logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Excel - Porównanie zmiennych - Przypisanie ceny wg wymiaru i wagi jednocześnie

Seweryn1986 28 Sty 2022 16:16 1446 7
REKLAMA
  • #1 19848576
    Seweryn1986
    Poziom 3  
    Hej,

Mam problem ze zrobieniem cennika za magazynowanie i wysyłkę towaru. Może ktoś z was jest w stanie mi pomóc, choćby wskazówką jak się za to zabrać.
    Muszę w arkuszu zrobić cennik który pozwoli mi na automatyczne wypełnianie komórek odpowiednią ceną. Problem kategorii rozmiaru rozwiązałem za pomocą formuł ORAZ i JEŻELI kilkakrotnie zapętlonych.
    Każdy z rozmiarów podlega innym kategoriom wagowym i cenom za każdą z tych kategorii wagowych (wszystko jest obok tabelki, ceny są przykładowe z jakiegoś starego cennika).

Szukam rozwiązania które pozwoli na zweryfikowanie danych z kolumny F (waga), wpisanie kategorii wagowej (kolumna H) na podstawie wagi i kategorii rozmiaru oraz przypisanie ceny wg kategorii wagowej oraz kategorii rozmiaru (kolumna G). Ceny za daną wagę w danym rozmiarze mam obok tabeli głównej.

Np. Towar o symbolu 11 waży 0,1kg i rozmiar paczki to 45x34x26. Kategoria wagowa tej paczki to 0,4kg (chcę ją wypełnić automatycznie na podstawie wagi realnej). Cena wysyłki za tą wagę w tym rozmiarze to 2,95 (ta zmienna też musi się przypisywać automatycznie).

Chodzi głownie o to żeby ceny zmieniały się automatycznie przy zmianie jakiejkolwiek zmiennej (waga lub rozmiar paczki) i vice versa, żeby przy zmianie cen dla danej kategorii np. wagowej nie musieć wszystkiego klepać z ręki tylko zmienić wartość komórki w której cena jest przypisana np. kategorii wagowej 0,4 dla rozmiaru 45x34x26.

Nie wiem czy jest zrozumiałe to co piszę i czy jest możliwe to co chcę osiągnąć.

Będę wam mega wdzięczny za pomoc.

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Szukałem trochę tutaj na forum ale nie znalazłem tematu który by mi odp na ten problem. Może źle szukałem, a jeśli tak to przepraszam was za dublowanie zapytań.
    Załączniki:
    • przykład.xlsx (29.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19849183
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Pytania uściślające:
    - w której wersji Excela ma to działać (jeśli w kilku wersjach, to podać najstarszą),
    - jak rozumieć te kategorie wagowe, np. pozycja
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

oznacza wagę powyżej 0,4 kg do 0,9 kg włącznie, czy od 0,9 kg do 1,4 kg wyłącznie?
    - czy ustalenie kategorii wagowej ma służyć jeszcze do czegoś innego poza ustaleniem ceny? Bo jeśli tylko do ustalenia ceny, to jest to zbędne - funkcje wyszukiwania obsługują wyszukiwanie przybliżone,
    - co ma być wpisane w kolumnach I i J? Zielone tabelki zamieszczone w pliku przykładowym generują jedną wartość, a układ tabeli głównej sugeruje, że mają być dwie.

I uwaga na przyszłość. Zamieszczając przykładowe pliki unikaj nazw ogólnych, które nic nie mówią typu przykład, plik, arkusz itp. Wyobraź sobie, że ktoś, kto będzie chciał Ci pomóc musi gdzieś ten plik zapisać, a tam są też pliki od innych osób. Jak się w tym połapać, jak wszystkie pliki mają podobne nazwy?
    Należy używać np. nazwy: cennik_paczek.
  • REKLAMA
  • #3 19850072
    Seweryn1986
    Poziom 3  
    Hej

Więc tak:
    Maciej Gonet napisał:
    - w której wersji Excela ma to działać (jeśli w kilku wersjach, to podać najstarszą),

Excel - Porównanie zmiennych - Przypisanie ceny wg wymiaru i wagi jednocześnie

Maciej Gonet napisał:
    - jak rozumieć te kategorie wagowe

Jest to górny limit wagi czyli 0,9kg to waga powyżej 0,4 do 0,9 włącznie i cena za tą wagę w tej kategorii rozmiaru (45x34x26) to w tym przypadku 3,38.
    Kolumny I i J to właśnie ceny które muszę przypisać. Tutaj weźmy za przykład że 3,38 to cena za wysyłkę (magazynowanie mogę zrobić na tej samej zasadzie jak już będę wiedział jak ;) ). Nie wprowadziłem w przykład cen za magazynowanie ponieważ te ceny i tak są inne. Także masz w 100%'ach rację. Będą dwie wartości z tym że danych co do jednej z nich nie ma jeszcze w arkuszu.

Maciej Gonet napisał:
    czy ustalenie kategorii wagowej ma służyć jeszcze do czegoś innego poza ustaleniem ceny?

Wychwyciłeś mój błąd w zapytaniu. Albo raczej brak jednej informacji. Jeśli w danym rozmiarze (45x34x26) nie ma kategorii wagowej 14,76 to test logiczny powinien sprawdzić kolejny rozmiar aż do znalezienia odpowiedniej kategorii wagowej i rozmiaru w celu ustalenia ceny.

Mam nadzieję że to odpowiada na Twoje pytania, dzięki wielkie za pomoc.
  • Pomocny post
    #4 19850773
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    To można liczyć wieloma sposobami. Zależy, czy preferujesz zwięzłe formuły, czy wolisz obliczenia pomocnicze w arkuszu.
    Jeśli chodzi o kategorie rozmiarowe, to w kilku pierwszych wierszach kolumny G masz kilka różnych formuł korzystających z tej tabelki pomocniczej, którą sobie przygotowałeś. Ale ona właściwie nie jest potrzebna. Od wiersza 9. jest już formuła, która wykonuje od razu te wszystkie obliczenia, które były w tabelce pomocniczej. Potrzebne są tylko dane.
    W obszarze od AP9 w prawo i w dół masz ilustrację jak ta formuła działa. Jak już zrozumiesz, to możesz to usunąć.
    W jednym miejscu formuła zwraca błąd, bo jest przekroczony maksymalny rozmiar. Musisz pamiętać, że ostatnia pozycja tabelki taryfy jest pozycją graniczną. Więc trzeba tam podać wartość tak dużą, żeby nie było ryzyka jej przekroczenia. Odnosi się to również do tabelek z ciężarem.
    Jeśli chodzi o taryfy uwzględniające ciężar przesyłek, to w formule użyłem nowej funkcji X.WYSZUKAJ, bo jeśli masz nowego Excela, to ona będzie tu chyba najwygodniejsza. Też to nie jest jedyne możliwe rozwiązanie, ale już nie wymyślałem wariantów.
    Może ktoś jeszcze zaproponuje coś innego.
    Załączniki:
    • przykład_cennik365.xlsx (28.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 19850854
    Seweryn1986
    Poziom 3  
    Wow, widzę że muszę to dokładnie przeanalizować i sporo się douczyć żeby to zrozumieć. Dzięki wielkie. Już daję pkt :)

Tematu nie zamykam, zobaczymy czy coś jeszcze się pojawi jako rozwiązanie :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19851458
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    Maciej Gonet napisał:
    w formule użyłem nowej funkcji X.WYSZUKAJ, bo jeśli masz nowego Excela, to ona będzie tu chyba najwygodniejsza.

W mojej ocenie autor postu korzysta z Excela 2016, w którym nie ma jeszcze takiej funkcji :cry:
    Pozostaje zatem raczej zestaw funkcji indeks i podaj.pozycję :D
    np. tak jak na zrzucie i w załączonym pliku :spoko:
    Excel - Porównanie zmiennych - Przypisanie ceny wg wymiaru i wagi jednocześnie2022-01...png (55.25 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    ProtCenn...xlsx (26.63 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 19900979
    Seweryn1986
    Poziom 3  
    Koledzy bardzo wam dziękuję za pomoc. Skończyłem mój cennik i podsyłam go tutaj jakby komuś miał się przydać.

Cennik wykonuje następujące czynności:
    - oblicza obwód i wagę przestrzenną paczki na podstawie wymiaru
    - na podstawie wagi realnej/przestrzennej (wg tego która wyższa) przypisuje właściwą cenę za wysyłkę
    - przelicza paczki na metry sześcienne i na tej podstawie wylicza cenę za magazynowanie każdej paczki
    - w przypadku przekroczenia wagi maksymalnej dla danego rozmiaru dolicza po 0,01€ za każdy nadprogramowy kilogram
    - określa kategorię rozmiaru i na jej podstawie wyznacza które paczki obejmuje przeliczenie na wagę przestrzenną (w tym konkretnym przypadku wyklucza jedną kategorię ze sprawdzenia która waga wyższa)

Dzięki wielkie za waszą pomoc. Okazała się ona kluczowa i dzięki wam udało mi się osiągnąć to co zamierzałem.
    Mam nadzieję że komuś się to przyda
    Załączniki:
    • cenik gotowy-dzieki za pomoc.xlsx (50.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 19901351
    Seweryn1986
    Poziom 3  
    Dzięki wielkie za waszą pomoc. Mam nadzieję że i ja komuś pomogę tym cennikiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w stworzeniu cennika do obliczania kosztów magazynowania i wysyłki towarów w Excelu. Problemy dotyczyły automatycznego przypisywania cen na podstawie wymiarów i wagi paczek. W odpowiedziach zasugerowano różne podejścia, w tym wykorzystanie funkcji X.WYSZUKAJ oraz tradycyjnych funkcji takich jak INDEKS i PODAJ.POZYCJĘ. Użytkownik wyjaśnił, że cennik powinien obliczać obwód i wagę przestrzenną paczki, przypisywać ceny na podstawie wagi oraz przeliczać paczki na metry sześcienne dla kosztów magazynowania. Po uzyskaniu pomocy, użytkownik zakończył projekt cennika, który spełniał jego wymagania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA