logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Soundbar Samsung HW-M550 - połączenie głośnika niskotonowego

arturzielinski1977 04 Lut 2022 11:12 1383 8
  • #1 19863574
    arturzielinski1977
    Poziom 2  
    Witam, mam od jakiegoś czasu problem z połączeniem głośnika niskotonowego z listwą. Po sparowaniu przez chwilę się widzą i następuje rozłączenie, które objawia się miganiem diody niebieskiej z czerwoną. Serwis twierdzi, że padła któraś z płyt w subie, może tu uzyskam info czy trzeba cała płytę?
    Soundbar Samsung HW-M550 - połączenie głośnika niskotonowego Soundbar Samsung HW-M550 - połączenie głośnika niskotonowego Soundbar Samsung HW-M550 - połączenie głośnika niskotonowego Soundbar Samsung HW-M550 - połączenie głośnika niskotonowego
  • #3 19863645
    arturzielinski1977
    Poziom 2  
    Masz kolego namiar gdzie taka kartę mogę kupić ?
  • #5 19876442
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1192
    arturzielinski1977 napisał:
    chwilę się widzą i następuje rozłączenie,
    A czy system uruchamia się i odtwarzany jest przez ten moment dźwięk?
  • #6 19877180
    arturzielinski1977
    Poziom 2  
    Niestety nie załącza
  • #7 19877484
    aaanteka
    Poziom 42  
    To wygląda jednak na uszkodzenie dalsze niż sam moduł komunikacji- najczęściej narażony jest na to sam stopień końcowy. Parowanie następuje poprawnie , logika chce uruchomić wzmacniacz i wtedy działa zabezpieczenie i następuje wyłączenie.
    Sprzęt masz na gwarancji?
  • #8 19877536
    arturzielinski1977
    Poziom 2  
    Niestety już po gwarancji . Nie wiem ,czy to zbieg okoliczność, ale zauważyłem awarie po zanikać prądu.
  • #9 19878139
    aaanteka
    Poziom 42  
    Czyli powodem mogło być przepięcie lub jakiś stan nieustalony. Często wtedy ulegają uszkodzeniu stopnie pobierające największą moc, czyli właśnie stopnie końcowe audio, zasilacze, stabilizatory. Jak jest widoczne na załączonych fotografiach konstrukcja jest wykonana w montażu smd. Na ile czujesz się "mocny" diagnostyce takiego rozwiązania i jaki posiadasz sprzęt serwisowy?

Na początek trzeba zweryfikować jak jest to wykonane, jaki jest stopień końcowy mocy ( prawdopodobnie wzmacniacz klasy D), jaki jest zasilacz i czy jest sprawny w pełni.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z połączeniem głośnika niskotonowego z soundbarem Samsung HW-M550. Po sparowaniu urządzenia następuje rozłączenie, co objawia się miganiem diody. Serwis sugeruje uszkodzenie płyty w subwooferze. Użytkownicy proponują zakup wymiennej karty sieciowej oraz wskazują na możliwość uszkodzenia stopnia końcowego wzmacniacza, co może być wynikiem przepięcia. Użytkownik potwierdza, że sprzęt jest już po gwarancji i zauważył awarię po zaniku prądu. Wskazano na potrzebę diagnostyki, aby ocenić stan zasilacza i wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA