logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa wyłączniki świecznikowe na 4 źródła światła - jak?

slveck 24 Lut 2020 16:21 468 3
REKLAMA
  • #1 18490965
    slveck
    Poziom 2  
    Witam.
    Na początku proszę o nie zlinczowanie. Jestem "ciemny" :) w te sprawy. Postaram się jak najdokładniej opisać problem. Po remoncie salonu wymyśliłem sobie oświetlenie - dwie lampy sufitowe, dwa rzędy punktowego oświetlenia. Miały być dwa wyłączniki podwójne, każdy klawisz miał niezależnie załączać jedną lampę i jeden punkt i w drugiej części salonu tak samo. Jednak okazało się, że muszę włączyć lampę a dopiero potem mogę włączyć punktowe. I tak na obu częściach salonu. W puszce są dwie pary przewodów, po jednej na każdą część salonu. Przewody są potrójne. Czy aby ich nie jest za mało? Czy jest szansa na uruchomienie oświetlenia tak jak sobie wymyśliłem?
  • REKLAMA
  • #2 18491070
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Żeby włączyć punkt, najpierw musisz włączyć lampę, ale lampa działa niezależnie od punktu, tak? Wygląda na źle podłączony łącznik. Zwróć uwagę na zaciskach łącznika, gdzie ma wchodzić zasilanie - wbrew pozorom to ma znaczenie. ;)
  • REKLAMA
  • #3 18491072
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4642
    slveck napisał:
    W puszce są dwie pary przewodów, po jednej na każdą część salonu. Przewody są potrójne.
    A dwie pary, to oznacza dwa przewody po trzy żyły? Do tego, jak się domyślam przewód zasilający?
  • #4 18491453
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Trzeba było wymyślać projekt oświetlenia przed remontem, a nie po remoncie, to by znacznie ułatwiło.

Instalacja oświetlenia bez łączników schodowych, czyli z łącznikiem pojedynczym (a świecznikowy to takie dwa podwójne obok siebie) działa tak:
    * przychodzi zasilanie: L, N, PE.
    * przewód L schodzi na włącznik, który go rozłącza albo łączy z przewodem L-prim, który to przewód L-prim najczęściej wraca w miejsce, z którego L schodziło.
    * dalej od tego punktu do lampy idą przewody: N, PE oraz L-prim.
    * punkt w którym przewody idące od włącznika mają styk z przewodem zasilającym to zwykle puszka pod sufitem.

Jeżeli instalacja jest bezpuszkowa, to są generalnie 2 opcje:
    1) Przewód zasilający wchodzi wszystkimi żyłami do puszki z włącznikiem i z niej idzie przewód wprost na lampę. ALBO
    2) Przewód zasilający dochodzi do puszki przy samej lampie i z tego miejsca biegnie przewód na włącznik (tylko ta opcja jest znacznie mniej popularna).

Jeżeli masz obok siebie 4 takie włączniki, to z pewnością muszą od nich odchodzić 4 przewody: L-prim, L-bis, L-ter, L-quarter i dochodzić 1 przewód L.

Także pomyśl jakie masz przewody umieszczone i w jakich relacjach (gdzie są ich oba końce).
REKLAMA