logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki główny kabel wybrać: 4x16 miedź czy 4x25 aluminium? Sieć TN-C, 14kW 25A.

elmerzak1 19 Sty 2022 19:06 11946 8
  • #1 19830238
    elmerzak1
    Poziom 3  
    Witam.

Temat był już poruszany ale bardziej na zasadzie doboru a potem przeradzał się w awanturę 😀 a ja mam raczej sprecyzowane pytanie.

Od erbetki do skrzynki mam 50m. Przy tej odległości muszę już kupić docelowy kabel 60m, który później podepnę do rozdzielni w domu. Zastanawiam się nad dwoma opcjami. Kabel 4x16 miedź albo kabel 4x25 alu. Oczywiście chodzi o cenę. Miedź prawie 50 zł a alu 12 zł.

Sieć TN-C
    Moc 14kW 25A, 3 fazy

W domu pompa ciepła 10kW, indukcja (nie wiem jeszcze jaka moc), rekuperacja i pewnie z czasem jakaś fotowoltaika min. 5kW max 10kW. Do tego tradycyjne urządzenia domowe.

Jaki kabel byście wybrali i prosiłbym o jakieś krótkie uzasadnienie np. miedź nie bo pływa na zaciskach czy coś w tym stylu.

Co do grubości alu, to elektryk powiedział mi że jakby robił u siebie to by takie właśnie wybrał. Dodatkowo powiedział że on montuje takie właśnie przekroje i nie ma z tym problemu.

Rozumiem że kabla 5 żył nie brać w ogóle pod uwagę przy TN-C. Bo miałem też propozycję od innego elektryka 5x16 miedź.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • Pomocny post
    #2 19830327
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3509
    Cytat:
    Rozumiem że kabla 5 żył nie brać w ogóle pod uwagę przy TN-C. Bo miałem też propozycję od innego elektryka 5x16 miedź.
    Nie brać, nie słuchać dyrdymałów. Zreszą przy TT to już byłby szczyt głupoty, by kłaść 5 -żyłowy.
    Natomiast nie ma żadnych przeciwwskazań, by położyć kabel aluminiowy 4 x 25 mm², a nawet 35 mm² (policzyć, sprawdzić).
  • Pomocny post
    #3 19830373
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 347
    Do budynków układaliśmy YAKY 4*, zależnie od obciążenia odpowiedni przekrój, od ZK cztery żyły i bednarka, budynki stoją ładnych parę lat i nic złego się z w/w nie dzieje.
  • #4 19830375
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3509
    dzg4 napisał:
    Do budynków układaliśmy YAKY 4*, zależnie od obciążenia odpowiedni przekrój, od ZK cztery żyły i bednarka, budynki stoją ładnych parę lat i nic złego się z w/w nie dzieje.

Tylko jest jedna mała zasada - należy okresowo sprawdzić i ewentualnie dokręcić zaciski na tym kablu.
    Tak dla spokojności :D
  • Pomocny post
    #5 19830405
    Mlodyspec17
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Dziś masz moc 14kW, a być może zajdzie potrzeba kiedyś jej zwiększenia. Urządzenia które opisujesz są prądożerne, z czasem może ich przybyć. Ja osobiście położyłbym aluminiowy YAKY 4x35mm2. Różnica w cenie niewielka a na mocy już tak, jeśli kiedykolwiek zajdzie potrzeba zwiększenia przydziału mocy
  • #6 19830430
    Merio186
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    elpapiotr napisał:
    Zreszą przy TT to już byłby szczyt głupoty, by kłaść 5 -żyłowy.
    Ale nikt nie mówi tutaj o TT.

Ja osobiście brałbym 35mm2 w AL. Weź pod uwagę, że przy obecnym trendzie będzie pewnie przymus przejścia na auto elektryczne. Ładowarki 6kW dziś to standard. A co będzie niebawem? Pewnie większe.
  • #7 19830762
    elmerzak1
    Poziom 3  
    elpapiotr napisał:
    Cytat:
    Nie brać, nie słuchać dyrdymałów. Zreszą przy TT to już byłby szczyt głupoty, by kłaść 5 -żyłowy.
    Natomiast nie ma żadnych przeciwwskazań, by położyć kabel aluminiowy 4 x 25 mm², a nawet 35 mm² (policzyć, sprawdzić).

Powiem uczciwie że nie za bardzo wiem jak policzyć ile obciążenia przyjmie np. kabel 4×25 a ile 4x35.
    Elektryk mi powiedział że 4x25 w alu to mniej więcej tak jak 4x16 w miedzi?

Dodano po 5 [minuty]:

elpapiotr napisał:
    Tylko jest jedna mała zasada - należy okresowo sprawdzić i ewentualnie dokręcić zaciski na tym kablu.
    Tak dla spokojności :D

To odnośnie płynięcia? 😀
    A co z nalotem, czy to na coś wpływa?
    Rozumiem że jak dalej w domu będę miał całą instalację miedzianą to nie ma znaczenia?

Dodano po 6 [minuty]:

Czyli reasumując, nikt z Was nie wybrałby miedzi przy tej długości?
    Czy czy 4x25 w alu to rzeczywiście odpowiednik 4x16 w miedzi czy bardziej 4x35?
    Do jakiego maksymalnego obciążenia nadają się te kable?
    Aha, jeszcze jedno trochę z innej beczki. Jeżeli mam wysoko wodę gruntową (około 60-70cm) a kabel muszę ułożyć w wykopie na głębokości pewnie 80-100, to co mam zrobić? Kłaść go w wodzie czy jakieś inne rozwiązanie?

Dzięki
  • Pomocny post
    #8 19831027
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    elmerzak1 napisał:
    Elektryk mi powiedział że 4x25 w alu to mniej więcej tak jak 4x16 w miedzi?
    Ogólnie tak się przyjmuje, że przekrój aluminium odpowiada przekrojowi miedzi o "oczko" mniejszemu w typoszeregu.
    elmerzak1 napisał:
    Jeżeli mam wysoko wodę gruntową (około 60-70cm) a kabel muszę ułożyć w wykopie na głębokości pewnie 80-100, to co mam zrobić?
    Nie potrzeba żadnych dodatkowych środków, ułożyć tak, jak w innych warunkach kabel oznaczony literą K - YAKY lub YAKXS.
    elpapiotr napisał:
    Bez przesady. Cała energetyka (z nielicznymi wyjątkami) bazuje na aluminium. Nic mi nie wiadomo, aby przy cyklicznych przeglądach dokręcano zaciski i aby był taki wymóg. W złączach kablowych można się na to pokusić, ale są też sieci napowietrzne, na które nikt nie włazi, gdy nie ma konkretnej potrzeby, na pewno nie żeby "dokręcać zaciski".
    elmerzak1 napisał:
    A co z nalotem, czy to na coś wpływa?
    Nie wpływa, jeżeli połączenie jest wykonane prawidłowo.
    Jakiś czas temu demontowałem fragment sieci pochodzący z początków elektryfikacji. Był to czas kiedy niektóre elementy osprzętu (np.zaciski prądowe) były odzyskiwane. Owszem, z wierzchu czarna warstwa patyny, ale po rozkręceniu w środku ukazywał się czysty metal, może nie błyszczący tylko matowy, ale czysty. Trzeba też pamiętać, że tlenek glinu stanowi warstwę ochronną uniemożliwiając dalszą korozję i nie mylić tego z żelazem, gdzie rdza permanentnie wnika w głąb.
    Wszystkie te mity biorą się nie z właściwości aluminium, tylko ludzkiej niedbałości.
  • #9 19850966
    elmerzak1
    Poziom 3  
    Dziękuję wszystkim za pomoc i opinie. Zdecydowałem się na YKY 4x16. Nie wiadomo co będę chciał "dołożyć" do instalacji za X lat więc lepiej mieć jakiś bufor. Poza tym odległość 60m. Między 4x10 a 4x16 różnica wyniesie około 800zł, więc oszczędność jest nie warta ewentualnego ryzyka :)

Dzięki!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa wybór kabla do instalacji elektrycznej w sieci TN-C, z mocą 14kW i prądem 25A, na odległość 50m. Zastanawia się nad dwoma opcjami: kablem 4x16 mm² miedzianym a 4x25 mm² aluminiowym, zwracając uwagę na różnice w cenie (miedź 50 zł, aluminium 12 zł). W dyskusji podkreślono, że kabel aluminiowy 4x25 mm² jest odpowiedni, a jego przekrój odpowiada miedzi 4x16 mm². Użytkownicy sugerują również rozważenie większego przekroju 4x35 mm² ze względu na przyszłe obciążenia, takie jak ładowarki do samochodów elektrycznych. Wskazano na konieczność okresowego sprawdzania zacisków w przypadku kabli aluminiowych. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na kabel YKY 4x16 mm², aby mieć zapas na przyszłe potrzeby.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA