logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zużycie pamięci przez system iOS 15.3 na iPhone 6s - jak zredukować?

OktawianBali 30 Sty 2022 10:42 429 8
REKLAMA
  • #1 19852254
    OktawianBali
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    witam, mam problem ponieważ na moim iphonie 6s system zużywa ponad 10 GB pamięci a kiedyś tylko 4-5 jak to mogę zmienić? otóż zdjęcia mam w chmurze a z innych aplikacji niż facebook i parę aplikacji nie korzystam, wszystko by było okej jakby nie to że aplikacje nie działają bez wolnej pamięci. proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19852349
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2991
    Obawiam się, że nic nie zrobisz, system się rozrósł.
    U mnie jest takie zajęcie pamięci, polowej 12 mini, po prawej służbowa 7ka oraz osobne zdjęcie z zajętości miejsca na tablecie.
    Zużycie pamięci przez system iOS 15.3 na iPhone 6s - jak zredukować? Zużycie pamięci przez system iOS 15.3 na iPhone 6s - jak zredukować?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19852362
    vectrac8855
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Postępuj zgodnie z moją instrukcją :
    1- wejdź w ustawienia.
    2- Ogólne
    3- iPhone(miejsce)
    Tam jest wszystko na temat pamięci , co ile zajmuje , co można usunąć itd.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19852384
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Czołem, cześć.

Niestety, system się rozrasta wprowadzając nowe zabezpieczenia, rozwiązania i funkcjonalności. Upływ czasu jest nieubłagany (w kontekście finansowym oczywiście). Dlatego jedynym, ekonomicznie rozsądnym rozwiązaniem byłaby wymiana telefonu na nowszy, bardziej pojemny model (nie napisałeś jaki rozmiar pamięci posiadasz w swoim 6s, tak przy okazji). Można pokusić się o wymianę samej pamięci w twoim 6s (na powiedzmy 128GB) ale koszty mogą być podobne do kupna 8-ki. Do tego dochodzi obawa, czy zostanie to wykonane tak, jak powinno - a samo to już generuje koszty. Sprawdź sobie ceny, porozglądaj się. Może gdzieś znajdziesz okazję do wymiany lub do kupna nowego telefonu.

Na marginesie, aplikacje wyłączają się nie z powodu małej ilości pamięci a niezgodności wersji. Od roku Apple prowadzi mocną akcję wśród developerów, by podnieść standardy bezpieczeństwa (czytaj - podnieść ceny za dystrybucję w AppStore). Ci, zmieniając wersję na dostosowaną parametrami do nowych zasad, z powodów ekonomicznych nie rozwijają wersji dla systemów do ios12 włącznie (trzeba by pisać oddzielną appkę i płacić za nią osobno - sam rozumiesz).
    W związku z tym, jeśli będziesz miał nawet 512GB w swoim 6s, na niewiele się do zda w nadchodzącym roku. Więc pewnie już sam widzisz, że "czas płynie".
  • #6 19852450
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2991
    6s wraz z SE1 to najniższe modele działają na IOS 15, więc niekompatybilność nie ma tu miejsca.
    Niestety, 128GB to obecnie rozsądna wielkość pamięci w ajfonie.

A tym czasem ciekawostka. System 15.3 zajmuje minimalnie mniej pamięci niż 15.2.1

Zużycie pamięci przez system iOS 15.3 na iPhone 6s - jak zredukować?
  • #7 19852496
    OktawianBali
    Poziom 6  
    ogólnie to 6s mi się podoba i mam etui i nową szybkę no jak nie ma co zrobić to może zainstaluję przez itunes wersję 13 lub 14 albo może kupię wersję nawet 32 GB kiedyś miałem i było okej ale dobra jak nic nie da się zrobić to nie dzięki za odpowiedź
  • #8 19852499
    OktawianBali
    Poziom 6  
    ogólnie to 6s mi się podoba i mam etui i nową szybkę no jak nie ma co zrobić to może zainstaluję przez itunes wersję 13 lub 14 albo może kupię wersję nawet 32 GB kiedyś miałem i było okej ale dobra jak nic nie da się zrobić to nie dzięki za odpowiedź

Dodano po 53 [sekundy]:

nie rozwiązałem problemu ale kupię więcej pamięci
  • #9 19852501
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Nie chodzi o możliwość zainstalowania ios15 na 6s ale tu masz rację sanfran, ios15 działa na 6s i ten jest jednym z ostatnich, wspieranych urządzeniem na liście. Chodzi o kompatybilności oprogramowania z AppStore dla starszych telefonów. O obsługę "rdzenia", możliwość uruchomienia "RunTime'ów", "stringów", "mechanizmów obsługi dump'ów" i wiele takich... programistycznych głupot.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nadmiernym zużyciem pamięci przez system iOS 15.3 na iPhone 6s, które wynosi ponad 10 GB, podczas gdy wcześniej wynosiło 4-5 GB. W odpowiedziach sugerowane są różne metody sprawdzenia zajętości pamięci w ustawieniach oraz rozważenie wymiany telefonu na nowszy model z większą pamięcią. Wskazano, że system iOS 15.3 wprowadza nowe funkcjonalności, co może wpływać na zwiększone zużycie pamięci. Użytkownik rozważa również możliwość powrotu do starszej wersji systemu (iOS 13 lub 14) lub zakup modelu z większą pamięcią.
REKLAMA