logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wirtualizacja Ubuntu czy Windows 10 na serwerze z Xeon 5650 i 16GB RAM?

marek71_33 29 Sty 2022 10:39 510 8
REKLAMA
  • #1 19849952
    marek71_33
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Dzień dobry,

Muszę skonfigurować serwer na którym będzie zainstalowany Ubuntu (LAMP, LDAP, Xibo, UrBackup i kilka innych rzeczy) oraz Windows 10 (program kadrowy z MSSQL Server Express, zarządzanie centralne oprogramowaniem antywirusowym na klientach Windows).
    Windows instaluję tylko dlatego, że nie można w żaden sposób na Linuksie uruchomić programu kadrowego.
    Windows był dostarczony razem z poleasingowym komputerem i ma naklejkę Refub.
    W związku z tym jeden z tych systemów muszę uruchomić w VirtualBox. Pytanie czy lepiej wirtualizować Windows czy Ubuntu?
    Wolałbym żeby to Ubuntu był gospodarzem a Windows gosciem, ale może inne sugestie?
    Komputer ma procesor Xeon 5650 i RAM 16 GB.
    Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 19850187
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 210
    Wybrałbym Windows jako host z tego powodu, że lepiej znam ten system. Łatwiej wtedy zarządzać całością. W przypadku gościa, nie musimy wcale robić jego backupów, wszystko wykonujemy z poziomu hosta. Gość za to działa z mniejszą wydajnością. Jeśli Ubuntu będzie mocno obciążone i zajdzie perspektywa, że CPU stanie się wąskim gardłem, odwrotna konfiguracja ma sens.
  • REKLAMA
  • #3 19850369
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    marek71_33 napisał:
    W związku z tym jeden z tych systemów muszę uruchomić w VirtualBox. Pytanie czy lepiej wirtualizować Windows czy Ubuntu?

Do takich zastosowań nie uzywa sie VirtualBoxa. nie dziedziczy on parametrów hosta (komputera), a tworzy nowe środowisko co rodzi problemy np z kluczami licencyjnymi programów
    Osobiście używam Hyper-V (wymagany min Windows w wersji Pro - tutaj licencja nie pozwala tak swobodnie jak na windows server na prace w Hyper-V), a najlepiej window server standard ale to juz inna klasa sprzetu.
    Użyj vmware, dziedziczy parametry sprzętu hosta wiec nie powinno być problemów z sterownikami i z licencjami

Dodano po 2 [minuty]:

marek71_33 napisał:
    RAM 16 GB

Przy bazach SQL trochę mało ramu - lubią brać dużo ramu, do tego dwa środowiska - pomyśl o dołożeniu dodatkowych 16GB
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 19850527
    Bródka
    Poziom 42  
    marek71_33 napisał:
    Wiem że Vmware byłoby lepsze od Vbox ale jest płatne

Ale jest tańszy niz window server. I tak jak pisałem uruchamianie wirtualizacji na VirtualBox może powodować problemy z programami zwłaszcza licencjami bo każdy producent inaczej podchodzi do zabezpieczenia programów licencyjnie. Problemy te mogą nie wyjść od razu, ale z czasem owszem

Polecam ten artykuł

https://beitadmin.pl/jaki-jest-najlepszy-system-do-wirtualizacji-5-propozycji/
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 19850561
    marek71_33
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Bródka napisał:
    marek71_33 napisał:
    Wiem że Vmware byłoby lepsze od Vbox ale jest płatne

Ale jest tańszy niz window server. I tak jak pisałem uruchamianie wirtualizacji na VirtualBox może powodować problemy z programami zwłaszcza licencjami bo każdy producent inaczej podchodzi do zabezpieczenia programów licencyjnie. Problemy te mogą nie wyjść od razu, ale z czasem owszem

A może Proxmox?
  • #7 19850581
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 210
    Brodka pięknie wyłożył argumenty, których bałem się poruszyć. Dodam, że Hyper-V w Windows Server działa inaczej, niż w klienckim. Wtedy to jest type-1, obydwa OS będą działać ci z natywną wydajnością. Pod względem licencyjnym, Server Standard to będzie to, czego szukasz.

marek71_33 napisał:
    A może Proxmox?

Nie znam. Korzystałem za to z Hyper-V Server. On też jest darmowy, tyle, że wymaga innego kompa z Windows w celu zarządzania.
  • REKLAMA
  • #8 19850617
    Bródka
    Poziom 42  
    marek71_33 napisał:
    A może Proxmox?

Nie używałem nigdy wiec niestety nie doradzę
    soltyk napisał:
    Brodka pięknie wyłożył argumenty

Dziękuje :)
    soltyk napisał:
    Korzystałem za to z Hyper-V Server. On też jest darmowy, tyle, że wymaga innego kompa z Windows w celu zarządzania.

Sam też używam tego typu rozwiązania choć głównie instaluje je na komputerach nieco starszych jako replika hyper-v - w razie awarii głównego serwera ten zapasowy zaczyna zastępować serwer podstawowy
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje skonfigurować serwer z procesorem Xeon 5650 i 16 GB RAM, na którym zainstaluje Ubuntu oraz Windows 10. Głównym celem jest uruchomienie aplikacji kadrowej działającej na MSSQL Server Express, co wymaga Windows. Dyskusja dotyczy wyboru systemu operacyjnego jako hosta w wirtualizacji, z preferencją dla Ubuntu, ale z sugestiami, aby rozważyć Windows jako hosta ze względu na łatwiejsze zarządzanie i wydajność. Użytkownicy wskazują na problemy związane z VirtualBoxem, sugerując alternatywy takie jak Hyper-V i VMware, które lepiej dziedziczą parametry sprzętowe. Zwracają również uwagę na potrzebę większej ilości RAM dla baz danych SQL oraz na kwestie licencyjne związane z oprogramowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA