logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klawiatura w laptopie HP 15-bs106nw - nieprawidłowe działanie, hasło BIOS, klawiatura USB

skrzeczoou 08 Lut 2022 09:50 390 6
REKLAMA
  • #1 19871500
    skrzeczoou
    Poziom 2  
    Witam mam problem z klawiaturą w laptopie. Bez zalania, uszkodzeń mechanicznych, czy innych przygód zaczęła mi szwankowac klawiatura. Na początku nie dało się nic zrobić bo cały czas klikal się klawisz funkcyjny. Wyłączyłem go, potem zaczęły się klikać losowe klawisze, niektóre przestały działać, no to poddałem się i zacząłem używać ekranowej. No i wszystko szło świetnie, dopóki laptop się nie wyłączył całkowicie I trzeba podać hasło do biosa 😊 gdzie ekranowej klawiatury użyć nie mogę. Jakieś pomysły? Czy jak podłącza jakaś klawiaturę pod USB to będzie działać w biosie? Czy już czas z moim sprzętem na śmietnik
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19871518
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1227
    skrzeczoou napisał:
    Czy jak podłącza jakaś klawiaturę pod USB to będzie działać w biosie?

I tak i nie. Jeśli klawiatura sprzętowa laptopa jest uszkodzona i "wciska" sama klawisze, to musisz ją najpierw odłączyć fizycznie, żeby klawiatura po USB mogła robić robotę. Potem zostaje kwestia czy laptop ładuje sterowniki USB w BIOS czy dopiero w systemie, celem szybszego przejścia POST.

W każdym bądź razie:
    - wyłącz laptop
    - odłącz zasilanie
    - wyjmij / odłącz baterię (nawet jeśli wewnętrzna, przezorny zawsze ubezpieczony).
    - odłącz klawiaturę sprzętową
    - podłącz zasilanie (w celach testowych nie musisz podłączać baterii, przecież go jeszcze nie skręcasz)
    - podłącz klawiaturę USB
    - włącz laptop
    - spróbuj wejść do BIOS.

Jeśli wszystko OK, to najlepiej zapisz numery klawiatury i szukaj nowej, może być używana, jeśli sprzedaje firma i ręczy za jej stan. Nie zapomnij podpiąć baterii -- wyłącz laptop, odłącz zasilanie, podłącz baterię, skręć laptop, podłącz zasilanie.
  • REKLAMA
  • #3 19871550
    skrzeczoou
    Poziom 2  
    Liczyłem po cichu, że jest jakiś magiczny sposób na ominięcie tego hasła. No cóż, w takim razie trzeba próbować normalnymi sposobami, dzięki za radę I instrukcję krok po kroku. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 19871557
    OPservator
    Poziom 39  
    Zakładam że hasło znasz. W sumie nie doczytałem z tym BIOSem, że laptop (sam?) się wyłączył i woła o hasło do BIOS. Myślałem, że po prostu chcesz do BIOS wejść czy coś, sorki, niewyspany jestem :D
  • REKLAMA
  • #5 19871572
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Możesz spróbować klawiaturę usb. Powinna zadziałać.
    Taśmę od kb sprzętowego może wystarczy poprawić. One często wypadają...
  • #6 19871578
    skrzeczoou
    Poziom 2  
    Oczywiście hasło znam, laptop po dłuższej bezczynności wyłączył się całkowicie. Mam ustawione hasło na biosie które trzeba podać przy każdym ponownym włączeniu. No i nie jestem w stanie go wpisać 🙄 przez co nie mogę w ogóle włączyć komputera
  • #7 19871581
    OPservator
    Poziom 39  
    No to działaj i daj znać czy wszystko OK i czy jak pisał kolega wyżej - poprawienie taśmy od sprzętowej coś zmieni.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klawiaturą w laptopie HP 15-bs106nw, która zaczęła działać nieprawidłowo, w tym przypadkowe klikanie klawiszy i całkowite wyłączenie laptopa, co uniemożliwia wprowadzenie hasła do BIOS-u. Użytkownik rozważa podłączenie klawiatury USB jako potencjalne rozwiązanie. Odpowiedzi sugerują odłączenie uszkodzonej klawiatury sprzętowej oraz sprawdzenie, czy klawiatura USB działa w BIOS-ie. Wskazówki obejmują również poprawienie taśmy klawiatury sprzętowej, która może być luźna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA