczenie naświetlacza LED z czujnikiem ruchu przed długotrwałym świeceniem przy awarii lampy. Właściciel wymienia już którąś z kolei lampę, bo te marketowe psują się po jakimś czasie. Lampa wówczas nie gaśnie, świeci godzinami, rozgrzewa się i może to grozić pożarem. Myślałem, że łatwo rozwiążę problem kupując odpowiedni przekaźnik czasowy, który powiedzmy po 0,5 godziny świecenia wyłączy lampę. Tymczasem nie mogę znaleźć takiego przekaźnika w którym inicjatorem odliczania czasu jest prąd pojawiający się przy włączeniu lampy od ruchu obiektu ( moc 30W ). Lampy są nierozbieralne i nie można dostać do umieszczonego wraz z czujnikiem, przekaźnika. Myślał aby więc w szereg włączyć niewielki rezystor i pobrać napięcie, które zainicjuję uruchomienie przekaźnika czasowego. Przeglądam katalogi producentów np. Żamel i takiego przekaźnika nie znajduję by załączył go impuls o niskim poziomie. Może ktoś doradzi najchętniej gotowe rozwiązanie do zakupu, a nie do montażu. Są sprzedawane drogie lampy, które mają wbudowane takie zabezpieczenie.
Pozdrawiam
[/tr]
Pozdrawiam
[/tr]