logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie czterech wyłączników do jednego źródła światła: 2 schodowe, 2 krzyżowe

pavel_93 30 Sty 2022 23:22 366 4
REKLAMA
  • #1 19854227
    pavel_93
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, u mojej dziewczyny w domu podłączam wyłączniki, na korytarzu cztery uruchamiają te same światło, jak do tego podejść żeby to hulało ? 2 wyłączniki schodowe+ 2 krzyżowe ? W trzech są po 3 przewody brązowy, niebieski, żółto-zielony, w jednym jest jeden dodatkowy przewód( prawdomównie włączający oświetlenie boczne)

Ktoś coś doradzi? Nie jestem fachowcem, raczej złota rączka, a a obiecałem ze to ogarnę :)
  • REKLAMA
  • #2 19854230
    DrKubus
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    zacznij od jakiegos schematu jak te przewody idą, bo ciężko jest wróżyć...
  • REKLAMA
  • #3 19854246
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6630
    pavel_93 napisał:
    Nie jestem fachowcem, raczej złota rączka, a a obiecałem ze to ogarnę
    To raczej przed dziewczyną nie zabłyśniesz. ;)
    pavel_93 napisał:
    żółto-zielony
    To taki "magiczny" przewód. Jeśli nie rozumiesz jego przeznaczenia, a zwłaszcza jego dwubarwnej izolacji, to raczej lasce tym nie zaimponujesz, albo wyślesz ją... w zaświaty.
  • REKLAMA
  • #4 19854631
    SebPab
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    pavel_93 napisał:
    W trzech są po 3 przewody

Do prawidłowego działania takiego układu przy włącznikach krzyżowych wymagane są 4 przewody (po 2 korespendencyjne od sąsiednich łączników). Do schodowych wymagane są 3.
    Jeżeli w trzech puszkach masz jedynie 3 przewody, to technicznie nie ma możliwości ogarnięcia tego na zwykłym układzie schodowo-krzyżowym.
  • #5 19854641
    DrKubus
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    SebPab napisał:
    Jeżeli w trzech puszkach masz jedynie 3 przewody, to technicznie nie ma możliwości ogarnięcia tego na zwykłym układzie schodowo-krzyżowym.

Dlatego istotny jest schemat, bo można to rozwiązać w wykorzystaniem np. przekaźnika bistabilnego, bez koniecznosci wykorzystywania przewodu żółto-zielonego.
REKLAMA