logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gniazdko elektryczne bez uziemienia PE w instalacji TN-S.

ArturK13 30 Sty 2022 22:14 570 4
  • #1 19854071
    ArturK13
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam Serdecznie,

Z gory przepraszam jeśli tworze temat który istnieje ale ciężko mi znaleźć nurtujący mnie wątek.

Posiadam w całym domu instalacje nowa TN-S jednak chciałem zakupić głośnik firmy Sonos i potrzebuje do niego stworzyć osobne gniazdko.

Niestety wiąże się to z tym ze powinienem wykuć dodatkowy przewód, jednak w miejscu gdzie chce gniazdko leci przewód do jednej lampki (kinkiet) na budynku. Który używa tylko przewód fazowy i neutralny. Pomyślałem ze „ukradł bym” przewód ochrony który nie jest wykorzystywany i neutralny i stworzył gniazdko ( PE wówczas podpiął jako L ) wiec gniazdko powstało by bez uziemienia do tego głośnika jednego.

I teraz moje pytanie do was: czy można tak zrobić ? Czy bez ochronnego przewodu można zaryzykować ? Kombinuje na różne sposoby byle tylko uniknąć kucia przez cala ścianę w salonie.

P.S.
    Rozumiem ze w tej sytuacji żadne mostki nie wchodzą w grę?

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
  • #2 19854103
    DrKubus
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Nie tykaj przewodu PE!
    Jak włączany jest ten kinkiet (czy na tym przewodzie jest stałe zasilanie, czy tylko w momencie włączenia kinkietu)?
  • #3 19854131
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6633
    ArturK13 napisał:
    Posiadam w całym domu instalacje nowa TN-S
    Wiec każda rozbudowa instalacji musi być także w tym układzie.
    ArturK13 napisał:
    Czy bez ochronnego przewodu mozna zaryzykować ?
    Nie, nie można ryzykować.

Dodano po 6 [minuty]:

ArturK13 napisał:
    PE wówczas podpiął jako L
    Czyli januszowania ciąg dalszy. Czy ty nie rozumiesz, że żyła zielono-żółta ma określoną funkcję i nie wolno jej zmieniać?
    Czy w swoim aucie też sobie, ot tak, zamienisz przewody hamulcowe z przewodami układu chłodzenia?
  • #4 19854171
    ArturK13
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    zbich70 napisał:
    ArturK13 napisał:
    Posiadam w całym domu instalacje nowa TN-S
    Wiec każda rozbudowa instalacji musi być także w tym układzie.
    ArturK13 napisał:
    Czy bez ochronnego przewodu mozna zaryzykować ?
    Nie, nie można ryzykować.

Dodano po 6 [minuty]:

ArturK13 napisał:
    PE wówczas podpiął jako L
    Czyli januszowania ciąg dalszy. Czy ty nie rozumiesz, że żyła zielono-żółta ma określoną funkcję i nie wolno jej zmieniać?

No teraz rozumiem, jako że nie jestem elektrykiem to radzę się tutaj :)

Czyli generalnie jakiekolwiek używanie przewodu PE(żółtozielonego) pod L nie wchodzi w grę trochę zaskoczony jestem bo myślałem ze to są takie same przewodu tylko różnią się jedynie kolorami.

Dodano po 3 [minuty]:

DrKubus napisał:
    Nie tykaj przewodu PE!
    Jak włączany jest ten kinkiet (czy na tym przewodzie jest stałe zasilanie, czy tylko w momencie włączenia kinkietu)?

Tylko w momencie włączenia.

I tak rzadko włączam jednak nie chcę rezygnować z tego kinkietu.

Myślałem o tym właśnie żeby podkraść kabel PE i zrobić z niego L , albo Podkraść N i zrobić L a z PE zrobić N.

Ale to chyba nie ma sensu i zbyt niebezpieczne bez uziemienia?

Dziękuję za pomoc.
  • #5 19854177
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6633
    ArturK13 napisał:
    Czyli generalnie jakiekolwiek używanie przewodu PE(zoltozielonego) pod L nie wchodzi w grę
    Dokładnie tak.
REKLAMA