logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć światła do jazdy dziennej przed skokami napięcia?

mlodyck 11 Maj 2012 10:04 1388 21
REKLAMA
  • #1 10883794
    mlodyck
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam
    Mam problem ze światłami, Otóż odkąd je zamontowałem to już je dwa razy reklamowałem. Po pewnym czasie pojedyncze diody przestają się świecić. Moim zdaniem, podkreślam ze jestem zielony z elektroniki, problem leży w skokach napięcia przy rozruchu. Pogrzebałem w internecie i znalazłem coś takiego Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany. Wydaje mi sie ze było by to idealne rozwiązanie, ponieważ obniżyło by to napięcie oraz opóźniło zapalanie się ledów. Proszę o pomoc i wszelkie sugestie. Aha układ jest na 15 a ja potrzebowałbym na 12v, o ile to rozwiązanie było by dobre.
  • REKLAMA
  • #2 10883813
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1648
    Napięcie w instalacji samochodowej podczas jazdy nierzadko sięga 14,5V, więc nic dziwnego że tzw. "homologowane" światła led do jazdy dziennej padają.
    Znaczna ich część w sprzedaży nie posiada zabezpieczeń przed wzrostem napięcia a już tym bardziej jego skokami.
  • REKLAMA
  • #3 10883818
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 10883842
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Te badziewne "LEDy" w samochodach to dzisiaj istna zmora, bo takiego auta w ogóle nie widać w zimowo jesiennej "szarówce". Są dobre światła do jazdy dziennej i takie radzę zakupić, a nie oszczędzać i brać jakieś badziewie, bo i dowodu rejestracyjnego się pozbyć można.
  • #5 10883859
    mlodyck
    Poziom 10  
    Ok to już wiem że nie są to markowe ledy, ale najtańsze nie były. Teraz ich nie wyrzucę dlatego was pytam o jakieś rozwiązanie, poza tym dwójka znajomych ma takie same i nie mają z nimi żadnych problemow.
  • #6 10884074
    cyclone4
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    mlodyck napisał:
    Witam
    Mam problem ze światłami, Otóż odkąd je zamontowałem to już je dwa razy reklamowałem. Po pewnym czasie pojedyncze diody przestają się świecić. Moim zdaniem, podkreślam ze jestem zielony z elektroniki, problem leży w skokach napięcia przy rozruchu. Pogrzebałem w internecie i znalazłem coś takiego Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany. Wydaje mi sie ze było by to idealne rozwiązanie, ponieważ obniżyło by to napięcie oraz opóźniło zapalanie się ledów. Proszę o pomoc i wszelkie sugestie. Aha układ jest na 15 a ja potrzebowałbym na 12v, o ile to rozwiązanie było by dobre.

Zdaje się, że one nie mają homologacji jako światła do jazdy dziennej, mogą mieć jako światła postojowe. Są duże szanse że używasz je nielegalnie.
  • #7 10884077
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Odchodząc nieco od tego czy "światła" są markowe czy nie: czy przypadkiem nie ma innych problemów z instalacją w aucie? Skoro u 2 innych osób one działają a u Ciebie padają to może warto pójść tym tropem i sprawdzić, czy np regulator napięcia rzeczywiście spełnia swoją funkcję?

Nie zmienia to faktu, że jestem zagorzałym przeciwnikiem tego typu oświetlenia. Po pierwsze:
    - światła tylne pozostają wyłączone podczas używania DRL - i o zgrozo - podobno jest to uregulowane prawnie :(
    Po drugie:
    - fabrycznie montowane oświetlenie DRL rzeczywiście "daje po oczach", ale to sprzedawane jako "kity zrób to sam" to jakaś porażka... Czasami mam wrażenie, widząc auta niektórych kierowców, że więcej światła dałaby badziewna chińska latareczka z bazaru niż to dumnie nazwane "oświetlenie do jazdy dziennej"
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • REKLAMA
  • #8 10884140
    mlodyck
    Poziom 10  
    co do problemow z autem to nie mam. sprawdzałem prąd ładowania i jest ok

Popraw pisownię/ początki/ końce zdań?
    [_P_]
  • #9 10884144
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Cześć.
    daavid117 napisał:
    Te badziewne "LEDy" w samochodach to dzisiaj istna zmora, bo takiego auta w ogóle nie widać w zimowo jesiennej "szarówce"...

Czy nie ma przepisu nakazującego włączanie wtedy świateł mijania?
    Z poważaniem
    Mateusz
  • #10 10884159
    tehaceole

Poziom 28  
    pudzianowski napisał:
    Czy nie ma przepisu nakazującego włączanie wtedy świateł mijania?
    W Niemczech byłby on respektowany bezwględnie ale u nas...? :)
    mlodyck napisał:
    co do problemow z autem to nie mam. sprawdzałem prąd ładowania i jest ok
    Prąd to jedno, ale sprawdzałeś czy napięcie nie skacze powyżej 14,7V?
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
  • #11 10884164
    mlodyck
    Poziom 10  
    przepraszam pomyłka, sprawdzałem napięcie i przy włączonych światłach ma 14,14V
  • #12 10884192
    tehaceole

Poziom 28  
    "Zatrudnij" do pomocy drugą osobę. Podłącz miernik i obserwuj jego wskazania a pomocnik niech w tym czasie włącza/wyłącza wszystkie możliwe urządzenia w aucie. Przy okazji mógłbyś sprawdzić jakie napięcia są w instalacji Twoich znajomych. Jeżeli są niższe niż u Ciebie to wstaw u siebie w szereg ze światłami diodę / diody o odpowiednim prądzie. Takie proste obniżenie napięcia zasilającego te świecidełka może spowodować poprawę sytuacji.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
  • #13 10884207
    mlodyck
    Poziom 10  
    tehaceole dzięki za zainteresowanie. Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jaka musi to być dioda, moje ledy maja 12W tak do informacji.

Jak kończymy zdanie pytające?
    [_P_]
  • #14 10884234
    tehaceole

Poziom 28  
    1N5401 - prąd 3A, napięcie do 100V
    Jedna dioda da spadek napięcia o ok. 0,7V więc spokojnie możesz dać 2 połączone szeregowo. Oczywiście nie twierdzę, że to panaceum na Twoje problemy - nadal nie wiemy czemu lampy się psują a to najważniejsze.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
  • #15 10884379
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Cześć.
    tehaceole napisał:
    ...Jeżeli są niższe niż u Ciebie to wstaw u siebie w szereg ze światłami diodę / diody o odpowiednim prądzie. Takie proste obniżenie napięcia zasilającego te świecidełka może spowodować poprawę sytuacji.

Proponuję zastanowić się nieco dłużej nad tą poradą. Spadnie napięcie, a wraz z nim...
    Według mnie spadnie jasność świecenia. Przepisy tego zabraniają, podobnie zdrowy rozsądek.
    Z poważaniem
    Mateusz

PS
    mlodyck napisał:
    przepraszam pomyłka, sprawdzałem napięcie i przy włączonych światłach ma 14,14V

Nie chodzi o napięcie przy włączonych światłach, a w sytuacji doładowywania akumulatora przez alternator. Może być jakaś usterka powodująca dłuższe bądź krótsze ładowanie zbyt wysokim napięciem i te skoki mogą odbijać się na diodach LED. To tylko moja hipoteza, do zweryfikowania poprzez pomiary napięcia.
  • #16 10884392
    tehaceole

Poziom 28  
    pudzianowski napisał:
    Proponuję zastanowić się nieco dłużej nad tą poradą. Spadnie napięcie, a wraz z nim...
    Dlatego napisałem:
    tehaceole napisał:
    Oczywiście nie twierdzę, że to panaceum na Twoje problemy - nadal nie wiemy czemu lampy się psują a to najważniejsze.
    Tak na marginesie - Autor mógłby zamieścić zdjęcia rzeczonych lamp oraz zestawienie ich parametrów (ze szczególnym naciskiem na zakres napięć zasilających).
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
  • #17 10884453
    pastaldo
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Trzeba zwrócić uwagę że większość tych lamp LED'owych ma napisane na tabliczkach znamionowych 12V co się kłuci z tym co mamy w samochodzie podczas odpalonego silnika czyli powyżej 14V. Te lepsze lampki mają poprostu dobrane odpowiednie rezystancje dla diod a te "tanie" miałem takie to jak rozebrałem to sam w domu lepiej bym to polutował mino że z elektronika mam niewiele wspólnego.

Tak czy inaczej podejrzewam tak jak kilku poprzedników że problem lezy w skokach napięcia w instalacji. Potestuj kolego i sprawdź czy niema faktycznie z tym problemów.
  • #18 10884490
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Cześć.
    pastaldo napisał:
    Trzeba zwrócić uwagę że większość tych lamp LED'owych ma napisane na tabliczkach znamionowych 12V co się kłuci z tym co mamy w samochodzie podczas odpalonego silnika czyli powyżej 14V. Te lepsze lampki mają poprostu dobrane odpowiednie rezystancje dla diod a te "tanie" miałem takie to jak rozebrałem to sam w domu lepiej bym to polutował mino że z elektronika mam niewiele wspólnego...

Tu nie chodzi o taki czy inny montaż (oczywiście w pewnych granicach). Tu chodzi o dobranie właściwego układu umożliwiającego zasilanie tych lamp z instalacji samochodu. Nie jestem do końca przekonany czy we wszystkich lampach LED stosowane są tylko rezystory a nie bardziej złożone układy.
    Z miłą chęcią bym, i zapewne nie tylko ja, zobaczył jak tak naprawdę skonstruowane są owe lampy i sprawdził czy pewne parametry jak napięcie czy prąd nie są przekroczone. Proponuję by osoby mające taką możliwość zamieściły zdjęcia i opisy - to by nam rozjaśniło sytuację.
    Z poważaniem
    Mateusz
  • #19 10884493
    tehaceole

Poziom 28  
    pastaldo - ująłeś sedno sprawy, właśnie dlatego propozycja obniżenia napięcia za pomocą szeregowych diod. PROPOZYCJA a nie sposób na całkowicie poprawne rozwiązanie problemu.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
  • #20 10884516
    pastaldo
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Kolego pudzianowski masz rację, niestety moje zalałem silikonem więc ich nie rozbiorę żeby zrobić zdjęcia. ale możesz wierzyć na słowo że poza rezystorami i diodami SMD nic tam niema. Fakt faktem ja swoje odkupiłem od kumpla za śmieszne pieniądze (coś z tej seriiAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany ).
    Odłączyłem je w konsekwencji bo faktycznie nie świeciły zbyt dobrze.
  • #21 10884538
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 389
    tehaceole napisał:
    pastaldo - ująłeś sedno sprawy, właśnie dlatego propozycja obniżenia napięcia za pomocą szeregowych diod. PROPOZYCJA a nie sposób na całkowicie poprawne rozwiązanie problemu.

Nie lepiej kondensator ?
    Złagodził by skoki.
  • #22 10884546
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.3.1.14, p.3.1.15.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z diodami LED do jazdy dziennej, które przestają działać po krótkim czasie użytkowania. Wskazuje na możliwość skoków napięcia w instalacji samochodowej jako przyczynę awarii. Uczestnicy dyskusji zauważają, że wiele tanich lamp LED nie ma odpowiednich zabezpieczeń przed wzrostem napięcia, co może prowadzić do ich uszkodzenia. Proponowane są różne rozwiązania, w tym zastosowanie diod do obniżenia napięcia oraz sprawdzenie instalacji elektrycznej pojazdu. Wskazano również na problem z homologacją niektórych lamp jako świateł do jazdy dziennej. Użytkownik podkreśla, że jego znajomi nie mają problemów z podobnymi lampami, co sugeruje, że problem może leżeć w jego instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA