logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić procesor P266 na płycie PcPartner LXA800D?

slayer6136 29 Maj 2006 17:25 1394 11
REKLAMA
  • #1 2676165
    slayer6136
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Mam P266 na plycie PcPartner LXA800D. Mam 144mb ram(2x64mb+16mb), i Rive TnT 2 32mb. Co mam dokladnie (co przestawic,gdzie i jak) zrobic aby podkrecic procka,grafike i zeby ogolnie szybciej chodzil.
  • REKLAMA
  • #2 2677145
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    hmmmm Poczytaj posty o podkrecaniu, i potem zadaj konkretne pytania. Nikt nie bedzie pisal ci odpoczatku poradnika podkrecania.
    Jakby to bylo takie proste, to mialbys w kiosku poradniki "Jak usunac wyrostek robaczkowy" :)
  • #3 2679602
    g00fy
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Co do proca nie wiem za bardzo jak sie podkreca, krecilem podobnego ale wyniki byly marne. Nie bawilem sie jednak w drut mody itp.
    Coz - na zmiane timingow na tak archaicznym mobo raczej nie ma szans, ew zmiana napiec ;)
    Co do Rivy, nie wiem jak z jedynka, wiem ze dwojka sie ladie calkiem krecila i dzialala stabilnie.
  • #4 2683590
    blackball
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    pewnie twoja płyta obsługuje tylkp FSB 66 a więc nie ma sensu tego kręcić, rakiety nie zrobisz choćbyś pękł. lepiej zainwestuje 20zł w procesor celeron 700, 10zł w przejściówkę i zastosuj PROSTĄ przeróbkę opisaną tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic91823.html
    będziesz miał c700 minimalnym kosztem
  • REKLAMA
  • #5 2771912
    tomciu4
    Poziom 11  
    poszukaj programiku foftfsb dla takich jak ty moze byc pozyteczny xD
  • #6 2772426
    blackball
    Poziom 17  
    poprawka, to płyna na LX a więc nie obsłuży żadnego pentium III, masz zero możliwości.
  • #7 2774138
    tomciu4
    Poziom 11  
    wczoraj wysłałem soft fsb na elektrode moze juz jest w dziale download

Dodano po 2 [godziny] 18 [minuty]:

Pozdro moze komuś się to przyda. później dodam jeszcze pare takich programików.

Tomciu.
    Załączniki:
    • softfsb.zip (91.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2774709
    tomciu4
    Poziom 11  
    Hello to znowu ja mam jeszcze dwa programiki, a co do twojego procka to mowie ze na max wykrecisz go na 450MHz aaa jeden program to power strip do zwiększenia taktowania rdzenia karty graficznej a drugi to asus pc proben wiem ze sie przydaje sam go nie uzywalem ale wy mozecie.

Pozdro. Tomciu.
  • REKLAMA
  • #9 2775733
    blackball
    Poziom 17  
    tomciu4 napisał:
    [...] max wykrecisz go na 450MHz [...]

Nie rozumiem jak na płycie z chipsetem LX chcesz uzyskać FSB 112MHz???
  • #10 2780182
    tomciu4
    Poziom 11  
    A no tak ja ja moj PII wykrecilem na 450 ale ja mam plytke VECTRA VL60
  • REKLAMA
  • #11 2780672
    blackball
    Poziom 17  
    na chipsecie LX nie wyciągnie się więcej niż 85MHz, pozatym każde podkręcanie będzie bolesne dla dysków i wszelkiego sprzętu PCI...

tomciu4: czy musiałeś wyłączać cache aby uzyskać taką częstotliwość?
  • #12 2781311
    tomciu4
    Poziom 11  
    nie ale ja bios mam jakiś głupi Phoenix Bios 4.0 chipset zapomniale a nie chce mi sie ściągac obudowy wiem że miałem 66,8 MHz x niepamietam ile

Dodano po 2 [minuty]:

66,8 to FSB było :D

Dodano po 2 [minuty]:

a z tą przejściowką u gory co było napisane ze slot 1 na socket 378 to mam pytanie czy chipset to obsłuży ????

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podkręcanie procesora Pentium 266 MHz na płycie PcPartner LXA800D z chipsetem Intel LX jest mocno ograniczone ze względu na maksymalny FSB obsługiwany przez płytę, który wynosi około 66-85 MHz. Próby zwiększenia taktowania powyżej tej wartości są niestabilne i mogą negatywnie wpłynąć na działanie dysków oraz urządzeń PCI. Zmiany timingów pamięci na tej płycie są praktycznie niemożliwe, a podkręcanie procesora metodami sprzętowymi (np. drut modyfikacyjny) przynosi niewielkie efekty. Alternatywnym rozwiązaniem jest wymiana procesora na Celeron 700 MHz z prostą przeróbką adaptera socketu, jednak kompatybilność chipsetu LX z Pentium III jest wykluczona. Do podkręcania karty graficznej Riva TNT2 32 MB można użyć programów takich jak PowerStrip. Dostępne są także narzędzia software’owe typu SoftFSB, które mogą pomóc w delikatnym zwiększeniu taktowania, jednak ich skuteczność na tej platformie jest ograniczona. BIOS płyty to Phoenix BIOS 4.0, który nie oferuje zaawansowanych opcji podkręcania. Ogólnie, możliwości przyspieszenia działania systemu na tej konfiguracji są bardzo ograniczone i bardziej opłacalne jest rozważenie modernizacji sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA