logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Co to za: 'Ukryta sieć/Inna sieć' widoczna w spisie? Sprzęt: HUAWEI B535.

dziendobry12345 25 Sty 2022 21:42 5439 6
REKLAMA
  • #1 19842974
    dziendobry12345
    Poziom 3  
    Witam
    Dzisiaj na wszystkich laptopach pojawiły mi się w liście aktywnych sieci bezprzewodowych nazwy Ukryta sieć lub Inna sieć (w zależności od laptopa). Cały dzień nie mogłem zalogować się na zdalny pulpit przez VPN firmowego, mimo że wczoraj wszystko chodziło. Był czarny ekran z napisem niska jakość połączenia. VPN łączyłem za hotspotem z telefonu. Zauważyłem po kilku godzinach prób że pojawiła się nowa sieć na liście. Komórki tej nowej sieci nie widzą tylko laptopy.
    Zresetowałem router, wyłączyłem dwa komputery i na trzecim bez dostępu do internetu cały czas ta sieć była widoczna. Sieć zmienia zasięg WIFI na taki jaki ma najlepsza sieć w danej chwili dostępna. Na routerze HUAWEI B535 ustawiłem na nowo sieć (klikałem widoczna/niewidoczna), ale nie daje to efektu. Co to może być? Z góry dziękuję za wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 19843117
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5400
    dziendobry12345 napisał:
    Co to może być?

Co, jak, gdzie, na czym, z czego, jakaś fotka, tabelka, cokolwiek?
    Potrzebne szczegóły.

Co masz w domu, wiesz tylko Ty!
  • REKLAMA
  • #3 19843182
    dziendobry12345
    Poziom 3  
    Laptopy są różne Dell z WIN10, HP Win7, HP mini WIN10.
  • REKLAMA
  • #4 19843211
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 248
    ...
    Kilkoro sąsiadów z Twojego otoczenia tak skonfigurowało sobie routery, aby ich router nie wyświetlał nazwy sieci, dlatego widzisz tylko "Inna Sieć".
  • REKLAMA
  • #5 19843213
    dziendobry12345
    Poziom 3  
    Myślę, że wtedy zasięg by się nie zmieniał w sekundę po podłączeniu/odłączeniu routera
  • #6 19843217
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 248
    ...
    Zmienia się, bo te ikonki w Windowsie nie są miarodajne, przy okazji może pracujecie na tym samym kanale lub jeszcze coś, może zagłuszać, jak różnej maści przetwornice -> zasilacze do LEDów. 2.4GHz nie jest szczególnie pilnowanym pasmem.
  • #7 19843274
    dziendobry12345
    Poziom 3  
    Przeskanowałem za pomocą WIFI Analyzer sieć i zauważyłem że 140m dalej jest HiddenSSID. Jak włączam router HUAWEI B535 to tworzy on dwie sieci HiddenSSID i DomOrange na 2,4GHz. Kanały są różne, ale komputery widząc taką samą sieć zwiększają zasięg w WINDOWS zamiast pokazywać 2osobne pozycje "Inna Sieć" z dwoma różnymi zasięgami. Czy ten router tworzył wcześniej HiddenSSID nie wiem, na pewno jej nie pokazywał w Windows.

Znalazłem odpowiedź z Huawei:
    "Diana HUAWEI Service LV91#
    Hi fredmeyer, thank you for reaching Huawei! It is normal that you can find the Hidden SSID. This SSID is the SSID of the smart connection feature and cannot be automatically connected or disabled. The SSID has the following functions: If the Wi-Fi name or password of the CPE is changed when your device (such as a desk lamp or power strip that supports HiLink) is powered off, the Hidden SSID can be used to synchronize the latest Wi-Fi name and password to the device when the device is powered on again, then, the device can access the HiLink network. Hope it may addressed your concern."

Dziękuję za pomoc zamykam temat

Dodano po 30 [minuty]:

HUAWEI rozsyła HIDDEN SSID jako pomoc do HiLink

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył pojawienie się w liście aktywnych sieci bezprzewodowych nazw "Ukryta sieć" oraz "Inna sieć" na laptopach, co uniemożliwiło mu połączenie z VPN. Po zresetowaniu routera HUAWEI B535 oraz wyłączeniu komputerów, problem nadal występował. Inni użytkownicy zasugerowali, że może to być spowodowane konfiguracją sąsiednich routerów, które nie wyświetlają nazw sieci. Użytkownik przeprowadził skanowanie sieci i odkrył, że router HUAWEI tworzy dwie sieci: HiddenSSID i DomOrange. Odpowiedź z serwisu HUAWEI wyjaśniła, że Hidden SSID jest normalnym elementem funkcji smart connection, która synchronizuje nazwę i hasło Wi-Fi z urządzeniami, gdy są one włączane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA