logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HUAWE B535- Brak dostępu do internetu po resecie do ustawień fabrycznych

jstaronks 15 Paź 2022 11:24 7113 29
REKLAMA
  • #1 20236913
    jstaronks
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam,

Jeszcze dzisiaj normalnie miałem internet w routerze Huawei b535 (Internet z karty SIM T-mobile a sam router z tego co wiem był od orange o ile to ma znaczenie, ale generalnie wszystko dzialało). Postanowiłem, że musze podpiąć drugi router (Huawei WS7001) żeby pociągnąć go na drugi koniec domu i był jako dodatkowy router idący od głównego B535 i generalnie trochę pogmatwałem w ustawieniach konfiguracji (zacząłem się bawić z IP, dhcp itd. i doszedłem do etapu gdzie główny router (B535) był widoczny jako dwie sieci wi-fi a drugi (dodatkowy) router nie był w ogóle widoczny więc postanowiłem przywrócić główny router (b535) do ustawień fabryczych - no i tu się pojawia problem.

Resetuję B535, wsadzam kartę internetową i widzę czerwoną diodę i nic się nie zmienia. Sam router widzę jako sieć Wi-fi ale nie da się z nią w jakikolwiek sposób połączyć żeby przejść do konifugracji. Czy nie posiadając kabla mogę cokolwiek z nim zrobić czy jedyną opcją jest podpięcie routera kablem do komputera i wtedy jakoś przejść do konfiguracji i tam wtedy pogrzebać? Da się z tego jakoś wybrnąć? ;d

Poniżej wrzucam jedyny screen z konfiguratora sprzed resetu do ustawień fabrycznych. Nie wiem czy ma jakikolwiek znaczenie ale to jedyna karta przeglądarki która mi się nie zamknęła ;d

Z rzeczy które grzebałem w konfiguracji to: 1) na screenie dodałem ten drugi router (na dole screena) i zmieniłem mu IP z fabrycznego 192.168.3.1 na 192.168.8.2 bo podobno musiała być jedna liczba wyżej niż w routerze głównym ale tu pewnie też coś powaliłem.

• REKLAMA
  • #2 20236974
    tomekptk
    Poziom 19  
    Ocena: 95
    Jeśli router pochodzi od Orange, to przywracając ustawienia fabryczne, przywracasz ustawienia Orange. Na routerze powinna być oryginalna naklejka z danymi dostępowymi. Podłączenie kablem umożliwi dostęp do Internetu, jeśli router się skonfigurował automatycznie, co chyba tutaj nie ma miejsca. Bez danych dostępowych (hasła) po kablu też się nie dostaniesz do panelu administracyjnego, chyba że hasło jest bardzo proste typu "admin" itp. Można spróbować.
  • #3 20236982
    jstaronks
    Poziom 4  
    To znaczy dane dostępowe wszystko mam (wszystko jest na routerze) tylko wpisując IP w przeglądarce nie mam jak się dostać nawet do kongiratora bo nie mogę się w jakikolwiek sposób połączyć z wifi. Czyli jedyna opcja to połączenie po kablu i wtedy powinno działać?
  • #5 20237031
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    jstaronks napisał:
    To znaczy dane dostępowe wszystko mam (wszystko jest na routerze)
    W ustawieniach karty sieciowej WiFi komputera, wpisałeś te dane?
  • #6 20237090
    jstaronks
    Poziom 4  
    A mógłbyś bardziej to rozwinąć? Bo powiedzmy jestem laikiem w tych sprawach :D generalnie na razie nie podpinałem komputera pod router bo nie mam jak (jestem
    Na wsi i jedynie mam ze sobą Mac booka wiec nie mam jak ethernetu wpiąć wiec muszę router wziąć do domu i wpiąć do PC) - wtedy podrzucę zdjęcia konfiguracji i może mi pomożecie co tam może być sknocone :d
  • REKLAMA
  • #7 20237103
    gumisie
    Poziom 43  
    jstaronks napisał:
    A mógłbyś bardziej to rozwinąć?
    Jakiego windowsa używasz?

EDIT:

jstaronks napisał:
    mam ze sobą Mac booka

Nie było pytania.
  • #8 20237123
    Spartan33
    Poziom 20  
    Ocena: 96
    jstaronks napisał:
    A mógłbyś bardziej to rozwinąć? Bo powiedzmy jestem laikiem w tych sprawach :D generalnie na razie nie podpinałem komputera pod router bo nie mam jak (jestem
    Na wsi i jedynie mam ze sobą Mac booka wiec nie mam jak ethernetu wpiąć wiec muszę router wziąć do domu i wpiąć do PC) - wtedy podrzucę zdjęcia konfiguracji i może mi pomożecie co tam może być sknocone :d

Nie posiadasz czasem Telefonu z Androidem ? Dużo prościej i łatwiej. Wystarczy apka AI Life, dane do logowania są z tyłu rootera, wszystko można zrobić przez połączenie Wifi.
  • #9 20237203
    jstaronks
    Poziom 4  
    Telefon to również iphone. Ale generalnie to jest chyba wszystko zamknięte koło bo żeby gdziekolwiek się zalogować to potrzebuję jakiegokolwiek połączenia z tym wi-fi a aktualnie ja widzę sieć ale żadne urządzenie się nie chce się z tym wifi połączyć.

Pozostaje tylko i wyłącznie chyba kabel ethernet i połączenie z komputerem bezpośrednie.

Cytat:
    Jakiego windowsa używasz?

W domu mam PC z win10 i tam będę starał się połaczyć ethernetem i wejść do konfiguracji.
  • #10 20237253
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5429
    jstaronks napisał:
    ja widzę sieć ale żadne urządzenie się nie chce się z tym wifi połączyć.

Jak po resecie siec wifi zmieniła nazwę i może jeszcze szyfrowania a urządzenia mają zapamiętane to poprzednie, to chyba normalne, że nie ma połączenia?
    Zmieniałeś fabryczne ustawienia sieci wifi na Swoje? - jeśli tak, masz odpowiedz wyżej.

Na wszystkich urządzeniach należy siec wifi usunąć/zapomnieć czy jak to dane urządzenia ma zrobione i połączyć się na nowo i dopiero taką siec zapamiętać w razie potrzeby.
  • #11 20237272
    jstaronks
    Poziom 4  
    KOCUREK1970 napisał:
    jstaronks napisał:
    ja widzę sieć ale żadne urządzenie się nie chce się z tym wifi połączyć.

Jak po resecie siec wifi zmieniła nazwę i może jeszcze szyfrowania a urządzenia mają zapamiętane to poprzednie, to chyba normalne, że nie ma połączenia?
    Zmieniałeś fabryczne ustawienia sieci wifi na Swoje? - jeśli tak, masz odpowiedz wyżej.

Na wszystkich urządzeniach należy siec wifi usunąć/zapomnieć czy jak to dane urządzenia ma zrobione i połączyć się na nowo i dopiero taką siec zapamiętać w razie potrzeby.

Bingo! :D dzięki wielkie, pierwszy krok za mną :D Postaram sie wieczorem dostać na spokojnie do konifiguratora i jeśli nie dam sam rady to wrócę o pomoc z dalszym grzebaniU ;d
  • #12 20237297
    KOCUREK1970
    jstaronks napisał:
    Postaram sie wieczorem dostać na spokojnie do konifiguratora i jeśli nie dam sam rady to wrócę o pomoc z dalszym grzebaniU ;d

Przede wszystkim, musisz NA NOWO utworzyć profil APN i ten ustawić jako domyślny.
    Nie wiem jakie masz ustawienia dla Twojego TMobile, ale tu te standardowe:
    T-MOBILE
    APN: internet
    Login: brak
    Hasło: brak
    Numer dostępowy: *99***1#
  • #13 20237325
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5765
    Domyslnie w Orange na ustawieniach fabrycznych protokół internetowy IPv6, nalezy zmienić na IPv4 z ustawieniami APN internet.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #14 20238319
    jstaronks
    Poziom 4  
    Dobra internet jest (wystarczyło w B535 zmienić na ipv4). Teraz mam problem bo utknąłem w miejscu.

IP B535: 192.168.8.1
    IP WS7001: 192.168.3.1

Mam dostęp do konifugracji zarówno B535 jak i WS7001. Aktualnie WS7001 już widzę pobrał sobie informację z B535 bo loguję się do niego hasłem ustawionym właśnie do B535 . Z tego co czytałem teraz powinienem w WS7001 a) zmienić IP żeby przedostatnia cyfra była o 1 większa niż od routera głównego? (czyli w WS7001 zmienić na 192.168.4.1 ?) b) wyłączyć DHCP w routerze WS7001.

No i tu mam problem bo a) w koniguratorze ws7001 nie widzę opcji zmiany IP ani wyłączenia tego DHCP - czy powinienem to zrobić z pozycji koniguiratora B535? Zastanawiam się czy grzebać w opcjach pokazanych na screenie niżej tj. "Lista powiązań adresów IP i MAC" i tam mam opcję dodania tego routera WS7001. Powinienem to zrobić czy to nie to?

HUAWE B535- Brak dostępu do internetu po resecie do ustawień fabrycznych HUAWE B535- Brak dostępu do internetu po resecie do ustawień fabrycznych HUAWE B535- Brak dostępu do internetu po resecie do ustawień fabrycznych
  • #15 20238337
    KOCUREK1970
    jstaronks napisał:
    Z tego co czytałem teraz powinienem w WS7001 a) zmienić IP żeby przedostatnia cyfra była o 1 większa niż od routera głównego? (czyli w WS7001 zmienić na 192.168.4.1 ?) b) wyłączyć DHCP w routerze WS7001.

Skoro adres:
    jstaronks napisał:
    IP B535: 192.168.8.1

A Ty chcesz mieć jedną sieć, to adres na WS7001 musi być w sieci B353, zatem ten adres to 192.168.8.2
    Zmieniasz ostatni oktet!

A tu jak ustawić TPlinka:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3778271.html
  • REKLAMA
  • #16 20238368
    jstaronks
    Poziom 4  
    Czyli zmienić te IPw tym miejscu na screenie poniżej? i tylko u góry w ostatnim polu wpisać "2"? Bo najbardziej mnie dziwi, że z pozycji konfiguracji tego WS7001 nie mogę tam nic zmienić. Jedyną rzeczą którą mogę zmienić to ta na screenie poniżej a to znajduje się już w ustawieniach B535. Tak powinno być? Dzięki!

• #17 20238376
    KOCUREK1970
    @jstaronks
    Nie, to IP masz zmienić w TPLinku!
  • #18 20238392
    jstaronks
    Poziom 4  

Kurde troszkę się pogubiłem bo nie za bardzo rozumiem skąd się wziął TP-Link skoro u mnie dwa routery to routery Huawei 1) Główny router Huawei B535 z kartą internetową 2) Drugi Router Huawei ax2 WS7001 jako router dodatkowy który ma dawać wifi. Więc rozumiem, że powinienem w konifugracji tego WS7001 zmienić adres IP ale w żadnej z zakładek konfiguracji nie widzę opcji edycji IP - widze tylko zwykły nieedytowalny tekst. HUAWE B535- Brak dostępu do internetu po resecie do ustawień fabrycznych

Dodano po 51 [minuty]:

W sumie to mam pewnie trywialne pytanie, ale tak jak mówię jestem laikiem.
    Czy po całym procesie podłączenia dwóch routerów powinienem w sieciach Wi-Fi widzieć obydwa routery jako osobne urządzenia czy tylko jeden (główny) ?
  • #19 20238465
    KOCUREK1970
    jstaronks napisał:
    Więc rozumiem, że powinienem w konifugracji tego WS7001 zmienić adres IP

Tak dokładnie - być może to ja pokręciłem producentów :D królują TPlinki, co temat to TPLink, trochę odruchowo poleciałem, przepraszam.

Pokazać zakładkę ustawienia sieciowe WS7001, tam powinna być sekcja LAN i to tam zmieniasz.
  • #20 20238488
    gumisie
    Poziom 43  
    jstaronks napisał:
    Postanowiłem, że musze podpiąć drugi router (Huawei WS7001) żeby pociągnąć go na drugi koniec domu i był jako dodatkowy router idący od głównego B535
    Routery Masz połączone kablem?
  • #21 20238507
    jstaronks
    Poziom 4  
    No właśnie chodzi o to, że nie widzę nigdzie ustawień sieciowych w konfiguratorze tego WS7001 i nie umiem zmienić IP w żadnym miejscu. Może po prostu ten router nie obsługuje tego? Wszystkie ustawienia zamieściłem w filmiku powyżej.

Link do Ax2 Ws7001
    https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablet...001-20?utm_medium=e-mail&utm_campaign=produkt

I wrócę do pytanka
    Cytat:
    W sumie to mam pewnie trywialne pytanie, ale tak jak mówię jestem laikiem.
    Czy po całym procesie podłączenia dwóch routerów powinienem w sieciach Wi-Fi widzieć obydwa routery jako osobne urządzenia czy tylko jeden (główny) ?

Cytat:
    Routery Masz połączone kablem?

Sytuacja wygląda tak - Od routera głównego b535 w którym jest karta z internetu idzie kabel do Ax2 Ws7001, a ten wpiąłem do komputera PC no i internet mam. Tu i tu mam zieloną lampkę. WS7001 pobiera automatycznie wszystkie dane (do logowania itd.) z routera B535, ale nie widzę w żaden sposób urządzenia WS7001 w sieciach Wi-Fi żeby się do niego podpiąć (widzę tylko B535). Więc podsumowując w ustawienaich B535 mogę zmieniać wszystko (ip i inne pierdoły) a w konfiguratorze Ax2 nic nie mogę.

Znalazłem filmik z konfiguracji tego Ax2 Ws7001 i powiedźcie mi co powineinem tutaj ustawić bo może tutaj popełniam błąd. W pierwszym kroku zanim podepnę kabel z dopływem internetu do Ax2 mogę albo 1) podpiąć kabel z internetu i wtedy automatycznie zczytuje wszystkie dane z routera głównego (haslo itd.) albo 2) ustawić wifi repeater i wtedy jest pare dodatkowych kroków - może to pomoże? Przypominam, że chodzi mi o to, żeby router główny z kartą internetową był w domu na piętrze i był połączony z routerem pomocniczymw piwnicy który zaś ma dawać wifi.

https://youtu.be/ynQ5IN0GFnU?t=42

Link do
  • #22 20238516
    KOCUREK1970
    jstaronks napisał:
    konfiguratorze Ax2 nic nie mogę.

Jak nic nie możesz?
    na tym filmiku to bzdury, bo pokazuje przebijanie przez konfigurator w routerze, który prowadzi od sekcji do sekcji.

Ty masz ręcznie się zalogować na router i tam ręcznie wybrać zakładki.
  • #23 20238546
    jstaronks
    Poziom 4  
    Chyba tak będzie łatwiej jak podrzucę film z ustawieniami jednego i drugiego routera. Jako pierwszy loguję się na filmie do routera pomocnicznego, a potem do głównego. Tak jak mówiłem w tej pierwszej konfiguracji za dużo nie mogę pozmieniać.

Dodano po 8 [godziny] 49 [minuty]:

Dobra Panowie bo spędziłem dzisiaj nad tym kilka godzin i czuję, że to mnie lekko przerasta więc oddam to po prostu we wtorek do jakiegoś serwisu żeby mi to podpieli ;d
    Jedyne co się udało to już wiem, że jak przy poczatkowej konfiguracji Ax2 Ws7001 poklikam "pominń" (screen 1) to przechodzę do pełnej konfiguracji gdzie mogę zmieniać IP, wyłączać dcph itd. ALE robi się na prawdę coś dziwnego bo 1) wyłączam DCHP 2) zmieniam adres IP na 192.168.8.2 i nie wiadomo czemu po pierwsze wywala mnie z konfiguratora a po drugie finalnie IP nie zmienia się na takie tylko na 192.168.9.2 (robiłem tak kilka razy i za każdym razem 8 zamienia się na 9-tkę. Dodatkowo jak zmienię te IP to praktycznie nie mogę sie zalogować do konfiguratora routera, a jak połączę obydwa routery ze sobą to znowu tracę możliwość edycji konifugracji w tym drugim routerze (ax2) ) tak jak miałem na początku i w filmie powyżej.

Także jedyną jakąś opcją która wydaje się sensowna to chyba możliwość wyboru "Statyczne IP" gdzie mogę wpisać IP ale prosi mnie również o bramę domyślną i DNS i tam totalnie nie wiem co wpisać.

Wrzucam jeszcze screeny jakby wam coś przyszło ostatecznie do głowy ale nie chcę już marnować waszego czasu, więc jak nie odpiszecie to się nic nie stanie ;) I tak dzięki wielkie za pomoc, ale pewnie jutro jeszcze trochę się pobawię a jak nie to idę od razu do jakiegoś serwisu.

dzięki panowie i miłęgo tygodnia!
    HUAWE B535- Brak dostępu do internetu po resecie do ustawień fabrycznych HUAWE B535- Brak dostępu do internetu po resecie do ustawień fabrycznych HUAWE B535- Brak dostępu do internetu po resecie do ustawień fabrycznych
  • #24 20239538
    KOCUREK1970
    @jstaronks
    Skoro zmieniasz ustawienia IP na inne wartości, to normalne, że wywali z przeglądarki i trzeba logowac sie na nowo na nowe IP.

Konfiguruj, gdy NIE jest router do niczego podpięty.
    Czyli router, przewód sieciowy i komputer - tylko tyle do konfiguracji wystarczy.

W serwisie nic Ci nie skonfigurują, bo u nich będzie inna sieć, inne IP.
  • #25 20248351
    jstaronks
    Poziom 4  
    Panowie wracając do tematu i jednocześnie zamykając wątek daje tylko znać, że po kupnie drugiego routera i zamienieniu Huawei Ax2 na TP linkArcher C50 wszystko śmiga :)

Po prostu (o dziwo) ten huawei b535 i ax2 musza z jakiegoś powodu nie działać poprawnie - albo to tylko i mnie występuje ciezko powiedzieć. Niemniej jednak wystarczyło na tp linku zmienić IP na 192.168.8.2 DHCP wyłączyć i śmiga. Z jakiegoś powodu na ax2 nie dało się tego zrobić w połączeniu z b535.
  • #26 20256109
    kamilrogulski1
    Poziom 2  
    KOCUREK1970 napisał:
    jstaronks napisał:
    Postaram sie wieczorem dostać na spokojnie do konifiguratora i jeśli nie dam sam rady to wrócę o pomoc z dalszym grzebaniU ;d

Przede wszystkim, musisz NA NOWO utworzyć profil APN i ten ustawić jako domyślny.
    Nie wiem jakie masz ustawienia dla Twojego TMobile, ale tu te standardowe:
    T-MOBILE
    APN: internet
    Login: brak
    Hasło: brak
    Numer dostępowy: *99***1#

Mam problem urządzenia (bez SIM locka )Orange b535 ca70 . Posiadam te urządzenie od 2 lat nie było problemu z konfiguracją Orange. Lecz zmieniłem umowę z Orange na T mobile . Ponieważ zdecydowanie pogorszył się zasięg Orange. Konfiguracja T mobile zrobiłem analogicznie do Orange . Najpierw reset urządzenia . Włożenie karty T mobile,wpisanie danych z routera. W ostatnim korku panel start widnieje informacją Internet >przerwane połączenie > router >2.5ghz✓ i 5ghz ✓ urządzenie .Czy utworzyć jakiś profil dodatkowy do internetu T mobile?
  • #27 20256210
    jstaronks
    Poziom 4  
    Po pierwsze ciężko cokolwiek z tego zdania zrozumieć, jednak staraj się używać interpunkcji na pewno to pomoże w odbiorze.

Ja jako totalny laik mogę tylko polecić upewnienie się że protokół internetowy jest ustawiony na IPv4 a nie IPv6, bo przynajmniej w moim b535 on defaultowo za każdym razem po resecie do ustawień fabrycznych ustawiał go na IPv6, wiec na pewno to sprawdź jako pierwsze.
  • #28 20257843
    KOCUREK1970
    kamilrogulski1 napisał:
    W ostatnim korku panel start widnieje informacją Internet >przerwane połączenie > router >2.5ghz✓ i 5ghz ✓ urządzenie .Czy utworzyć jakiś profil dodatkowy do internetu T mobile?

2,5GHz i 5GHz, nie ma nic wspólnego z internetem LTE.
  • #29 20258016
    jstaronks
    Poziom 4  
    Zgadalismy się z @kamilrogulski1 na privie i problem rozwiązany. Chodziło tak jak mówiłem o zmianę na IPv4 bo B535 z defaultu ustawia go na IPv6. Można zamykać ;)
  • #30 20258426
    kamilrogulski1
    Poziom 2  
    matek451 napisał:
    Domyslnie w Orange na ustawieniach fabrycznych protokół internetowy IPv6, nalezy zmienić na IPv4 z ustawieniami APN internet.

Dziękuję mi pomogło Super

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z brakiem dostępu do internetu w routerze Huawei B535 po przywróceniu ustawień fabrycznych. Po resecie router nie łączył się z siecią Wi-Fi, co uniemożliwiało dostęp do panelu administracyjnego. Użytkownicy zasugerowali podłączenie routera kablem Ethernet, co pozwoliłoby na konfigurację. Po podłączeniu do komputera i zmianie ustawień na IPv4, problem z dostępem do internetu został rozwiązany. Użytkownik również miał trudności z konfiguracją dodatkowego routera Huawei WS7001, który nie był widoczny w sieciach Wi-Fi. Ostatecznie, po wymianie WS7001 na TP-Link Archer C50, konfiguracja przebiegła pomyślnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA